Universums mörka hemlighet

Bok av Malin Veronika Olsson
Året är 2179. Människan har erövrat månen och jordens förenade regering har bevisat att något utomjordiskt liv inte existerar. I denna inbillade sanning har jag vuxit upp. Mitt namn är Veronica Harrington. Jag är arton år gammal och överintelligent. Om det är roligt att vara ett underbarn? Oh nej, kära läsare. Det är faktiskt ganska ensamt. I hela mitt liv har jag känt mig udda. För smart för min ålder och för ung för mitt intellekt. Jag har aldrig tillåtits vara barn på riktigt. Nu ska du få höra hur mitt liv tog en dramatisk vändning. Det är historien om hur jag förberedde mig på att dö långt ute i rymden, efter att mitt skepp förlist i en tragisk olycka. Det är historien om den mest osannolika vänskap. Det är också historien om en naturkraft så brutal att den inte bara skulle hota jorden, utan allt liv i hela universum. Mitt namn är Veronica Harrington välkommen till min värld. Universums mörka hemlighet är ett framtidsdrama som med glimten i ögat skildrar en kärlek så stark att den trotsar alla gränser, den jobbiga känslan av att inte duga som man är och människans förmåga att tro på det omöjliga.
Universums mörka hemlighet är ett rymdäventyr uppdelad i två olika delar som ligger sju månader isär och även om boken riktar sig mot unga vuxna, tycker jag att det är en bok som de flesta kan ha behållning av. Och om man är ovan fantastiken som bred genre och vill börja med något, tycker jag att den här kan vara en bra inkörsport. Framförallt till sci-fi. Som genre är det ingen jag brukar läsa ofta eller vara störtförtjust i eftersom det ofta kan vara så mycket nytt att hålla reda på, men det här gillar jag, mycket för att det är mycket bra gestaltat och genomtänkt.

Själva handlingen vill jag inte riktigt skriva om, för det är så stor risk att förstöra hela första delen av boken i så fall, men vi börjar i rymden, när kapten Lundegaard, Veronica och Aaron flyger med rymdskeppet Millennium för att undersöka den stora fläcken på Jupiter, dras in i ett maskhål, räddas av ett annat skepp och plötsligt får lära sig att det finns utomjordingar som tillsammans med jorden har en handelsöverenskommelse och har ett råd sinsemellan för att inte de olika planeterna ska känna till varandra. Tillsammans försöker de komma ut ur maskhålet och hitta hem igen. Andra delen bjuder på fler äventyr men också mycket mer relationsdrama mellan de olika karaktärerna.

Persongalleriet är alldeles lagom stort, och jag tycker om de olika personligheterna av olika anledningar. Till exempel gillar jag Harvey och Raavus relation som är sådär svår av förståeliga men samtidigt helt ovettiga skäl, kapten Lundegaard som verkar så mysig och Aaron som jag tycker har den absolut bästa utvecklingskurvan. Auriga är en av mina favoriter och hennes varma och inbjudande sätt gör att jag vill vara kompis med henne också. Men min absoluta favorit är roboten Tivirty, och hennes stora oförmåga att tala om väsentlig information för att ingen har frågat om den.

Veronica som huvudkaraktär är spännande och svår att nonchalera. I många fall vill jag absolut ta tag i henne och skaka om henne, eftersom hon beter sig väldigt omoget och som ett barn. Och då är det dags att stanna upp lite vid det, för Veronica Harrington är i stort sett ett barn. Ett underbarn, som är otroligt mogen inom det vetenskapliga, inom sitt specialämne, men som inte alls är mogen känslomässigt, för hon har fått lära sig att genier minsann inte ska visa starka känslor. Och som underbarn, som fått skippa flera årskurser och alltid varit yngre än de andra, har hon varit relativt ensam och inte heller fått lära sig det sociala samspelet på riktigt. Det är svårt att komma ihåg, tycker jag, eftersom hon ändå jobbar som läkare i rymden, men ack så viktigt. Malin V. Olsson har skrivit det väldigt snyggt. Inte övertydligt så det hela tiden påpekas, men ändå att det alltid finns med i bilden.

Därför är det inte heller svårt att förstå att Veronica faller hals över huvud för den första som ens visar lite intresse, och älskar honom helhjärtat. Skulle jag bli glad om mina egna barn betedde sig så? Nej. Var jag likadan i hennes ålder? Absolut. Att det också händer på ett rymdskepp där de knappt vet om de kommer att överleva gör saken ännu mer förståelig. Det är inte heller konstigt att hon reagerar impulsivt och ibland verkar lite känslomässigt instabil, hon har helt plötsligt fått relationer att försöka hantera, något hon inte är van vid.

Malin V. Olsson skriver med ett driv och alla miljöer verkar helt trovärdiga. Att det skulle bo utomjordingar på planeterna runt oss är en spännande tanke, och framför allt gillar jag här förklaringarna till varför jordens invånare aldrig har upptäckt dem, trots otaliga försök. Skulle jag hitta något minus i skrivsättet så är det de plötsliga ”kära läsare” som dyker upp emellanåt. Jag hade önskat fler sådana eller inga alls. Antingen allt i mer dagboks-/brevform, eller rakt upp och ner jag-perspektiv.

Jag ser fram emot att få läsa fortsättningen i Av stjärnstoft är vi komna, speciellt eftersom Universums mörka hemlighet slutar med lite av en cliffhanger.
Rekommenderas för den som gillar science fiction
Vilken härlig bok!
En riktig bladvändare som snabbt fångar upp mitt intresse! Härliga karaktärer som man snabbt fattar tycke för och vilka miljöbeskrivningar! Wow!
Jag blev lite orolig först när det kom till olika tekniska ord, men det var en känsla jag hade helt i onödan!
Jag blir frustrerad på Veronica ibland, sådär att jag vill hoppa in i boken och ruska om henne och säga åt henne att öppna ögonen, få henne att tagga ner lite 😂 Men vad ska man förvänta sig av ett 18 årigt underbarn när det kommer till kärlek och relationer? 🙂

En fantastisk bok och jag fick genast lov att hoppa in i nästa, för jag måste ju få veta hur det går! Vad som ska hända!
Jag har aldrig sett mig själv som ett stort fan av fantasy genren. Men någonting hände och nu trillar den ena efter den andra fantasyförfattaren in i mitt liv och håller mig fast.. Malin är inte ett undantag!

Att hon arbetar med världens bästa yrke(sköterska) märks i bokens beskrivningar när sjukvårdssituationer uppstår. Boken känns oerhört researched rakt igenom och jag tvivlar inte en sekund på att det mycket väl är så här vår framtid kan se ut. Den känns äkta och man slukas in i det fantastiska äventyret, både det fysiska och mentala.

Veronica fångar mig lite extra, jag var/är precis som henne och önskar av hela mitt hjärta att skolan kommer utvecklas och bli som den var för henne. Det vore en fantastisk utveckling!

Kärleks-kliffhangern som varat igenom hela boken är hur häftig som helst, jag älskar när författare vågar ta ut svängarna lite och inte gör det hela så uppenbart.
Jag har aldrig varit en stor fantast av rymden, sci-fi och teknologi, varken i böcker eller filmer. Den genren har aldrig lockat mig. Men denna boken förvånade mig och jag kommer helt klart vara mer öppen för böcker inom denna genren i fortsättningen. Så tack för det.
Boken flyter på lätt och har en härlig blandning av spänning, romantik och vänskap. Jag gillar att författaren har ett målande sätt att förföra läsaren med sin fantasi och karaktärerna är verkligen så charmiga. Även sättet att vända sig till läsaren ibland tycker jag är härligt. Det är en ungdomsbok, vilket jag ÄLSKAR att läsa men den passar även för den vuxna publiken tycker jag. Jag skulle jätte gärna läsa fler böcker av Malin V. Olsson.
Både inom denna genren och annan. Kanske kommer det en fortsättning? Helt klart en författare med mycket talang👏🏼
Jag har sagt det förut och säger det igen, Sciene Fiction är inte min grej. Har det ändrats efter den här boken? SOM BARA DEN! Det här var riktigt bra grejer och jag är villig att läsa mer Sci-Fi nu tack vare Malin V. Olsson.

Tycker om att meningar började med "Kära läsare" eller att hur det refererar till 2000-talets "uråldriga" uppfinningar och liknande. Älskar när författare bryter den tredje väggen (third wall break). Spot on!

Boken var så proffsigt skrivit och man sugs in i historien och världen ute i rymden. Karaktärerna är välskrivna och man faller för dom pladask. Veronica tycker jag om från första början men ju längre in i boken man kommer så blir jag dock irriterad på henne för ibland så tycker jag hennes beteende kan vara barnslig, men det är på grund av att jag alltid glömmer bort hur ung hon är, hon är ju ändå bara 18 år. Jag har inget problem med Veronicas kärleks intresse men hallå, Aaron är ju där och helt klart super duper förälskad. När ska hon inse det?!

Slutar med en cliffhanger och ärlig talat blev jag inte sur över det. Så glad över att jag redan har bok två hemma för jag vill inte skiljas från karaktärerna ännu.
Detta är en spännande, välgjord och underbar berättelse. Universums mörka hemlighet innehåller många härliga karaktärer och många oväntade händelser. Jag skulle säga att detta är en bok som passar perfekt som en sci-fi film. Stort tips!
Året är 2179. Jorden består av fem länder och en regering. Och det är slutgiltigt bevisat att det inte finns något utomjordiskt liv.
Veronica Harrington är 18 år och har jobbat på California Space Center i fem år som läkare som kan allt om kroppen.
Tillsammans med sitt lilla team, kapten Lundegard och den dryga Aaron ska de bara ut och hämta prover från en av Jupiters månar. Utanför tillåtet område. Resan ska bara ta tre dagar men något går fruktansvärt fel..

De blir räddade av en annan farkost och ett helt nytt universum öppnar sig.
Det nya teamet leds av kpt Porter och består av en besättning från olika planeter. Tyvärr är det teamet också vilse men tillsammans hjälps de åt att hitta tillbaka till något de känner igen.

Mycket kärlek, vänskap, spänning, och sorg. Utomjordingar, rymdskepp och ljusfart. Vulkanutbrott och märkliga försvinnande. Boken slutar med en supercliffhanger..