Inlåsta

Room
Bok av Emma Donoghue
Nominerad till BookerprisetJacks hela värld är ett låst rum på drygt tio kvadratmeter. Rummet är Jacks och hans mammas fängelse och det är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. Jack är född i rummet och vet inget annat. För honom är världen utanför något som han bara kan se på tv och det finns ingen annan verklighet än den innanför de fyra väggarna. På kvällen är mamma noga med att Jack ska gå och lägga sig i garderoben. Då kommer den man som handlar mat åt dem och som gör saker med mamma som Jack inte förstår. I sju år har Jacks mamma hållits fången i det skjul som nu är deras hem. Där har hon med stor fantasi, påhittighet och kärlek lyckats skapa en hel värld för sin son. Men hennes desperation ökar och om de ska överleva måste de ta sig ut på egen hand. De kanske kan lyckas rymma men det är Jack som måste se till att deras plan går i lås Inlåsta är en sorglig men ändå kärleksfull historia berättad utifrån den femåriga Jacks perspektiv, som trots att han spenderat nästan hela sitt liv inlåst är ovanligt intelligent och känslig. Romanen handlar om kärleken mellan en mor och hennes son och om att överleva under extrema omständigheter. Men den handlar också om det svåra med att möta världen utanför rummet. "Det är lätt att imponeras av Donoghues handlag i skapandet av den lilla värld som utgör Jacks universum." Svenska Dagbladet "Första hälften läser jag helt utan att lyfta blicken från sidorna, nästan inlåst i texten." Göteborgs-Posten
En hjärtskärande men underhållande bok vars berättarröst kanske blir lite väl ungt emellanåt även om det stundvis bidrar till Jacks charm. Filmen är väldigt lik boken förutom vissa delar och även om jag tyckte om den hade jag önskat kortare kapitel eller något annat som bröt upp Jacks berättelse.
Rekommenderas för den som är intresserad av psykologi
Sommaren 2017 köpte jag en pocketbok på vår årliga utflykt till Emmaus i Gryttby. Jag hade för länge sen läst en bok med lesbiskt tema av Emma Donoghue och gillat hennes sätt att skriva. En guldtia betalade jag för hennes bok Inlåsta i second hand. Boken förvånade mig mycket – på ett positivt sätt. Visserligen fanns här inget HBTQ-tema, men…

Boken är skriven ur femårige Jacks perspektiv. Jack är född och uppvuxen i ett rum om tio kvadratmeter. Här bor han med sin mamma. Historien som rullas upp är att mamma blir kidnappad och inlåst av Svarte Man. Han utnyttjar hennes sexuellt och en av frukterna av detta är Jack. Mamma har stor fantasi och hon och Jack överlever bland annat genom att ha fasta scheman för veckans dagar. Men självklart inser Mamma att Rummet inte räcker till. Hon och Jack gör upp planer för att rymma, planer som hänger på att Jack är modig.

Det här är en bok som är oerhört svårt att släppa när en väl har börjat läsa den. Med all säkerhet är den inspirerad av de verkliga händelserna kring Josef Fritzl och även Natascha Kampusch. Josef Fritzl påminner om Svarte Man. Natascha Kampusch, som kidnappades och hölls fången av Wolfgang Priklopil i åtta å, för tankarna till Jacks mamma. Boken är gripande, men den är också välskriven och inte på nåt sätt tramsig, sensationslysten eller sentimental. Att författaren dessutom sänkt sig till en femårings nivå i tillvaron – och gjort det så himla bra – ger förstås extrapoäng. Berättelsen om Jack och hans mamma är sorglig och samtidigt väldigt kärleksfull.

Mitt omdöme blir det högsta för boken som har ganska många år på nacken.