Räddaren i nöden

The Catcher in the Rye
Bok av J.D. Salinger
Holden Caufield är 16 år och tycker livet är för jävligt. men ibland också så vackert att man kan dö. Han har just blivit relegerad från skolan och ska möta sina föräldrar i New York. Istället dyker han in i Manhattans storstadsdjungel för att under några hektiska dygn leva som en vuxen. Han hinner gå på nattklubbar, möta före detta flickvänner, misslyckas kapitalt med ett hotelläventyr med en call girl innan familjen obevekligt åter sluter sig kring honom. J.D. Salinger har med Räddaren i nöden gett en tidlös skildring av ungdomens revolt mot den förstelnade vuxenvärlden. En fräck, rolig och desperat insiktsfull roman som blivit kultbok sen den kom ut i början av 50-talet. (I en uppdaterad översättning av Klas Östergren.)
En bok som på djupet tar upp hur en inställning kan förändra en synen på världen. Skickligt skriven så att läsaren tidigt blir engagerad i huvudkaraktärens liv och val. En riktigt klassiker som man bör beta av.
The catcher in the rye är en tidslös klassiker som jag skulle påstå lockar mer till yngre läsare än äldre. Boken handlar om Holden Caulfield som inte har något intresse av att vara populär eller social. Han har precis blivit utvisad från skolan efter att ha blivit underkänd i alla ämnen förutom engelska.

Jag skulle verkligen rekommendera denna bok till någon som inte riktigt känner att dom platsar. Detta är en bok som kan ge ut många lärdomar.