Amerikansk jord

American Dirt
Bok av Jeanine Cummins
Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt - från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA. Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar.
Det här är verkligen en roman man läser med andan i halsen. Jag började läsa den igår kväll och har enbart tagit uppehåll för att genomföra ett par distanslektioner i historia idag. Däremellan - totalt uppslukad av denna oerhörda historia.

Samtidigt som den här boken är spännande bortom all vett å sans, är det också just det som lämnar en lite dålig smak i munnen. Jag är fullständigt absorberad, vill hela tiden fortsätta läsa för att veta mer, men så slår det mig när det är som allra mest laddat att detta som sker i boken drabbar riktiga människor hela tiden, dagligen, just i detta nu. Och när den vetskapen når mig känns det som att jag frossar i deras olyckliga verklighet.

Bokens tema är flykt. Vi befinner oss i ett pulserande Mexico som mer och mer präglas av kartellernas fruktansvärda dåd, kidnappningar och statuerade exempel på mord. Från första raden kastas vi rakt in i ett brutalt massmord och därefter är hela boken ett ändlöst, strävsamt flyende, bort från ett mördande Mexico mot ett frigörande USA. Vägen dit är milt talat en förjävlig resa för Lydia och hennes åttaårige son Luca.

Vissa saker är så fruktansvärt vidriga att det är svårt att föreställa sig. Men Jeanine Cummins är bra på just det där, att inte vältra sig i vidriga beskrivningar. Hon litar på att hennes läsare har tillräcklig fantasi att kunna föreställa sig eländet utan att vara för explicit beskrivande och det uppskattar jag enormt.

Romanen pendlar hela tiden mellan hopplöshet och hoppfullhet, mellan total ondska respektive genuin godhet. Cummins har ägnat fem år åt research, så man förstår att alla dessa öden som skildras i boken sannolikt har hänt på riktigt. Här får vi komma migranterna in på livet och hur "Den amerikanska drömmen", Estadios Unidos och el norte är den enda tänkbara framtiden för vissa människor.

Boken är extremt filmiskt berättad och det skulle inte förvåna mig om den redan har ett filmkontrakt.