Herrens år 1398

Dick Harrison

År 1398 är Herrens år. Kalmarunionen har grundats och den Tyska orden har gått i land på Gotland. Ön har befriats från sjörövarna och riddarna firar befrielsen. Samtidigt försvinner en viktig handelsman. Thierry av Liège får i uppdrag att lösa mysteriet, men det är svårare än vad han trott. Krigsåren och pesten har lämnat Visby i dåligt och farligt skick, men han följer envist ledtrådar för att hitta mannen.

Betyg 4
Det är Herrens år 1398. Korsfararnas och legoknektarnas tid. Kalmarunionen har nyligen grundats och på Gotland har Tyska orden landstigit med sin här och befriat befolkningen från de sjörövare som härskat på ön. Samma kväll som riddarna firar segern i Visby försvinner en av stadens viktigaste handelsmän. Ordensriddarnas betrodde spårhund, Thierry av Liège, får i uppdrag att utreda vad som hänt. Men Visby är en våldsam plats, där år av krig och pest skapat nöd och misstro, där många gör allt för att berika sig och där ingen går att lita på. Det som till en början ser ut som ett enkelt fall att lösa visar sig både svårare och farligare än Thierry trott. Medan han följer ledtrådarna som pekar mot välbärgade köpmän, fattiga gutar och in i svart- och gråbrödernas dunkla kloster håller någon ögonen på Thierry. Någon som inte kommer att sky några medel för att hindra att sanningen uppdagas.

📚

Det råder inga tvivel om att Dick kan sin historia. Bokens kontext och miljö är trovärdig och även karaktärerna. Det är även ganska häftigt att få en sådan närvarande inblick i en vardag som hade kunnat utspela sig på 1300-talet. Dick har skapat en trevlig och bra pusseldeckare med andra ord!

Betyg: En svag ♥️♥️♥️♥️♡ (4-/5)