Toktanten

Bok av Birgitta Bergin
Vad händer när ett litet samhälle tas över av en person som inte skyr några medel för att få sin vilja igenom? Och hur långt är en människa beredd att gå för att få makt att härska över andra? Äntligen har semestern börjat och Lena och Fredrik är tillbaka i sommarhuset, glada att få lämna vardagslivet i Paris. De har sett fram emot att ha familjen samlad, grilla tillsammans på kvällarna, träffa grannar på ett glas vin eller två och njuta av västkustens salta stänk. Men det blir inte så. De har fått en ny granne, och hon tycks vilja göra allt för att förstöra deras idyll. Plötsligt är det inte längre självklart var tomtgränsen går eller vilka stigar till stranden som är tillåtna att promenera på. Frågorna bland grannarna hopar sig. Vad hände egentligen med Maria och Peters lilla hund? Varför går den nya grannen alltid runt med en stor skruvmejsel i handen? Och vad är det för märkliga ramsor hon mumlar på? Plötsligt är dörrar stängda och folk ser sig om över axeln. Den hotfulla stämningen förvärras och till sist är alla i Lövudden indragna i ett drama som ingen vet slutet på...
I början av 2023 hämtade jag en låda pocketböcker som jag hade nätshoppat på mellandagsrea. Lådan innehöll en del spänningslitteratur, men också andra genrer. Flera av författarna var nya bekantskaper. Av annan genre tillika ny författarbekantskap var Birgitta Bergins bok Toktanten. Baksidestexten på boken gjorde mig nyfiken – det är många av oss som är ganska galna kärringar och grannar. Nu har jag läst ut boken och försöker sammanfatta mina intryck.

Greta Liilja är en sån där kärring, på ren svenska, som förpestar tillvaron för ett gäng sommarboende och permanent boende i Lövudden. Hon får öknamnet Toktanten när hon sätter stopp för ett påbörjat husbygge. Hon verkar vilja förstöra för allt och alla genom att hota och klaga på det mesta, från tomtgränser och tillåtna gångvägar, skräpiga trädgårdar och så… vad hände egentligen med katten och den lilla hunden? Och varför går Greta omkring med en gigantisk skruvmejsel? Stämningen blir allt mer hotfull. Hur ska detta sluta?

Även om den här typen av bok kanske skulle kategoriseras som feelgood handlar den rätt mycket om feelbad. En människa som får andra att må dåligt. Den typen av människor fascinerar dock mig – kanske för att jag är en feelbadmänniska själv? Dock verkligen inte i Greta Liiljas klass – hon är unik. I vart fall vill jag gärna ta reda på varför nån är på det här viset. Den nyfikenheten lockar även författaren till den här boken fram hos mig. Varför är Greta så fläng och elak?

Personporträtten är helt klart författarens starka sida. Jag ser dem allihopa framför mig. Eller… jag gör mig förstås egna bilder efter det författaren har skrivit och hur hon beskriver sina karaktärer. Även om det är sommaridylliskt skapar Birgitta Bergin också en tät, hotfull stämning. Min enda invändning är att det drar ut så pass på tiden. Är det realistiskt att människor står ut så länge och är det trovärdigt att de inte riktigt slår tillbaka, eller gör det ganska sent? Nåja. Det här är fiktion. Och det är verkligen intressant att läsa om hur en galen människa kan terrorisera sin omgivning och liksom ha makten över så många andra personer. För att hon är galen är den enda förklaring på det hela som jag kan hitta.

Mitt omdöme blir högt för denna roande – och oroande! – och framför allt annorlunda bok.
Ännu en fantastisk bok från en fantastisk författare. Man kan verkligen inte sluta läsa. Man blir både chockad och arg när man läser. Man vill ju välklingande inte hamna i denna situationen själv. Man undrar vad är det för fel på denna människa men ”fel” kan inte vara en ursäkt för att bete sig Så här. Jag säger bara läs läs läs
Jag är sååååå glad att jag inte har Toktanten som granne. Inget annat gäller än det hon vill och säger och hon ser till att det blir så. Boken är skriven med så mycket humor men ibland sätter du som läsare skrattet i halsen. Fantastiskt bra läsning!
Mitt omdöme:

I denna bok möter vi en grupp människor i det lilla idylliska Lövudden. Vi möter framförallt toktanten, Greta Liilja. Vilken mardröm att ha som granne. Hon hittar på många galenskaper. Vet inte vilket som är värst. En riktig intressant karaktär. Jag tycker boken är mycket bra. Den är härlig,rolig och fängslande. Boken bjuder på mycket humor. Jag skrattade mycket till allt elände toktanten hittade på.Boken är välskriven och lättläst. Det är lagom långa kapitel. Ibland blir den riktigt spännande. Jag mår bra när jag läste boken. Detta är för mig en feelgood. Boken är inte förutsägbar. J
Boken är inte en riktig deckare, den är lite för surrigt skriven och berättelsen är för osannolik för att engagera riktigt.