Inspector Van Veeteren mystery, #11

De vänsterhäntas förening

Schack under vulkanen
Bok av Håkan Nesser
Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste ännu går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen. Det har gått femton år sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vänsterhäntas förening möts de för första (och enda?) gången.
Säger bara Håkan Nesser denna ordets mästare. Han skriver fantastiskt, har ett underbart språk, ordval och inte minst humor. Kommer på mig själv att fnissa när jag läser konversationerna mellan karaktärerna trots att detta ju faktiskt är en deckare och mordgåta och inte alls en ”fnitterbok”!
Nesser har tidigare skrivit 10 böcker om Van Veeteren och 5 böcker om inspektör Gunnar Barbarotti och i denna boken möts de två för första gången i ett samarbete!
Jag är ett stort fan av både Van Veeteren och Barbarotti och jag blev inte besviken efter läst boken, utan tvärtom! Rekommenderar!
Marten & Rejmus bildar De vänsterhänts förening medans de går i småskolan.
Långt efter detta brinner ett gammalt pensionat ner till grunden, flera människor omkommer. Allt hänge ihopa men finns det någon kvar i livet som kan förklara hur?

Torts att boken är på över 500 sidor så kändes det som att boken gick fram i lagomtemp.
Första 50-60 sidorna var lite sega, och var orolig att resten av boken skulle vara liknande.
Men ack så fel jag hade.
Boken pendlar mellan olika personers synvinkel och olika årtionde, vilket gör att det aldrig någonsin blir tråkigt.
Nesser skriver på ett sätt som för mig är alldeles enastående. En mörk historia där humorn stundtals glimtar igenom .