Amerikansk jord

American Dirt
Bok av Jeanine Cummins
Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt - från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA. Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar.
17 utgåvor
Välj utgåva
American DirtEngelska - Pocket
ISBN: 9781472261410
American DirtTyska - Pocket
ISBN: 9783499276828
American DirtEngelska - Pocket
ISBN: 9781250754080
American DirtEngelska - Inbunden
ISBN: 9781250209764
American DirtTyska - Ljudbok
ISBN: 9783742411525
American Dirt (Oprah's Book Club) : A NovelEngelska - E-bok
ISBN: 9781250209771
American Dirt (Oprah's Book Club)Engelska - Pocket
ISBN: 9781250805461
American DirtEngelska - Pocket
ISBN: 9781472261403
American DirtEngelska - Inbunden
ISBN: 9781432872243
American dirt oprahs book clubEngelska - Okänt
ISBN: 9781250260611
Amerikansk jordE-bok
ISBN: 9788205538153
Amerikansk jordNorska - Okänt
ISBN: 9788205538146
Amerikansk jordSvenska - Inbunden
ISBN: 9789180060868
Amerikansk jord
ISBN: 9788205546882
Amerikansk jordSvenska - Okänt
ISBN: 9789180061773
Amerikansk jordSvenska - Okänt
ISBN: 9789180060875
Amerikansk jord av Jeanine Cummins
Det här kan vara en av årets bästa böcker 2021! En läsupplevelse utöver det vanliga. Så otroligt spännande, gripande och stark.
Boken börjar med att Lydia och hennes 8-åriga son Luke befinner sig i ett badrum när de hör hur hela deras släkt mördas utanför fönstret. De upptäcks inte men Lydia vet att de inte är säkra. Lydias make som var journalist har skrivit en avslöjande artikel om Javier, ledaren för kartellen Los Jardineros och detta var hämnden. Han är även ute efter att mörda Lydia.
Så de tvingas fly ut ur Acapulco och påbörjar en oerhört farlig resa mot USA, ”el norte”, med buss, till fots och uppe på tågtak. De möter människor med liknande öden, vänliga människor som hjälper dem men också grymma människor som utnyttjar deras situation.
Det här är en så spännande och gripande berättelse och stundtals jag kunde inte sluta lyssna även om det gjorde ont att höra vad Lydia och andra migranter utsattes för.
Det märks att författaren har gjort 5 års research inför boken Den känns så levande och äkta. Men hon har även fått utstå en hel del kritik då en del menar att det inte är hennes historia att berätta eftersom hon varken är mexikansk eller immigrant. Hursomhelst är detta ingen självbiografi utan en påhittad historia. Trots det lyckas boken med att man får upp ögonen för vilka ohyggliga historier många människor som flyr från.
Dios mío vilken bok! It had me at hello så att säga. Berättelsen utspelar sig i Mexico. 16 personer mördas under en släktträff. Bara Lydia och hennes åttaårige son överlever. De flyr ifrån maffian (kartellen) och vi får följa hur de går från medelklassfamilj i Acapulco till migranter från en minut till en annan. Boken tar upp El tren de la muerte (La bestia/The beast): Ett godståg som åker genom Mexico till USA där migranter åker på taket och många dör, skadas allvarligt, blir kidnappade eller försvinner. Boken har fått viss kritik, men jag tycker att den ger mer än den tar. Den får fram budskapet att alla kan behöva fly och hur det är att vara migrant i Mexico - om än säkert lite snällare än verkligheten. Jag tänker dock lite på originaltiteln: American dirt. Den titeln är mycket djupare och bättre än Amerikansk jord, eller tänker jag fel? Det kan även vara en fördel att kunna spanska eftersom boken kryllar av mexikanska uttryck och meningar. För min del tillför det bara boken mer djup, men så kan jag också spanska. Det går dock bra att läsa den även utan spanskkunskaper. Jag har förövrigt varit i Mexico EN dag. Vi bilade genom Kalifornien när vårt äldsta barn bara var 10 månader. In genom Tijuana, vidare genom Rosarito där vi åt tacos vid stranden och jag drack en margarita till tonerna av ett mariachiband (fick be dem spä ut margaritan tre gånger dock 🍹) och ut i Tecate. Längs vägen brann det små eldar på oräkneliga ställen, det var fattigdom och hetta. Så här i efterhand vet jag inte ens hur vi vågade åka där med en bebis, men jag antar att vi på den tiden fortfarande hade kvar lite för mycket äventyr i oss. Tillbaka till boken: Jag älskade den så mycket. Den kommer med all säkerhet höra till en av årets bästa. Har du inte läst så rekommenderar jag dig att göra det på momangen!
Nu har jag läst sista sidan i ”Amerikansk Jord” av Jeanine Cummins och är helt tagen. Vilken otroligt stark och drabbande berättelse om en mor och son på flykt genom ett korrupt Mexico. De lever i ständig skräck över vilka faror som väntar runt hörnet och över vem de kan lita på. Samtidigt som de lär sig uppskatta de små sakerna och möter många människor som berikar deras liv längs vägen. Det här är verkligen en läsupplevelse som både är spännande, tankeväckande och skriven med ett vackert språk. Och omslaget, så fint!

Redan från första sidan är jag fast och kan inte sluta läsa. Lydia lever med sin familj i det vackra turistparadiset Acapulco i Mexico. Hon driver en bokhandel och maken arbetar som journalist. En dag har släkten samlats till fest och Lydia och 8-åriga sonen Luca gömmer sig i badrummet när femton av deras närmaste familjemedlemmar mördas i trädgården utanför huset.
Som hämnd för ett avslöjande reportage har knarkkartellens Los Jardineros ledare Javier nu utplånat familjen. Javier som varit Lydias själsfrände är nu hennes värsta fiende... Lydia och Luca flyr, först på måfå, sedan norrut mot USA. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet. Från att ha levt ett privilegierat medelklassliv lever de nu ett liv på flykt och med allt de äger i varsin ryggsäck.

Det här är en läsupplevelse utöver det vanliga. Jag kommer på mig själv att hålla andan många gånger under läsningen. Det här är en bok som berör och måste läsas för att förstås.
Så gör det - läs!
Redan på första sidan är en inne i historien som sedan snabbt drar igång och allteftersom vecklas ut och bjuder med oss på en gripande resa.
Bättre än så här blir det inte. Det är en otroligt gripande berättelse om folk som lever i en verklighet som faktiskt existerar. Vi får följa Lydia och sonen Luca när de flyr efter att 17 av deras släktingar blivit ihjälskjutna på ett kalas. Orsaken till avrättningarna är att Lydias man är journalist och publicerade en text om kartellen los Jardineros. På sin flykt träffar de andra människor med en rad olika livsöden i bagaget. En otroligt gripande bok med starka känslor och dilemman de ställs inför. Boken är inte rakt igenom mörkt och dyster utan stark kärlek genomsyrar hela handlingen. Språket och uttrycken är vackra att läsa och orden vävs ibland ihop till metaforer i sina beskrivningar. Jag skulle bli väldigt förvånad om boken inte blir till en film.
Rekommenderas för den som gillar spänning
Lydia lever ett tillfredsställande och lyckligt liv i Acapulco, Mexiko. Hon är gift med en fin man och de har en underbar 8-årig son, Luca. Hon är omgiven av älskade släktingar och driver en bokhandel där hon får leva ut sin bokpassion varje dag.
En dag vänds Lydias liv upp och ner och helvetet bryter ut. En hänsynslös kartell mördar nästan hela hennes familj och Lydia och Luca står ensamma kvar. Ensamma och fortsatt jagade av kartellens ledare La Lechuza.
Lydia flyr och tar sonen med sig på den livsfarliga vägen mot friheten i el norte/norr. Vi åker minibuss, gömmer oss i kyrkor, sover på parkbänkar, hoppar på tåg i farten, både från broar och springandes jämsides i vild jakt på något att ta tag i. Vi får se döden i vitögat och känna hunger och törst som river i oss. Träffa vänner och fiender utan att veta vem du egentligen kan lita på. Vi blir svikna, undangömda, räddade, rånade och tillfångatagna på vår väg mot USA. För det känns verkligen som att man är med på den fruktansvärda flykten till friheten.
Boken är oerhört spännande och du får inte många sekunders vila för hjärtat innan nästa fara visar sig.
Missa inte denna berättelse om vad människan är i stånd till när det gäller att rädda den du älskar...
En omtalad roman om en kvinnas flykt från Mexico till USA.
Lydia och hennes åttaårige son Luca gömmer sig i badrummet när resten av familjen blir ihjälskjutna. Lydia har levt ett privilegierat liv och drivit en bokhandel i Acapulco. Hennes man är journalist och har skrivit artiklar som retat upp regionens knarkkartell. Nu måste Lydia och Luca fly för att rädda sina liv. En flykt som är livsfarlig. Många försvinner och dör på vägen.

Det är en mycket stark och gripande skildring. Extra jobbigt är det att läsa om barn som far illa. Dessutom drabbas kvinnorna av männens våld även inom flyktinggruppen. Det finns inte många ljuspunkter i den här berättelsen. Men den är förbaskat bra.
Stark läsupplevelse, bra bok ,gripande, den berör och rör om i hjärtat lättläst trots svår innehåll. Man blir lite besviken av att alla utryck är inte översätta till svenska.
En fantastik bok där vi får följa en mor och hennes son på flykt från kartellen, boken tar dig med på spänning från början till slut och det infaller en viss stress när man läser den, helt fantastisk bok
En bra bok med en fängslande historia. Den sätter fart med en gång och fortsätter boken igenom. Rekommenderar varmt.
En fantastisk bok. Du kastas in i dramatiken på första sidan och redan då är du fast. Så sorglig. Så dramatisk. Så otäck. Att få läsa om flykt på det här sättet var gripande. Jag älskar den dubbla relationen huvudkaraktären har till personen som utplånar hennes familj
En bok som finns kvar långt efter att den är utläst. Får dig att med ångest vända sidorna snabbt för att få reda på hur den slutar.

Lydia och hennes son Luca flyr från kartellen efter att 16 personer i deras släkt blivit mördade. De flyr på La Bestia, det ökända tåget som går genom Mexiko - upp mot el norte. Det är med en tagg i mammahjärtat som man upplever deras mödosamma resa.

Trots alla skriverier och åsikter om boken och att författaren inte borde skriva en historia som inte är hennes (men vilken författare gör inte det???) så tycker jag att alla fördelar väger över de eventuella nackdelarna.

Den är fantastisk - från början till slut!
Lyssnade färdigt på den här idag. Jag tycker den är fantastisk och kan inte förstå kritiken som riktats mot författaren för att hon inte själv upplevt en migration.
Historien är i alla fall fantastisk och man får en inblick i hur känslorna kan gå när man måste fly för sitt liv.

Lydia och hennes åttaåriga son Luca är de enda som överlever massakern av hela hennes familj och släkt. Hon flyr från Acapulco för att ta sig till Nordamerika.

Detta är en helt ny värld för mig, jag har haft dålig koll på migrationen mellan Mexico och USA, även om jag förstått att den pågår konstant. Jag har dock inte förstått att kartellerna i Mexico har så enormt stort inflytande i samhället och jag fick upp tankarna för hur ett liv kan se ut när hela samhällen är korrupta och man inte kan lita på någon. Där våld och droger är vardagsmat. Jag är som tur var skonad från detta. Men jag tyckte som sagt om berättelsen, speciellt Lucas funderingar och tankar.
Det här är verkligen en roman man läser med andan i halsen. Jag började läsa den igår kväll och har enbart tagit uppehåll för att genomföra ett par distanslektioner i historia idag. Däremellan - totalt uppslukad av denna oerhörda historia.

Samtidigt som den här boken är spännande bortom all vett å sans, är det också just det som lämnar en lite dålig smak i munnen. Jag är fullständigt absorberad, vill hela tiden fortsätta läsa för att veta mer, men så slår det mig när det är som allra mest laddat att detta som sker i boken drabbar riktiga människor hela tiden, dagligen, just i detta nu. Och när den vetskapen når mig känns det som att jag frossar i deras olyckliga verklighet.

Bokens tema är flykt. Vi befinner oss i ett pulserande Mexico som mer och mer präglas av kartellernas fruktansvärda dåd, kidnappningar och statuerade exempel på mord. Från första raden kastas vi rakt in i ett brutalt massmord och därefter är hela boken ett ändlöst, strävsamt flyende, bort från ett mördande Mexico mot ett frigörande USA. Vägen dit är milt talat en förjävlig resa för Lydia och hennes åttaårige son Luca.

Vissa saker är så fruktansvärt vidriga att det är svårt att föreställa sig. Men Jeanine Cummins är bra på just det där, att inte vältra sig i vidriga beskrivningar. Hon litar på att hennes läsare har tillräcklig fantasi att kunna föreställa sig eländet utan att vara för explicit beskrivande och det uppskattar jag enormt.

Romanen pendlar hela tiden mellan hopplöshet och hoppfullhet, mellan total ondska respektive genuin godhet. Cummins har ägnat fem år åt research, så man förstår att alla dessa öden som skildras i boken sannolikt har hänt på riktigt. Här får vi komma migranterna in på livet och hur "Den amerikanska drömmen", Estadios Unidos och el norte är den enda tänkbara framtiden för vissa människor.

Boken är extremt filmiskt berättad och det skulle inte förvåna mig om den redan har ett filmkontrakt.
Lydia flyr från Mexico med sin 8-årige som efter att släkten blivit brutalt mördade på en födelsekalas. De söker sig mot det stora landet i norr -USA. Det är en fasansfull resa där de inte vågar lita på någon. Det skulle kunna vara baserat på en sann historia men jag gissar att det är ett gediget researcharbete för att få gram en genuin känsla och nerverna är på helspänn hela boken. Årets bok? Mycket möjligt
Amerikansk jord är en riktig käftsmäll till bok! Jag blev helt tagen av den. Boken har väckt en hel del uppmärksamhet i USA där en del påstår att eftersom författaren varken är immigrant eller mexikan, så är det inte hennes historia att berätta. Trots det har boken sålts i stora upplagor och jag blev genast nyfiken på vad det var för bok som det var såna diskussioner runt. Måhända att Cummins nu inte är immigrant eller mexikan men när man läser boken så är den så välskriven och verklighetstrogen att det känns som författaren upplevt allt själv. Jag läste någonstans att Cummins ägnat fem år till research inför boken och det märks att hon lagt ett enormt arbete på detta och det är nog därför det blir så otroligt bra!
Boken börjar med att Lydia och hennes åttaårige son Luca gömmer sig i badrummet, när hela familjen skjuts till döds utanför. 16 personer dör i Lydias familj och nu är det bara hon och sonen kvar. Men de står näst på tur när och för att rädda sig måste de fly för livet. Det blir en tuff och farofylld resa genom Mexico för att komma undan kartellen som är ute efter deras liv.
Efter att ha läst de första sidorna i boken så är jag fast. Det går inte att släppa Lydia och Luca och jag bara måste få veta hur det går för dem. Det är en bok som väcker mycket känslor och jag blir så berörd av deras kamp för livet. Det är en riktig ögonöppnare över hur det är leva i ett land där våld och kriminalitet styr och man måste fly för sitt liv. Vi är lyckligt lottade vi som bor här i ett fredligt Norden. Det är svårt att göra den här boken rättvisa med några få ord, men den är helt fantastisk. Det är en så stark läsupplevelse att jag aldrig kommer glömma boken och det enda jag kan säga är LÄS!
Acapulco, Mexiko: Medan Lydia och hennes åttaåriga son gömmer sig i badrummet blir resten av familjen mördade i trädgården. Som hämnd för ett avslöjande reportage vill ledaren för knarkkartellen Los Jardineros utplåna inte bara Lydias journalistmake utan hela hans familj. Nyss var ledaren en omtyckt kund i hennes bokhandel. Nu är han en hänsynslös mördare som inte kommer att skona vare sig henne eller sonen. De flyr, först på måfå, sedan norrut. Mer än 200 mil om dagen måste de lägga bakom sig, med buss och tåg och till fots genom öknen innan de kommer till USA. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Och hela tiden jagas de av Javier - den man som för inte så länge sedan var hennes vän. American Dirt gavs ut i Amerika i början av året och blev snabbt en bästsäljare som har sålt i över en miljon exemplar. I mitten av januari 2021 kommer den nu äntligen ut på svenska med titeln Amerikansk jord. Det är en otroligt gripande historia om Lydia och hennes åttaåriga son Luca, enda överlevande sedan resten av släkten, sexton människor, mördats av en drogkartell i Acapulco, Mexico. Redan från första sidan fångade storyn mig och genom bokens gång har hela mitt känsloregister följts åt med karaktärer och händelser. Möten och karaktärer beskrivs precis som om du själv står bredvid Lydia och Luca och får den information och kontakt som behövs för stunden innan det är dags att fly vidare bort från rädsla och hot som ligger hack i häl dag efter dag. Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar. Läs Amerikansk jord och börja 2021 med en rivstart!