Sörjen som blev

Bok av Anna Takanen

"Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen", säger Anna Takanen.

Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige.

Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.

Mindre

"Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen", säger Anna Takanen. Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra... Mer

4 utgåvor
Välj utgåva
Sörjen som blevSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100180089
Sörjen som blevSvenska - E-bok
ISBN: 9789100180096
Sörjen som blevSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178274659
Sörjen som blevSvenska - Okänt
ISBN: 9789100186258
Betyg 4
Sörjen som blev är en jättefin bok om Anna men framförallt om hennes pappa Timo. Timo skiljdes från sin mamma och bror som liten då han skickades som krigsbarn från Finland till Sverige. Återresan dröjde och Timo växte upp utan att känna sig hemma på riktigt i vare sig Finland eller Sverige. Detta präglar även Annas liv. Kärleken mellan bröderna är fint beskriven och hela boken är mycket känslosam och fin.