Hannah Fors, #2

Älskaren

Bok av Pia Kask
I staden Wästholm har många otäcka händelser skett på sistone. Det började med en smitningsolycka och därefter blev hemmafrun Dorina Novak mördad i sitt hem. Civilutredaren Hannah Fors och polisen Henrietta Rollin börjar en utredning. Snart upptäcker de att mördaren egentligen inte var ute efter att knivmörda Dorina. Istället var siktet inställt på någon i hennes närhet.
4,5/5

Älskaren är fortsättningen i spänningsserien om Hannah Fors, och även om serien mycket väl skulle kunna läsas fristående tack vare en hel del tillbakablickar, är det väldigt mycket som händer kring huvudkaraktärerna Hannah Fors och Henrietta Rollins, att jag skulle föreslå att man läser dem i ordning för att lättast hänga med.

En kvinna blir påkörd vid en smitning och en annan mördas kallblodigt. Vid en första anblick verkar det inte höra ihop, men snart inser Rollins att det verkar vara så att någon vill hämnas för påkörningen genom att mörda alla nära till den person som kan vara skyldig till den. Hon kopplar in civilutredare Hannah Fors som grottar sig ner i mysteriet. Samtidigt börjar Rollins vacklande hälsa och Hannahs förflutna komma ikapp dem och båda försöker allt de kan att skjuta det ofrånkomliga framför sig.

Persongalleriet är lagom stort, och om man har läst första delen, är det inte alltför många nya att lära känna. Jag gillar Rollins och jag gillar Hannah, speciellt förtjust är jag i relationen dem emellan. Båda har sina hemligheter och är absolut inte perfekta men de accepterar varandra och har en rak relation emellan sig. De skulle kunna vara alltför lika eftersom de fungerar likadant, men jag tycker att de är nog olika för att lätt hålla isär. Jag tycker visserligen att det är lite tråkigt att Rollins är typisk bokkriminalinspektör, bara det att hon är kvinna istället, och hade gärna sett en lite mjukare person på toppen.

Hur är det då, är det förutsägbart? Nä, jag tycker faktiskt inte det. Det kommer en hel del vändningar och ända till slutet är jag osäker på vem mördaren kommer att vara i slutändan.

Språket är bra och flyter, och även om det inte är en alltför kort bok går den snabbt att läsa.
Allt börjar med att en kvinna blir påkörd mitt i Wästholm av en bil med släckta lampor. Bilen försvinner lika snabbt som den dök upp, men det finns vittnen. När Dorina Novak blir mördad i sitt hem kopplas polisen Henrietta Rollins in. Hon har än en gång hjälp av civilutredaren Hannah Fors. Hade Dorina några fiender eller var mördaren i själva verket ute efter någon i hennes närhet? Har olyckan och mordet något samband?
Privat kämpar Henrietta med sin sviktande hälsa medan Hannahs fiender från det förflutna kommer allt närmare.

Detta är del 2 i Pia Kasks serie. Än en gång blir boken allt bättre ju mer jag läser och i slutet är det svårt att slita sig. Boken börjar sådär cliffhangigt, så det är först i slutet alla pusselbitar faller på plats. Jag gillar huvudpersonerna allt mer ju mer jag lär känna dem, serien växer allt mer och jag ser fram emot nästa del som släpps nästa år!
Älskaren är andra delen om Hannah Fors och börjar två veckor efter att Bestraffaren slutade. Redan i första kapitlet är jag helt fast och spänningen håller i sig hela boken. Jag kan tycka att poliserna är lite väl osympatiska, men det fungerar i denna mörka berättelse. Precis som i förra boken spelar Hannahs liv och förflutna stor roll och det är den del jag tycker är mest intressant och ser fram emot att veta mer om i nästa bok.