Männen i mitt liv

Bok av Sofia Rönnow Pessah
Sonias liv präglas av one night stands och festande. Hon anses vara villig och sexuellt frigjord, och för varje kapitel har hon hittat en ny man. Samtidigt som hon studerar till jurist så använder hon sex som någon sorts sociologisk undersökning. Hon ligger med män från alla samhällsklasser, men kommer oftast fram till slutsatsen att de alla är korkade och självupptagna.
En välskriven bok om sex för att fylla bekräftelsebehov, om destruktiva förhållanden, dålig självkänsla och killar som utnyttjar den dåliga självkänslan för att få ligga. Författaren är duktig på att beskriva situationer som känns verkliga. Skrattade av igenkänning ibland, men framförallt är den mycket sorglig och det gör ont i magen och hjärtat att läsa. Vad jag hoppas att det går bra för Sonia.

Favoritcitat: "Det känns som om någon stängt av fläkten i köket efter att den stått på i hela mitt liv. Själslig tystnad".
Sonia, Sonia, Sonia. Jag hatar dig, jag älskar dig, jag är dig. Huvudpersonen sätter här nummer på alla män hon haft en sexuell relation med och de är ramberättelsen. Självskadebeteende, ångest och depression är de egentliga temana.
Det här en berättelse om ohälsa, om en kvinna med dåligt självförtroende som behöver bekräftelse från män. I början drogs jag in i berättelsen och kände Sonias smärta trots att det är noll igenkännande för min del. Men sen blir det mer och mer tjatigt. Jag önskar att hon kunde ta tag i sitt liv. Det blev helt enkelt tröttsamt. Dock var boken till en viss del underhållande och jag tycker författaren skriver på ett sätt som gör att det känns självbiografiskt trots att det inte är det. Det är rått och känns äkta. Jag ger boken betyg 3/5. Ett plus var att jag verkligen gillade uppläsaren Sissela Benn.
Jag brukar inte gilla böcker om "destruktiva" kvinnor (ex Nora eller brinn Oslo brinn, egenmäktigt förfarande) men denna boken kändes annorlunda för mig. Jag kunde relatera till huvudkaraktären Sonia på många olika sätt och dessutom rör sig Sonia på samma ställen som jag har gjort i mitt liv. Boken gav mig en tankeställare kring relationer jag haft tidigare och även kring mig själv.
En rakt igenom mörk och sorglig historia om en ung kvinna som söker kärlek genom sex, sex genom kärlek. Sexuella gränser passeras från bägge hållen, men jag har en känsla av att männen går därifrån mindre känslomässigt påverkade och mindre känslomässigt traumatiserade än bokens huvudkaraktär. Den läsare som inte ser det utlämnande och uppoffrande, vilka förväntningar som ställs på kvinnor och vad som händer när kvinnor inte förstår var man drar gränser, utan läser boken utifrån en ”sexbok” är nog lite fel ute i sin tolkning, är min tolkning.

Vad jag tycker? Läs den, lyssna på den.
Många olika berättelser, händelser och känslor. Mycket som är rejält välbekant och med stor igenkänning.
Det är en hopplös bild av män som målas upp och dessa mäns egon står i bjärt kontrast till huvudkaraktärens kamp med sig själv.

Utan minsta tendens till självömkan hos huvudpersonen förstår jag som läsare kapitel för kapitel hennes lidande.

Författaren är en mästare på att gestalta karaktärens inre med yttre händelseförlopp.

Älskar författarens kommentarer till kapitalismens cynism. Hade hon broderat ut detta lite mer tror jag det hade blivit fem stjärnor.