Emma Sköld, #6

Syndabocken

Bok av Sofie Sarenbrant
Bromma har drabbats av en inbrottsvåg och tjuvarna tar till alltmer vidriga metoder. När en tonårspojke mördas kallas Emma Sköld till brottsplatsen. Familjens städerska blir snart misstänkt för mordet, och avskyvärda rykten börjar snart spridas om henne och andra utländska gästarbetare. Efter en tid hittas fler människor döda och Sköld utsätter både sig själv och andra för livsfara i jakten på sanningen.
En tonårsgrabb mördas och kriminalaren Emma Sköld och hennes team e igång igen
Bladvändare och spännande bok.
Sofie vet hur man fångar läsaren och behåller denne från första bokstaven till sista punkten.
Rekommenderas!
Rekommenderas för den som gillar deckare
Jag sträcklyssnade på serien om Emma Sköld under sommaren 2019. Dock blev jag inte färdig med att skriva omdömena förrän ungefär ett år senare. Nackdelen med det är att jag knappt minns själva handlingen i "Syndabocken". Det i sig säger inte särskilt mycket om boken - för mitt minne har försämrats under de senaste åren.

Dock minns jag att jag tyckte att den var bra, men jag retade mig på Emma av olika anledningar. I mina ögon uppträder hon ganska barnsligt och verkar inte riktigt vilja ta ansvar, bortsett från när det gäller hennes barn. Och detta ständiga beteende som gör att hon försätter inte bara sig själv, men även andra i fara? Hur tänker hon?!
Så härligt när jag upptäcker att jag har tre olästa böcker från Sofie Sarenbrant. Tycker mycket om hennes böcker. Härligt att få följa med Emma och se hur det går för henne.
Bra med korta kapitel. Bra driv i varje kapitel. Jag kan iallafall nästan aldrig lista ut vem mördaren är förrän det närmar sig slutet.
Jag fullkomligt slukar Sofies böcker. De är spännande och lättlästa. Gillar dessutom hennes karaktärer Emma som vi fått följa länge. Gillar också att det tar nästan hela boken innan man får veta vem skurken är.
Sofie Sarenbrants Syndabocken är den sjätte delen i hennes Emma Sköld-serie. Jag har läst de fem tidigare: Vila i frid, Andra andningen, Visning pågår, Avdelning 73 och Tiggaren och tyckt att de har varit en smula varierande i kvalitet.

Miljön är Bromma. Där sker en inbrottsvåg. Polisen Emma Sköld, som inledningsvis lånar sin syster Josefins hus där tillsammans med dottern Ines, kopplas in när det visar sig att en ung kille blivit mördad i samband med ett inbrott. Emma har nyligen hastigt brutit upp ur sitt förhållande. Situationen är allt annat än OK eftersom Emmas kille Nyllet inte bara är polis utan också hennes kollega. En städerska blir först misstänkt, nåt som ivrigt hejas på i en Facebookgrupp. Men när det sker fler mord vänds saker och ting upp-och-ner. Boken innehåller såväl HBTQ-tema som rasismtema.

Det här blir en spännande berättelse och mot slutet lite av en kamp mot tiden. Jag gillar hur författaren snabbar upp tempot, men jag tycker ibland att vissa kapitel är väldigt korta. De kursiva inslagen gör att jag som läsare inser att berättelsen har flera bottnar. Så tycker jag om. Men jag anar vem som står bakom morden innan det uppdagas i boken och det gillar jag inte. Trots det tycker jag att den här boken är en av författarens bättre.

Mitt omdöme blir högt.
Sarenbrant vet hur man skriver en bladvändare. Här är det svårt att sluta läsa och sidorna slukas i ett nafs.

En fängslande samtidsdeckare som tar upp fördomar klassamhället och dysfunktionella familjer.

Vi får även följa Emma och Nyllets relation. Något som jag gärna hade velat veta mer om

En snabb fängslande berättelse med mycket driv i . Här finns inga transportsträckor. Serien om Emma Sköld känns som ett säkert kort. Här får du vad du förväntar dig och är mycket nöjd med det .

En bok att sträckläsa. 🌞
En lätt läst spännande bok
En inbrottsvåg drar genom Bromma
Ett mord på en tonårspojke
Misstankar riktas mot familjen städerska och fler personer hittas döda
Wow denna bok är så bra har läst serien i kronologisk ordning måste säga att denna är den bästa hittills! Så spännande speciellt i slutet. Wow rekommenderar STARKT 💪 🕵️👍🙌
En av dom mest spännande deckarna jag läst. Spännande från start till slut. Hade svårt att lägga i från mig den. Alla som tycker om deckare borde läsa denna bok. En av mina favorit författare
Emma Sköld bor för närvarande i sin systers villa i Smedslätten tillsammans med sin dotter Ines. En natt vaknar Emma av ett konstigt ljud och hon känner sig iakttagen, hon smyger upp och ser att balkongdörren har blivit uppbruten. Nästa morgon vaknar hon och ser att det är fullt med polisbilar utanför grannens hus, deras tonåriga son har hittats död och det går spekulationer om att det inte var en naturlig död. Josefine, Emmas syster, följer händelserna i Bromma genom Facebooksidan ”brommavännerna” medan hon själv befinner sig i Spanien. Josefine blir skrämd av de kommentarer och rasistiska åsikter som flödar i kommentarsfälten efter dödsfallet. Är dessa människor verkligen hennes grannar och vänner? Hur väl känner man egentligen dem man tror stå sig nära? Och det som händer i Bromma, är det något personligt mot Emma?
.
En deckare med starkt driv som berör ämnen som rasism, fördomar, dysfunktionella familjer och frågan om man verkligen känner de personer som står en närmast. Med sina korta kapitel, en stark intrig och viktiga ämnen som berörs är Sofie Sarenbrants deckare av toppklass.
Ett inbrott sker på en lugn gata i Bromma och efteråt hittas en ung man avliden. Allt tyder på att tjuven har överraskats och då slagit ihjäl pojken av misstag, men riktigt så är inte fallet.

Huset där inbrottet har skett ligger på samma gata som kriminalinspektör Emma Sköld bor på. Det hela sker under tiden Emma och hennes sambo, polisen Thomas Nyhlén, är husvakter åt Emmas syster Josefin. Fallet är något Emma engagerar sig i samtidigt som hon känner att hon inte längre är riktigt säker på sina känslor för Thomas.

Det visar sig att Emma har varit med om en hel del i sitt liv. Bland annat har hon fått fejka sin egen död för att betydelsefulla personer har varit ute efter henne. Det finns inget som säger att Emma är en måltavla i det här fallet, men hon har svårt att glömma sina tidigare upplevelser. Plötsligt börjar boende i Bromma att peka ut importerad arbetskraft som tjuvar, och många tror på den förklaringen. De kan till och med ha mördat. Sanningen visar dock i själva verket att det finnas helt andra motiv. I den mördade pojkens familjeliv finns nämligen dolda hemligheter som inte bör bli offentliga. Mycket har undanhållits och det kanske inte är så konstigt. I de aktuella kvarteren gör många allt för att en fin fasad ska upprätthållas. Frågan är om de kommer undan med mord eller inte.

Vad jag tycker om boken
Det här är den sjätte boken i serien om Emma Sköld och hennes kollegor. Boken kan antingen läsas som en del i serien eller som en helt fristående bok. Författaren väver in personlighetsbeskrivningar och omgivningsskildringar på ett väldigt bra sätt genom hela berättelsen och det blir aldrig tungt att läsa. Boken hoppar en del mellan olika personers perspektiv vilket gör det hela än mer levande.

Handlingen går raskt vidare och det här är inte en bok man vill lägga ifrån sig i första taget. Det jag som läsare kan tycka är lite synd är att man i den här boken inte kommer riktigt så nära karaktärerna som man skulle önska. Problemen mellan Nyhlén och Emma Sköld skjuts upp och inte heller relationen med Skölds syster Josefin berörs något vidare trots att den verkar allt annat än god. Istället läggs all krut på att fallet ska lösas.

I den här boken blandas viktiga teman som skam, skuld och att accepteras av samhället. Alla de här sakerna är viktiga att ta upp i dagens samhälle, och den här boken gör det bra.