Herkulesserien, #6

Albino

Bok av Mons Kallentoft och Anna Karolina
Kriminalinspektören Zack Herry har ett komplicerat mordfall att lösa. En man har blivit av med en arm och förblött varpå en fotomodell kidnappas. De är båda albino, men har fallen något samband? Zack funderar på handel med kroppsdelar samtidigt som han kan ha fått kontakt med sin syster. Hennes liv är i fara.
Ohyggligt otäck krypande deckare där saker händer hela tiden. Dödligt sjuk flickvän som är gravid och behöver transplantation men denne blir kidnappad. Liga som söver och stjäl kroppsdelar och offren vaknar och ser att dom saknar en arm. ÄNDÅ EN TROVÄRDIG OTREVLIG BERÄTTELSE när det gäller jakt på rikedomar. Mycket läsvärd om man inte har lätt för mardrömmar.
Spännande bok om brottslighet som kidnappar albinos och stjäl/stympar dem på kroppsdelar och lämnar dem sedan att försöka överleva. Albino kroppsdelar sägs bringa tur i vissa afrikanska länder och handeln är omfattande och en benbit kan inbringa 100 000 kr enligt boken. Spännande och otäck bok.
Så jättemånga böcker köpte jag inte på bokrean 2020, men en bok som stått på min inköpslista länge var till riktigt bra reapris: Mons Kallentofts och Anna Karolinas bok Albino. Denna den sjätte delen i Herkulesserien kom ut i oktober 2019.

Zack Herry och hans poliskollegor (varav en lesbisk polis med relationsproblem) står åter i centrum. En albino hittas mördad, en annan är kidnappad. Albinerna har inget gemensamt mer än sitt utseende. Den mördade personen är dessutom stympad. Utöver detta kämpar Zack mot sitt drogberoende och sin kärlek till Hebe. Hebe kan vara hans syster. Just därför är Zack den som kanske har möjlighet att rädda hennes liv.

Herkulesserien är i mitt tycke väldigt våldsam, men i den här sjätte delen är våldet aningen nedtrappat. Det är naturligtvis inte helt borta, dock. Däremot tycker jag att det är mer fokus på annat än albinofallen – relationer, till exempel. Det känns som att Zacks och Hebes märkliga förhållande är det egenligt centrala i boken. Och jag vet inte, jag… Jag tycker att det är synd att den biten får ta sån stor plats som den gör, jag hade velat läsa en mer renodlad kriminalroman.

Boken är annars välskriven och jag roar mig med att försöka gissa vem av författarna som har skrivit vilka kapitel. Jag tror att jag gissar lite rätt ibland.

Mitt omdöme blir högt. Hade det varit mer kriminalroman än relationsroman skulle jag ha lagt till en stjärna.
Otäck, nervkittlande och fartfylld, det är precis så jag vill ha mina deckare. Om jag bara fick läsa en serie för resten av mitt liv så hade det varit Herkulesserien. Albino var precis lika spännande och otäck som dom tidigare delarna varit. Jag rekommenderar den varmt!