Hemligheternas skafferi

Bok av Caroline Säfstrand
En roman som värmer och stannar kvar länge Ina och hennes man Erik lever ett till synes harmoniskt liv tillsammans. Men när Ina får veta att hon bär på en obotlig sjukdom tar hon sig tillbaka till barndomsön Ven för att söka efter svar på ouppklarade frågor. Varför minns hon inte sina år på ön? Vad hände egentligen den där dagen när hon var sex år gammal? Svaren hon finner lämnar hon efter sig som ledtrådar i ett korsord. Ett halvår senare kommer Erik till ön för att uppfylla Inas önskan om att lösa korsordet. För varje ord han fyller i kommer han inte bara närmare hennes sanning, utan också sin egen. På ön möter han en udda skara människor. Hundraåriga Signe som lever med sina uppstoppade djur, excentriska Liv som driver krogen Hemligheternas skafferi och Maj som på ett mystiskt sätt vunnit en vistelse på ön, utan att ha tävlat. Det visar sig att de alla finns nämnda i Inas korsord och att rutorna avslöjar sanningar som förändrar allt. Hemligheternas skafferi är Caroline Säfstrands tredje roman. Hon har tidigare utkommit med Om du bara visste (2013) och Tiden läker inga sår (2015).
Jag fullkomligt älskar karaktärerna i den här boken. Huvudpersonen Ina är gift med Erik i ett lyckligt men barnlöst äktenskap. Ina har dock fött ett barn när hon var 18 år som adopterades bort. Detta har Ina aldrig berättat för Erik. Inte heller berättar Ina när hon får en dödlig sjukdom, eller om sina påbörjade resor till ön Ven.

Ina som är psykolog får av en patient ett brev som han vill att hon lämnar till en person på Ven. Där och då börjar Inas många resor till ven. Varje gång Ina kommer till ön börjar hon minnas saker som hon inte ser något sammanhang till. Hon träffar på gamla Signe som bott på ön i hela sitt liv, och börjar ställa frågor till henne. Men svaren är kryptiska. Signes upplåter sin stuga till Ina när hon är på ön. Hon lär också känna Liv som driver Hemligheternas skafferi tillsammans med Sara och Leonard – där hon lämnade brevet.

Ina minns mer och mer för varje gång hon besöker ön och till slut står allting klart för henne. Hon vet att hon snart ska dö och vill att Erik ska få veta alla sanningar som hon har dolt. Hon ber därför Erik att tillbringa sommaren i Signes stuga, för där finns alla ledtrådarna i form av ett korsord.

En underbar roman om att söka sina rötter och finna kärlek till nya människor.
Rekommenderas för den som gillar feelgood
Boken handlar om Ina och hennes sista halvår i livet. Låter det sorgligt? Japp, det är det! Men också så hoppfullt, insiktsfullt och värmande. För Ina spenderar sin sista tid i livet med att försöka reda ut vad som hänt i barndomen, vem hon är och vad hon vill lämna efter sig.

Boken är så otroligt bra skriven, med ett flyt som gör det omöjligt att sluta lyssna. Karaktärernas personligheter, tankar och relationer är fint och ärligt beskrivna. Den här boken värmer hela hjärtat och ger en påminnelse om att leva här och nu.

Tack @carolinesafstrand för den fina berättelsen om Ina och alla runt henne. Jag kommer bära historien med mig länge
I hemligheternas skafferi får vi följa Ina och Erik. Ina arbetar som psykolog och hjälper många patienter men Johan får hon svårt att hjälpa. Ett brev som han ber henne överlämna leder henne tillbaka till ön Ven och sina egna barndomsminnen.

En varm lite sorgsen bok med fantastiska miljöskildringar som gör att man vill åka dit omgående.
Jag vill flytta till Ven, äta god mat på den lokala restaurangen och cafét, handla i lanthandeln, cykla och bada...

Det är en sorglig, lycklig och härlig bok. Man lever sig in i boken och läser sida efter sida, den får inte ta slut än! I början var det lite svårt med dåtid och nutid men man fastnade fort.

Välskriven, underbar och jag vill fortfarande flytta till Ven....
Jag vet inte om man kan kalla denna för en feelgood för den innehåller ganska mycket tråkigheter. Men den är välskriven och på ett fiffigt sätt, varann kapitel är det om Erik och Nutid och sedan om Ina och Dåtid, även om det bara ett års skillnad.
Ett himla bra driv som gör att man bara måste läsa vidare. Läs den.
Det här är en stark och berörande bok som gör att man gärna vill besöka Ven.
Det är en berättelse om hemligheter och svek men också om hopp och nystart. Jag tyckte det var berörande och stark läsning och karaktärerna är verkligen unika. Det var många starka livsöden i denna bok.
Jag tycker den här boken skildrar så väl att vi alla bär på en historia som påverkar oss och vårt beteende. Ina minns inte sin barndom men hela hennes liv har påverkats av de starka händelser hon gick igenom som liten. Hon har aldrig kunnat formulera det, men när hon får tillbaka sina minnen kan hon också se hur hennes barndom faktiskt format henne genom livet.
En läsvärd och underhållande bok som varmt rekommenderas.