Inte av denna världen

Transcendent Kingdom
Bok av Yaa Gyasi
Gifty studerar neurovetenskap vid Stanforduniversitetet och utför avancerad forskning i syfte att finna en medicinsk behandling mot depression och beroende. Hennes bror Nana var en lovande idrottsman men blev beroende av OxyContin efter en fotskada, vilket fick oerhörda konsekvenser. Hennes deprimerade mor lämnar sällan sängen, svårt traumatiserad efter flytten till USA. Gifty bestämmer sig för att finna den naturvetenskapliga förklaringen till den olycka som drabbat dem som står henne närmast. Samtidigt lockas hon allt mer tillbaka till sitt eget och sin familjs ghananska ursprung. Finns hoppet om en lösning snarare i detta sökande än i hennes avancerade forskningsprojekt? Yaa Gyasis nya roman efter världsframgången med Vända hem är ett starkt berörande porträtt av en familj i USA som präglas av emigration, av depression, av beroende och sorg. Det är en roman om tro, vetenskap, religion och kärlek. Det är en oförglömlig läsupplevelse av den amerikanska litteraturens nya stjärnskott.
Gifty växer upp med sin mor och bror efter att fadern återvänt till hemlandet Ghana. Brodern är en duktig basketspelare. Efter en skada blir han dock opioid-beroende och dör sedermera av en överdos, varpå modern drabbas av en djup depression. Händelser som alla kommer att prägla
Giftys liv och som gör att hon har svårt att släppa någon in på livet.

Första gången vi möter Gitfty är hon doktorand och studerar möss i ett neurovetenskapligt laboratorium där hon forskar på belöningssökande beteende. Vi får följa hennes uppväxt i tillbakablickar.

Gifty är också troende vilket ifrågasätts av de andra naturvetenskapliga forskarstudenterna. Religion och vetenskap, kan man tro på båda? Kan den ena ge svar där den andra falerar? Bland annat kommer frågan upp om det går det att leva ett syndfritt liv, kan man kontrollera sina syndiga tankar? När Gifty inte finner svaret i religionen vänder hon sig till vetenskapen i stället.

Jag tyckte bättre om Vända hem som jag upplever har ett helt annat djup, men Inte av denna världen är en habil uppföljare. Den berör den strukturella rasismen och frågor som arv och miljö, beroende och depression.
Samtidigt blir det många stora frågor i en och samma bok, kanske hade den vunnit på att fokusera på någon av dem.
Yaa Gyasi har dock ett enkelt och rättframt sätt att skriva på, vilket hindrar boken från att bli tungsint.
Plockade upp denna boken då jag gillade Gyasis debutroman "vända hem", men nej. Tyvärr var denna bok supertråkig, händelselös och svår att ta sig igenom. Inget karaktärsdjup eller karaktärsutveckling enligt mig och hela handlingen kändes platt. Dessutom var hela grejen med neurovetenskapen som huvudkaraktären höll på med ganska konstigt, eftersom hon enligt boken höll på med en doktorsexamen men hennes forskningsprojekt kändes enormt basic. Det var som att Gyasi bara hade med den delen för billiga poänger som fint kopplade till historian. Hade behövts mer research om detta för att det skulle kännas trovärdigt.
Som ett stort fan av Yaa Gyasis första bok "Vända hem" hade jag stora förväntningar på den här boken. Istället blev jag ganska besviken. Boken har egentligen ingen handling utan man får följa en 280 sidor lång tankegång, som varken är speciellt intressant eller tankeväckande. Boken tar upp viktiga ämnen, men de får aldrig riktigt något djup utan hela boken känns för mig platt och tråkig. Tyvärr.