Förvildade

Wilder Girls
Bok av Rory Power
Det har gått arton månader sedan sjukdomen bröt ut och internatskolan sattes i karantän. Det började långsamt. Först dog lärarna, en efter en, sedan blev eleverna sjuka. Vissa dog, andra bara ... förändrades. Förvildades. Nu, helt avskurna från omvärlden, vågar ingen elev gå utanför stängslet som omgärdar skolan. De väntar på botemedlet som de har blivit lovade av regeringen, medan viruset ständigt hittar sätt att ta sig in. Men när Hettys bästa vän försvinner förändras allt. Hetty tänker hitta henne, även om det innebär att hon måste bryta karantänen och ta sig ut genom stängslet. Och när hon gör det inser hon att eleverna på skolan inte har fått veta hela sanningen om viruset. Inte ens i närheten.
Intressant och spännande tema och välskrivna miljöer. Svårt att sätta fingret på varför den inte håller hela vägen.
❥ Recension

Det är med tungt hjärta jag skriver att jag blev väldigt besviken på den här boken. Omslaget är fantastiskt och baksidetexten hade mig virad rund lillfingret. Jag var såld och öppnade boken med höga förväntningar men så föll boken bara helt platt för mig.

På plussidan har vi normbrytande karaktärer, ett originellt virus och en riktigt intressant idé.

Men själva utförandet fungerade inte alls för mig. Språket är hoppigt, spretigt och ger mig känslan av att försöka vara lite häftigt. Berättelsen är svår att komma in i och underligt skriven, det finns varken flyt, bakgrundshistoria eller tillräckliga förklaringar. Jag tycker inte det finns något djup, särskilt inte hos karaktärerna och de väcker inga känslor hos mig, alls.

Detta verkar vara den typen av bok som man antingen älskar eller hatar. Den har fått väldigt många hyllningar och bland de som inte håller med ger lågt betyg, det verkar vara väldigt få medelbetyg. Så, antingen eller alltså. Är du sugen på den så ge den en chans, kanske hör du till dem som älskar den.

Boken får 🌱🌱 av 5.
Det var arton månader sedan viruset Tox bröt ut och ön där internatskolan Raxter School for Girls ligger blev satt i karantän. Viruset påverkade dem alla. De flesta lärarna dog, även vissa av eleverna, medan andra bara förändrades. Det var som att naturen började ta över deras kroppar, de förvildades. I Hettys fall innebar detta att hon blev blind på ena ögat och det klistrades ihop, sedan började ett tredje ögonlock växa fram. Det gjorde inte ont utan kliade bara som helsicke, men Hetty tyckte att hon kunde känna något som rörde sig i ögonlocket och försökte slita upp det. Efter det hjälpte bästa vännen Byatt henne att sy igen ögat, och Byatt har alltid nål och tråd med sig ifall ögat skulle gå upp igen.
I väntan på botemedlet som regeringen lovat ska komma och utan kontakt med omvärlden är Hetty och Byatt isolerade tillsammans med de andra överlevande på skolans område. Utanför stängslet som omgärdar skolan får inte vem som helst gå, bara Båtgruppen som hämtar de små matransoner som staten skickar till de isolerade får vistas där. Men när Hetty en dag själv får i uppdrag att ingå i Båtgruppen upptäcker hon att det som eleverna på skolan tror är sant inte alls stämmer. De är alla förda bakom ljuset, och inte ens de vuxna går att lita på… Och när Byatt plötsligt försvinner tänker Hetty göra allt som står i hennes makt för att hitta henne, även om det innebär att möta det som finns utanför stängslet…
Ungdomsboken ”Förvildade” är en brutal, spännande och skrämmande dystopi helt i min smak, men kanske inte något för den äckelmagade. Jag hoppas i alla fall på en uppföljare!
Rekommenderas för den som gillar dystopier
Om ett gäng tjejer som lever under karantän på en internatskola. Alla på skolan är virussmittade och kämpar för att överleva. Deras kontakt med omvärlden är begränsad och har varit det i arton månader, ända sedan de första flickorna blev smittade. Det enda de har fått veta är att hjälp kommer. Men när?

En riktig bra dystopisk ungdomsroman. Skräck, vetenskapliga experiment, lögner, hemligheter, en kamp om överlevnad, samt lite romans. Vad mer kan man önska!