Monster i terapi

Bok av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg
En psykolog försvinner. På mottagningen hittas flera av hennes dokument; brev, researchmaterial, en arbetsdagbok, transkriberingar av terapisessioner med patienter för ett bokprojekt. Vi får följa samtalen med en läkare med en identitetsstörning, en narcissistisk världsman, en lesbisk psykopatvampyr och en skapelse av en besatt vetenskapsman. De är skräckhistoriers monster men de brottas med dilemman som utseende, sexualitet och självacceptans; dilemman som alla känner igen sig i.
En psykiater börjar ha sessioner med en identitetsstörd läkare, en lesbisk psykopatvampyr, en manisk vetenskapsman och hans fruktade avkomma och en narcissistisk dandy. De visar sig vara några av de mest ikoniska monsterna i gotisk skräcklitteratur och de brottas med tidlösa dilemman som vi alla kan känna igen oss i.

Jag njöt verkligen av denna psykologiska analys av dessa välkända karaktärer. Jag gillade särskilt kapitlet med Frankenstein. Konceptet med boken var riktigt bra och intressant, men det var något som saknades som jag inte kan sätta fingret på.
Två favoritförfattare på en bok. Hur kan något gå fel? Språket är tappt och det är en spännande och annorlunda bok!
Den här boken är absolut läsvärd och intressant! Skulle rekommendera den till alla liksom mig gillar monster och skräck, då vi får se en lite annorlunda sida av några av historiens kända monster.
Det känns coolt och nyskapande med sätter den är skriven på också, dokument, arbetsbok och psykolog-sessioner som löser av varandra och ger nya bitar av pusslet. 3+/5
”Monstren” Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray går allihop till samma psykolog för terapi. En psykolog som själv brottas med det alltid så svåra livspusslet och som avslöjar en hel del om sig själv i sin arbetsdagbok som läsaren får ta del av. Förutom hennes anteckningar finns de olika sessionerna transkriberade och urklipp från tidningar, olika mail, tjusiga teckningar och fakta om exempelvis narcissism finns också att läsa. Samt kaffe- och fettfläckar! Och, icke att förglömma, en stor dos humor! Psykologen pratar om vår nutid för att jämföra med de olika epoker ”monstren” lever i och visst finns det samhällskritik på sina ställen! Och det är träffsäkert och roligt. Igenkänning är ju som bekant roligt.. Jag har tidigare läst Frankensteins monster men nu är jag oerhört sugen på att läsa övriga klassiker! Man blir ju minst sagt nyfiken på dessa figurer.. Jag har nästan svårt att finna ord för att beskriva denna bok och tycker att den helt enkelt bör läsas! För vem vill inte ha en blandning av populärkultur, litteraturhistoria, psykologiteori, fantasy, skräck och samtidsanalys!?
Annorlunda terapi-sessioner med Jekyll och Hyde, Frankensteins monster och Dr Frankenstein, Dorian Grey samt Carmilla. De går alla hos samma psykolog som både försöker hjälpa dessa monster med sina problem samtidigt som hon försöker få sitt eget liv att gå ihop.
Väldigt intressant bok, monstren hur märkliga de än är blir mänskliga och man blir engagerad i deras problem. Särskilt intressant är kapitlen med lesbiska vampyren och hennes relation till psykologen. Huvudpersonen går igenom egna relationsproblem och tvivlar på sin yrkeskunskap i och med att detta är ett outforskat område.