Kistbyggarna

Bok av Morgan Larsson
I en humoristisk och varm historia berättas om en grupp människor som blir påminda om döden och då måste fråga sig vad de lever för. De befinner sig på en enslig skärgårdsö och går där en kurs där de bland annat får snickra sin egen kista. Medan de framställer sina kistor börjar de att dela med sig av sina hemligheter och sin längtan.
Boken är både rolig och allvarlig. Vad händer med en människa när man ska bygga sin egen kista? Vilka tankar kommer upp och hur värdesätter man sitt liv? En grupp människor samlas för att gå en kurs i att göra sin egen kista. Karaktärerna är väl beskrivna och i grunden är historien en feelgood, med inslag av livets allvar. Jag tycker den var oväntat bra!
Radiorösten Morgan Larsson skriver lika bra som han pratar i radio. Med härliga miljöbeskrivningar är Kistbyggarna en feelgood som har både humor och svärta. Ett antal personer väljs ut till en kurs om att bygga sin egen likkista. Kursen som Samuel är initiativtagare till anordnas inte bara för deltagarnas skulle utan även för hans egen. En fin vänskap uppstår bland deltagarna. Dom kommer varandra nära och delar med sig om livet och döden. En riktigt tänkvärd och underbar bok. Man får skratta och man får fälla en tår. Väl värd att läsa.
I denna bok får man möta Samuel som ska hålla en kurs i att bygga sin egen kista. Hur konstigt det än låter får Samuel ihop ett gäng personer, speciellt utvalda utefter deras ansökningsbrev, till kursen som ska hållas ute på en ö. Ett gäng udda personer, alla med olika bakgrunder och anledningar till att just söka sig till denna kurs, samlas och bygger både kistor och vänskap. Boken innehåller en hel del humor och glada stunder men också mörker, sjukdomar och död och får en att själv fundera en smula över livet.
Jag blev ganska snabbt kär i karaktären Agnes. Sån galet rolig tant där det hoppas roliga grodor ur hennes mun som fick mig att skratta många gånger. Sånt rolig tant vill jag också vara då jag blir 70+. Så många olika personligheter som möts på ön för att delta i kistbyggandet. Lite doku såpa feeling typ ala farmen. Så kul med så olika människor. Författaren hoppar sinsimellan de olika otroligt bra. Jag som annars brukar bli förvirrad av för mycke hoppande blev det inte.
🟡🟠🔴🔴🟠🟡
"Först i dödens närhet lever man på riktigt"
...................................................
Kistbyggarna är en varm och humoristisk roman - allt som jag inte brukar läsa annars.
Jag fastnade mer för författaren, än själva boken, för jag älskar Morgan, och hans Christer i P3.
Boken är en feelgood med både djup och humor i. Den är underhållande, men den når inte riktigt upp till vad jag hade förväntat mig.
Jag kan säga att den är lite förutsägbar för min smak. Historien är trevlig men som sagt, något fattas för mig.
Ett gäng människor kommer till en ö för att gå kurs i att bygga sin egen kista. Det kan verka det deppigaste man kan tänka sig men det visar sig att det är precis tvärtom. Karaktärerna är fantastiska, boken är mysig, rolig, sorglig och mycket tankeväckande.
En tänkvärd, varm och riktigt bra bok är Kistbyggarna av Morgan Larsson. Författaren, som är en känd radioröst, har själv läst in boken. Humor, värme, allvar, liv och död blandas på ett smakfullt sätt och språket är bitvis ren poesi.

På den fiktiva ön Lövensö samlas en brokig skara människor för att gå kursen "Bygg din egen kista" under två sommarveckor. Kursledaren Samuel Miller har noga valt ut vilka åtta personer som ska få delta. Han tänker sig att kursen ska inspirera till att göra det man innerst inne vill innan det är försent. Till en början är det lite tryckt stämning bland deltagarna, men allt eftersom byggandet går framåt knyts nya vänskaper och sanningar dyker upp, samtidigt som döden blir mer närvarande. Det är som om samtalen och orden flyter lättare när kroppen får jobba. Snart är inget som det var förut när de steg iland på Lövensö.

Jag tyckte mycket om språket och personskildringarna, boken rekommenderas varmt!