1794 (Winge und Cardell, #2)

Bok av Niklas Natt och Dag

1794 är den andra boken i Bellman Nori-trilogin av författaren Niklas Natt Och Dag. Den utspelar sig i Stockholm år 1794 och handlar om mordet på en ung kvinna. Hon hittas död efter bröllopsnatten och hennes sörjande mamma försöker övertala polisen att utreda dotters död. Det brutala dödsfallet leder till en mörk och grotesk värld.

8 utgåvor
Välj utgåva
1794Svenska - Ljudbok
ISBN: 9789174334470
1794Svenska - Inbunden
ISBN: 9789137153704
1794Svenska - Ljudbok
ISBN: 9789176472934
1794Svenska - Pocket
ISBN: 9789137155739
1794Svenska - Ljudbok
ISBN: 9789178273980
1794Svenska - E-bok
ISBN: 9789137153711
Natt Och Dag, Niklas: 1794Tyska - Okänt
ISBN: 9783492061940
1794Svenska - Pocket
ISBN: 9789137157634
Betyg 3
Det här är en bra bok. Snyggt skriven, detaljrik, målande och med ett eget fascinerande språk . En brutal skildring, mörk och levande. Första delen av boken griper verkligen tag men sedan börjar det tyvärr  gå  lite trögt och jag tappar lite intresset mot slutat av boken tyvärr.
Betyg 5
Oj så spännande den är, en bok man vill sluka direkt. Makalöst välskriven och så lättläst trots många inblandade personer och skeenden. På köpet får läsaren ett stycke historisk kunskap.
Betyg saknas
Ett fantastiskt sätt att lära sig svensk historia. En bra story, lättläst och fängslande. Sträckläste
En mörk men intressant beskrivning av livet på den tiden. Men även en spännande historia . Kan rekommendera den.
1794 är uppföljaren till boken 1793. Författaren Niklas Natt Och Dag tar återigen med läsaren på brutala mysterier under det sena 1700-talet i Stockholm. Denna gång handlar det om en kvinna som mördas på sin bröllopsnatt. Hennes sörjande mamma försöker desperat att hitta någon som kan utreda dödsfallet.

Det är svårt att skriva en uppföljare som överträffar 1793, en bok som enligt mig var riktigt bra. 1794 håller måttet, men det är inte samma sensationella upplevelse som föregångaren. Det är återigen en brutal och stundvis obehaglig bok. Även de målande och detaljerade miljö- och personskildringarna håller samma mått som i den första boken. Tidsepoken är densamma, det vill säga sent 1700-tal efter att Gustav III dött. Klasskillnaderna är djupa och många i samhället känner förakt och missnöje. Den sen-gustavianska tiden är känd för dess ståt och prakt och detta varvas med stadens slumområden.

Jag hade verkligen sett fram emot denna uppföljare, men jag måste nog medge att jag är lite besviken. Den känns stundvis lite långtråkig med för många upprepningar och likheter med den första boken. Det känns dock som att denna bok är lite mer överdriven och ännu mer brutal. Den första var hemsk, men verklighetstrogen. Denna bok är hemsk, men på gränsen till fantasi. Miljöskildringarna är dock extremt välgjorda och de historiska aspekterna gör att denna bok är läsvärd. Det är en mörk och välskriven kriminalroman med ett unikt språk. Jag ser fram emot att läsa mer från denna intressanta och annorlunda författare.
Efterföljaren av pangsuccén 1793 handlar givetvis om det år som följer och är en fristående fortsättning. Åter är det Cardell som får lösa ett mordfall. Det är den unga hustrun till en ädling som tagits in på sjukhus som dött.

När vi får följa den unga ädlingens resa hamnar vi utanför Sverige, och tas med till svenska kolonin St Bartolomeus och dess slavhandel. Beskrivningarna av denna fristad för allsköns skurkar är en god början som lovar gott. Sedan faller historien något när handlingen förs tillbaka till Stockholm igen, och här vi får följa Cardells och Anna Stinas öden mellan gator och prång i Stockholm. Tempot sjunker och händelserna blir färre. Det blir många mils vandring genom Stockholms labyrinter. Person- och miljöskildringarna tappar också något av sin skärpa.

När Niklas Natt och Dag försöker sig på en uppföljare till sin magiska debut blir det kanske helt enkelt för svårt att leva upp till förväntningarna. Hade boken varit den första han skrev, hade jag nog blivit mer imponerad. Nu har jag 1793 att jämföra med. Slutsatsen blir att boken är bra, men att den inte har samma nerv som föregångaren.
Den här boken är inte fullt så bra som den första delen i serien, men den är ändå ohyggligt spännande på sina håll. Jag blir också fascinerad av författarens sätt att blanda ett oerhört vackert och detaljrikt språk med en handling som är raka motsatsen till tjusig. Problemet med boken är att man som läsare får en för stor dos av äckel. Det hade räckt mer än väl med hälften av alla löss och fekalier man får ta del av. Dialogen känns dessutom lite väl teatralisk emellanåt. Å andra sidan är det alla vidrigheter och de överdrivna replikerna som gör att boken står ut i mängden. Bellman noir har blivit en alldeles egen genre som inte liknar något annat - och sådant är ju alltid positivt.
Det här är en uppföljare till "1793" som var mycket populär inte bara i Sverige utan i hela världen. Romanen utgår från en mor som tvingas sörja sin son, som till råga på allt blivit dräpt på självaste bröllopsnatten. I den här Bellman noir-aktiga romanen är det bara en enarmad vän till familjen som övertalas att utreda fallet. I författaren Niklas Natt och Dags bok återvänder vi till personerna Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och en brutal skildring av ett i Stockholm inklätt i ett mörkt 1700-tal. Det är en gustaviansk värld läsaren får kliva in i och spänningen ligger hela tiden på topp. Det kan vara en fördel att ha läst den första delen, eftersom den är den andra boken i en trilogi.