Vågspel

Bok av Ann Rosman
Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt. Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen. En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.Ann Rosmans sjätte bok med Karin Adler från Marstrand i huvudrollen utspelas på de gröna och vindpinade Orkneyöarna, en plats med levande folktro och djupa hemligheter. En plats för död och innerlig kärlek.
Fascinerade läsning, som alltid när det gäller Ann Rosman. Bra research för bakgrunden till boken och allt som dykarna fick stå ut med.
Baseras på verkliga händelser, där ett skepp sjönk utanför Orkneyöarna och svårigheterna att nå den eventuella skatten.
Dykning i focus, och fina miljöskildringar.
Ann Rosmans deckare Vågspel fyndade jag second hand för endast 25 kronor. Utgåvan är inbunden och med all säkerhet bara läst en endaste gång innan jag grep mig an den. Boken var emellertid lite… tung och först idag kunde jag avsluta den sjätte delen om polisen Karin Adler.

Dykning är huvudtemat den här gången. Under första världskriget förliser ett brittiskt krigsfartyg utanför Skottland. Många människor följer med båten till botten, liksom en dyrbar last, enligt skrönorna. Ungefär 100 år senare hittas sen segelbåt på drift i samma vatten. Karin Adler får ansvar för utredningen. Båten har tillhört dykaren Bo Stenman, som nu är försvunnen. Under berättelsens gång får läsaren även tillbakablickar på Bosses tidigare dykningar och liv. Karin Adlers privatliv är emellertid mer nedtonat i den här boken.

Det tog mig lite för lång tid att läsa den här boken. OK, den är rätt omfångsrik, nästan 500 sidor. Men samtidigt… den är lite seg. Jag gillar Ann Rosmans historiska delar i deckarna, fast dykning är kanske inte riktigt… min grej. Boken är emellertid välskriven. Tyvärr hittar jag ett par korrekturfel och sånt gillar jag inte. Nu kostade boken mig bara 25 kronor, men den som har betalat mer borde få en rättstavad bok för de över 200 kronorna som boken kostar som helt ny på nätet.

Mitt omdöme blir medel.