Hulda Hermannsdóttir, #2

Ön

The Island
Bok av Ragnar Jónasson
DEN ISLÄNDSKA DECKARSENSATIONEN! ANDRA BOKEN I SERIEN OM KRIMINALINSPEKTÖR HULDA HERMANNSDÓTTIR Utanför Islands södra kust ligger den isolerade ön Elli aey. En plats känd för sin vackra, oförlåtande terräng - och där det är lätt att försvinna... När en grupp vänner reser till ön för att tillbringa tid tillsammans i en jaktstuga och en av dem aldrig återvänder, hamnar utredningen på Hulda Hermannsdóttirs bord. Hulda befinner sig på toppen av sin karriär och är fast besluten att lösa mysteriet. Kan det finnas en koppling till mordet på en ung kvinna tio år tidigare ute på Västfjordarna? Rör sig en mördare runt landets karga utposter? Hulda påbörjar en resa för att avslöja öns isande hemligheter. Hon måste söka sanningen i det mörka landskapet - samtidigt som hon hemsöks av händelser i sitt eget förflutna. RAGNAR JÓNASSON [f. 1976] är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya »Nordic noir«-författarna. Mörkret, den första delen i serien om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir, hyllades av kritikerna och blev en storsäljare även i Sverige. Ön är den andra boken i Hulda-serien. »Isande och poetisk deckare. Oumbärlig läsning.« Peter James »Ragnar Jónasson har en obehaglig förmåga att bygga upp skrämmande scener.« Lotta Olsson, DN »Atmosfärisk och suggestiv.« The Guardian
Fyra vänner reser till Ellithaey, en avlägsen isländsk ö, tio år efter systern till en av vännerna hittats död. Resan kommer att leda till ännu ett dödsfall...

I Reykjavik ringer telefonen hos polisen Hulda Hermanssdóttir, och hon ombeds bege sig ut till Ellithaey för att utreda ett misstänkt mord. Snart börjar hon misstänka kopplingar till det mord som skedde ett decennium tidigare.

Ragnar Jonásson skriver en isländsk noir som är lättläst och spännande. Han har vackra skildringar av naturen och svarta skildringar av det mänskliga psyket. Klart läsvärd!
Det finns mycket jag gillar med den här boken, bland annat språket, hur lätt de är att följa de olika personerna, jag älskar de korta kapitlen och hur lättläst boken är.
Det gör att jag troligtvis kommer läsa mer av författaren.
Att de inte blir högre betyg än 3 är egentligen för att den saknar det där WOW.
Språket är bra men inte magiskt, utan mer enkelt.
Personerna får man lätt en bild av men man känner inte riktigt de dem känner alltid.
och historien i sig, har man hört förr.
Boken är helt klart läsvärd men kändes som att något ändå fattades.
Bok nummer två om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir.
Jag vann första boken ”Mörkret” i serien förra året då den var nominerad till Årets bok så det var hög tid för nummer två.

En välskriven bok med fina miljöbeskrivningar och så där lagom spännande för att fånga mig. Fantastiskt uppläst av Marie Richardson.