Jana Berzelius, #3

Prio ett

Slowly We Die
Bok av Emelie Schepp
Tidigt en morgon i mars hittas en mycket skadad kvinna i sin lägenhet. Ambulanssjuksköterskan Philip Engström kommer först till lägenheten och gör sitt yttersta för att rädda kvinnans liv. Men vad den här kvinnan har blivit utsatt för är hon inte ensam om. Åklagaren Jana Berzelius får ansvar för förundersökningen och börjar att se ett obehagligt mönster mellan flera offer i Norrköpingsområdet.
Spännande och lättläst kriminalroman om Jana Berzelius, den tredje i serien. Jag tyckte mycket om den, den är spännande och oväntad och många av karaktärerna är lätta att tycka om. Precis som i andra boken tycker jag dock det blir mer och mer overkligt hur många Jana själv kan döda utan att någon ens misstänker det. Men aja! Ska nog läsa nästa bok om Jana nu.
Storyn är otroligt välgenomtänkt med en huvudkaraktär som verkligen balanserar mellan gott och ont hela tiden. Jag gillar verkligen att Jana inte tar någon skit och visar att oavsett vem man är så är livet inte svart och vitt. Det finns även en hel hög av sidokaraktärer som jag gillar mer och mer för varje bok. Morden är otroligt ruggiga och upplösningen såg jag inte komma förens mot slutet så det är också ett stort plus.
Det här är den tredje boken om Jana Berzelius, åklagare, och polisen i Norrköping. Jana är en åklagare som har en hel del hemligheter i sitt förflutna. De måste skyddas, men samtidigt får hon inte glömma att hålla sin fasad uppe. Hon är trots allt åklagare. Men så avlider hennes mor och Janas liv är inte längre som innan. I samma veva hittas också en kvinna mördad och Norrköpingspolisen får i uppdrag att utreda det. Offrets händer är avhuggna och snart dyker flera offer upp. Här är någon ute efter hämnd och det gäller att få stopp på mördaren innan det går för långt. Till sin hjälp har Jana poliserna Mia Bolinder och Henrik Levin. Kommer de att lyckas innan det är för sent eller får mördaren den hämnd han är ute efter? Lyckas Jana hålla sin fasad uppe trots att allt rämnar omkring henne?

Vad jag tycker om boken
Det här är en spännande bok, från första sidan. Det här är en bok som känns realistisk och även detaljerna kring de bestialiska morden är väl beskrivna utan att det blir för mycket eller för långt att läsa. Som läsare kan man känna att karaktärerna handlar på ett sätt som är mer eller mindre påtvingat, de kan inte göra på andra sätt. Det gör att man som läsare också har större förståelse för handlingen.

Även om Jana inte alltid handlar på ett sätt som är självklart kan man som läsare förstå det. Känslorna av rädsla och sårbarhet i samband med att allt går utför för Jana bidrar till att hon handlar än mer irrationellt och handlingarna blir mer rimliga.

Bokens kapitel är lagom långa och det är en sådan bok man gärna läser ostört så att man slipper lägga den ifrån sig allt för många gånger.