Wallander, #11

Handen

An Event in Autumn
Bok av Henning Mankell
"Henning Mankell skriver så självklart, medryckande och intressant... Storyn och dialogerna gör att sidorna vänder sig av sig själv... Det är bara att gratulera deckarälskarna i Sverige, att ni får läsa Henning Mankells sista kriminalroman om Kurt Wallander." Sundsvalls Tidning "Handbok till vår och Wallanders värld...För mig är Henning Mankell en av våra riktigt stora samtidsskildrare, en av våra berättare som tolkar samtiden åt oss, anger en ton, en förklaring." Kristian Lundberg, Norrköpings tidningar " En höstdag 2002 får Kurt Wallander möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta från Ystad till landet. Men drömmen förvandlas snabbt till en mardröm. I husets trädgård hittar Wallander först ett nedgrävt lik, sedan ytterligare ett. Den kriminaltekniska undersökningen visar att de har legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer det sig att ingen har anmält dem saknade? Wallander och hans kollegor tvingas söka sig bakåt i det förflutna för att hitta svaret på gåtan. Spåren leder mot en tragedi, där det är svårt att veta vem som egentligen är offer och vem som är förövare. Handen innehåller dessutom extramaterial för alla Wallander-fans: ett uppslagsverk till Wallanders värld med kulturella referenser, personer och platser som förekommit i romanserien. Henning Mankell är en av Sveriges internationellt mest läste författare. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till fler än 40 språk.
Det blev lite fel i ordningen när jag grabbade tag i Henning Mankells bok Handen. Jag skulle givetvis ha läst den sist. Men nu rådde oordning i hyllan och det blev som det blev.

Sina strax över 300 sidor till trots är detta en novell – eller kortroman. Enligt ett efterord av författaren skrevs boken flera år tidigare innan den gavs ut 2013. Förutom novellen, som upptar mindre än halva boken, innehåller boken fakta om Wallanders värld, till exempel böckernas persongalleri, platser Kurt Wallander besöker, korta resuméer av de tolv Wallander-deckarna, kulturella referenser, familjeförhållanden etc.

I huvudberättelsen beger sig Wallander för att titta på ett hus han funderar på att köpa. Men i trädgården snubblar han över nåt. Det visar sig vara en hand som är på väg upp ur jorden. Handen sitter på ett lik, förstås, en person som har varit död länge. När ytterligare ett lik hittas i trädgården blir det ingen husaffär för Wallander utan en mordutredning.

Jag säger det direkt: jag gillar inte noveller. Skälet är tudelat: dels blir jag besviken att texten tar slut så fort om den är bra, dels är min uppfattning att noveller ärkan vara nåt som inte är tillräckligt bra för att bli romaner. Jag tycker att storyn i Handen lovar mycket. Men det finns alltför många lösa trådar, trådar som bara släpps i och med att det är en novell. Eller kortroman.

Inte heller är jag särskilt intresserad av Wallander-fakta. För den som är det är den här boken förstås guld värd. Gissningsvis är det därför den kostar så mycket som den gör fortfarande. Vidare irriteras jag av författaren så ofta blev stoppad på gatan att han måste skriva om det i den här boken. Det känns lite… skrytigt…

Mitt omdöme blir medel.