Vaka natt

Bok av Malin Lindroth
En kvinna i 30-årsåldern arbetar som nattvak på psyket. Hon vakar över en patient som begått en oförklarlig handling - hon har dödat sitt barn. Denna handling väcker minnen hos huvudpersonen om hennes egen familj. Hon blev som barn vittne till sin mammas mörkaste hemlighet. Om nätterna smög mamman in till lillasystern och stack en synål i örat på henne. En obegriplig handling som binder samman den äldre systern med mamman i en outtalad lojalitet som inte går att bryta. Nu återberättar huvudpersonen sin uppväxt och på så vis kan hon för första gången frigöra sig från det brott som bundit henne sedan dess.
En annorlunda bok som utspelar sig över en natt. En natt på en psykiatrisk avdelning där en kvinna vakar över en patient i 70-talets Göteborg. Vi får följa hennes handlingar och tankar kring sin egen barndom. Hon är uppväxt i en något dysfunktionell familj med en udda mamma, lillasyster och en pappa som lämnat för ett nytt liv.
Boken är skriven utifrån hennes tankar varvat med utdrag ur sidor i en anteckningsbok. Något för abstrakt skriven för att fånga mig i en annars intressant handling.