Svart gryning

Bok av Rolf Börjlind och Cilla Börjlind
Olivia Rönning har valt att återvända till polisyrket och fått en tjänst i skånska Höganäs. När den lilla orten Arild drabbas av ett fruktansvärt barnmord dras Olivia in i utredningen. Några dagar senare begås ett nytt barnmord. Denna gång på Värmdö. Sjuårige Aram har fått sin nacke avvriden på samma sätt som treåriga Emelie i Arild. De brutala morden ger eko över hela landet. Rikskrim och Mette Olsäter kopplas in. Misstankarna riktas mot rasistiska kretsar som uttalat hot mot båda barnens föräldrar. Tom Stiltons vän Ronny ger honom en bok som han har fått in till sitt antikvariat. I boken ligger ett stort antal urklipp. Alla handlar om ett olöst mordfall på en gravid lyxprostituerad från 2006. "Jillfallet" var det fall som Stilton blev utmanövrerad från och aldrig har kunnat glömma. När Marianne Boglund på SKL får en träff i registret söker hon upp Mette Olsäter. Testresultatet styr in utredningen på märkliga vägar. Svart gryning är den tredje boken i Cilla och Rolf Börjlinds hyllade serie om Oliva Rönning och Tom Stilton.
Detta är bok nummer tre i serien om Rönning och Stilton och serien håller fortfarande samma höga klass! Det är en klassisk deckare med en grundstory som spretar åt flera håll och som skickligt binds samma i slutet och som vanligt är det mördaren alltid den man minst anar. Vill du läsa något spännande borde du verkligen ge dig i kast med den här serien, du kommer inte att bli besviken.
Paret Cilla och Rolf Börjlind skriver riktigt otäcka böcker. En del av dem har även filmatiserats för TV. Nummer tre i Olivia Rönning- och Tom Stilton-serien har titeln Svart gryning.

Svart gryning inleds med ett fruktansvärt mord på en liten flicka. Olivia Rönning är åter i tjänst och gör den i Skåne. En mindre ort där drabbas av ett barnamord. Mormor lämnar sitt barnbarn obevakat ett par minuter för att ta emot ett telefonsamtal. Då sker tragedin. Det här mordet följs av ytterligare ett, men på Värmdö. Mordsättet är detsamma och Rikskrim med Mette Olsäter kopplas in. Det verkar som om morden har rasistiska motiv. I bakgrunden jobbar Tom Stilton med Jill-fallet. Det visar sig ha kopplingar till personer i utredningen kring barnamorden.

Den här deckaren är både realistisk och aktuell – med tanke på bland annat rasism. Författarna väjer inte för korta, klara detaljer. Ibland märks det att det är två författare, men det stör inte mig. Jag tycker att de har bra flyt i sin story och uppskattar korta kapitel – eller kapitelpauser med asterisk (*).

Mitt omdöme blir det högsta