Love

Bok av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri
Denna roman om Greta Garbos första år i Hollywood är baserad på verkliga händelser, intervjuer och kärleksbrev. Söderflickan Greta och hennes nära relation till regissören Mauritz Stiller är navet i berättelsen. Allt är inte guld och gröna skogar i Gretas liv. Hon kommer inte överens med studion och gömmer sig för fans och reportrar. Detta gör att hon betraktas i allt större utsträckning som ett spännande mysterium av omvärlden.
Det här en bok om Greta Garbo. Man får läsa om hennes liv de första åren i Hollywood - från hennes båtresa när hon kommer till fram till USA och hennes första år i karriären som filmstjärna. Boken bygger på verkliga händelser från olika intervjuer, hennes kärleksbrev och en samling anekdoter.

Jag såg fram emot att läsa denna bok, allt som jag under min uppväxt har jag läst och hört om den mytomspunna, hemliga och otroligt vackra skådespelare. Att läsa om Gretas resa var ibland väldigt intressant, att läsa om hur allt startade, hennes kärleksliv, privatliv, den blyga Greta och om hennes scenskräck. Boken är välskriven med målande texter och bokomslaget är otroligt vackert, men för mig blev boken lite för seg stundtals och jag tappar ibland intresset. Jag är dock glad att jag läste denna bok om den för mig hemlighetsfulla Greta för och jag tror att är man intresserad av film och Greta Garbo så är denna bok klockren.
Som 19 åring reser Greta Garbo tillsammans med Mauritz Stiller till USA och filmbranschens mecka Hollywood, där hon skapar stor uppståndelse genom sitt mod på scen, skönhet och inte minst genom sin tillbakadragenhet lyckas hon uppnå evig stjärnstatus.

LOVE är en roman om Greta Garbos första år i Hollywood och hennes djupa band till den färgstarka regissören Mauritz Stiller.
LOVE är baserad på verkliga händelser och intervjuer. I boken får vi möta de människor som finns runt omkring henne, vi får möta hennes känslor, hennes relationer och reaktioner, de personer som hon tycker särskilt mycket om och de hon inleder kärleksrelationer med.

"Hon ser ut att veta allt som finns att veta om kärlek " sa man om Greta Garbo när hon slog igenom med dunder och brak på tjugotalet. Men vem älskade hon egentligen? Och hur kunde någon som verkade så på tvärs och ointresserad av berömmelse bli en av de största filmstjärnorna genom tiderna?

Jag är förtjust i Historiska romaner och LOVE är en fantastisk berättelse som väcker nyfikenheten och lusten att få uppleva mer om Greta Garbo och personerna omkring henne då boken handlar om en kort men intensiv period i hennes skådespelarkarriär.
När jag läser LOVE ser jag handlingen framför mig som en film och hade gärna sett författarna filmatisera sin roman.
Jag blev förälskad i omslaget så fort jag så det! Ett vackert omslag i kombination med en berättelse om Greta Garbo, denna mytomspunna skönhet – går det att bli annat än nyfiken? Självklart är ett vackert yttre inte allt. På samma sätt som omslaget inte gör en bok, så gör inte utseendet kvinnan heller. Men i detta fall vill jag påstå att det är vackert på både in- och utsidan.

När någon ska skriva en roman eller göra film om en kändis som jag gillar, så finns det en rädsla att min bild av personen ska bli lite naggad i kanten. Men författarna hanterar Garbos historia varsamt och boken känns både realitisk och trovärdig. Love är "filmiskt" upplagd med många dialoger. Till en början tyckte jag att kapitel- och styckesindelningarna var lite röriga, men det gav med sig. Vi får uppleva många spännande händelser i intagande miljöer, alla beskrivna med ett levande språk. Det är som att vara på plats, så lätt att leva sig in i berättelsen... Vad som däremot är svårare är att lägga ifrån sig boken! Och en annan sak du som läsare får vara beredd på; det är omöjligt att läsa boken utan att Googla på Garbos filmer, motspelare och fakta om hennes liv! Boken ger verkligen mersmak!
Även Alexander Onofrie är författare till berättelsen om Garbo fram till ljudfilmsepoken. Man kan ana att författarna är vana att skriva för teater och film med nogsamma beskrivningar av dramatiska miljöer och lite tröttande användning av branschuttryck. Jag tror dock att de ger den skygga Greta Garbo rättvisa!
Målande och intressant skildring om Greta Garbos väg mot stjärnorna! Vi får följa den unga svenskan från att hon stiger iland i New York tillsammans med sin mentor Mauritz Stiller och hela vägen till Hollywood. Kärlekshistorier, scenskräck, privatliv och att vara en känd person - allt detta ger en trovärdig bild av den världsberömda filmskådespelerskan. Historien ger också en intressant bild av filmindustrin och dåtidens liv och är baserad på verkkiga händelser, brev och intervjuer.