Jana Berzelius, #5

Broder Jakob

Bok av Emelie Schepp
Broder Jakob är den femte boken i serien om åklagare Jana Berzelius. Den här gången står teamet inför en tuff uppgift när de ska lösa ett antal brutala kvinnomord där kropparna hittas i Strömmen med benen hopsydda så att de liknar sjöjungfrur. Förundersökningen leder snart till ett gammalt fall där en ung man har mördat sin familj.
Femte boken om Jana! Och den här gillade jag mycket mer än den förra! Väldigt spännande och genomtänkt story, många twistar och en galen uppgörelse i slutet. Älskar också att de här böckerna är så lättlästa. Det enda jag vill klaga på, som jag tycker förstör storyn, är hur orimligt det är att Jana dödat toti... 10 personer (?) genom böckerna och ingen så mycket som misstänkt henne. Men nu verkar hon kanske åka dit?
🔹Dags för recension🔹
Broder Jakob av Emelie Schepp
..................................................
Det finns faktiskt en orsak varför Emelie var årets deckarförfattare tre år i rad. Det enda vettiga som förklarar det är att människan brillierar när hon skriver om Jana Berzelius. Hennes research är så djup att hennes berättelse känns som verklighet.
Alla vi som har läst Emelies böcker känner redan Jana som en nästan övernaturlig kvinna, men i denna bok har hon faktiskt sänkt garden och visat sig sårbar och mänsklig.
Sättet Emelie bygger upp tempot i denna bok är fascinerande. Hon levererar spänning rakt genom hela boken. Att man själv bor i staden där allt händer- det mina vänner gör att allt känns snäppet bättre. Full fart hela tiden. Välskriven och riktig bladvändare. 😉 Emelie, jag kommer garanterat att vända mig om, en eller två gånger extra när jag passerar Bergsbron eller strömmen vid Campus. Deg kan jag lova dig.
Cliffhangern som är i slutet av boken lämnar en massa åt min fantasi. Det betyder bara att jag vill läsa din nästa bok snart! Igår helst! 🙃👍Tack Emelie för att du gör att jag älskar decakre!!
Ännu en bladvändare från Emelie Schepp. Går inte att lägga ifrån sig! Håller spänningen uppe från början till slut!
Denna välskrivna deckare är som gjord för dig som vill ha en bok man inte vill lägga ifrån sig i första taget. Berättelsen om Jana Berzelius högst komplicerade bakrund lägger grunden för en stor dos drama när den kombineras med de fall hon dagligen får hantera i sitt arbete som åklagare.
Den här boken tyckte jag inte varr alls så bra som hennes tidigare,
Kan därför inte rekommendera den.
Broder Jakob är femte boken i den spännande serien om åklagare Jana Berzelius. Trots att varje bok handlar om ett separat fall så rekommenderar jag att läsa böckerna i ordning eftersom man får veta viktiga saker om Janas bakgrund i den första boken. I de efterföljande böckerna får man följa Jana som åklagare men även vad som pågår i hennes privatliv och vissa händelser glider ihop med fallen hon arbetar med.
I Broder Jakob hittas mer än en kvinna flytande död i strömmen i Norrköping och av okänd anledning har kvinnornas ben sprättats upp och sedan sytts ihop så att de ska likna en sjöjungfru. Vad vill mördaren säga med detta? Och vem utför detta groteska brott? Med jämna intervall verkar en kvinna försvinna och som sedan hittas död i strömmen ett par dagar senare och poliserna tillsammans med Jana måste på snabbaste sätt försöka bringa klarhet i vem som utför dåden och hur kvinnorna faktiskt hamnar i vattnet. Även i den här boken återkommer Danila Peña, en man som spelat en stor roll i Janas förflutna, eftersom poliserna måste ta hjälp av honom för att försöka lösa fallet i tid innan ännu fler kvinnor får sätta livet till.
Det var slumpen som gjorde att jag hittade Emelie Schepps böcker. Sen har jag varit fast. Jag har läst alla hennes böcker i serien om åklagaren Jana Berzelius, från den allra första boken som författaren gav ut själv, till de senare, som numera ges ut i ett trettiotal länder, via förlag. Vilken resa den här Motalatjejen har gjort!

Broder Jakob börjar i Norrköping en vårdag där en kvinna hittas mördad. Benen är ihopsydda och kroppen hittas i Motala ström. Det är inte det första offret, dessvärre. En tredje kvinna försvinner också. Ska hon hittas levande? Jana Berzelius leder förundersökningen och poliserna Henrik och Mia jobbar med fallet. Mia är fortfarande avogt inställd till Jana. Och Jana själv är… minst sagt knepig. Danilo Peña, som var en del av Janas liv som barn, sitter numera på rättspsyk i Vadstena. Janas pappa har lovat se till att Danilo aldrig kommer därifrån. Polisen behöver emellertid hans hjälp. Jana ser en möjlighet att få Danilo fri så att hon kan… bli kvitt honom för alltid.

Den här berättelsen går lite som Motala ström – i virrvarr. Nästan alla verkar ha privata problem av olika storlek. Insprängt i boken finns dessutom inte bara ett HBTQ-tema utan två, det vill säga H och T. Teman som spelar en viss roll för handlingen. Men slutet… Slutet är briljant – som alltid!

Karaktärerna är som vanligt mycket realistiskt skildrade. Polisen Mia, som lever singelliv, är en person som jag inte skulle vilja ha i min bekantskapskrets, medan Henrik verkar sympatisk och kärleksfull. Har han månntro lånat drag av sin namne i verkliga livet, författarens make? Han är så otroligt varmt skildrad! Jana är en komplex personlighet, givetvis på grund av det förflutna. Ett förflutet som hon inte kommer ifrån.

En gång bad jag författaren att ta livet av nån i Motala. Nu när jag inser att hon faktiskt bor där igen, förstår jag varför hon inte gör det. Miljöskildringarna är för övrigt inte författarens styrka. Såväl Norrköping som Vadstena nämns ungefär bara vid namn. Det tycker jag är lite synd. Samtidigt är det inte miljöerna som är viktigast i de här böckerna utan den brokiga samlingen karaktärer.

Mitt omdöme blir det enda det kan bli: det högsta.
Spännande och bra som utspelar sig i Östergötland och främst i Norrköping.
Lika bra som hennes tidigare böcker.
Mycket spännande och välskriven deckare som man inte kan släppa ifrån sig innan man får veta hur det går!
En riktigt spännande bok. Hela boken är som ett pussel som man som läsare försöker lägga under tiden som man läser. En bra bok för de som gillar deckare. För att följa med ordentligt behöver man ha läst de tidigare böckerna i serien. Författarens sätt skriva och beskriva karaktärerna gör att man lätt fastnar för bokserien. Jag tycker om att man får läsa från de olika karaktärernas perspektiv för jag tycker det ger boken en bättre helhet. Boken är en riktig sträckläsare.
Det här är den mörkaste delen,som alltid är det spännande att följa dragkampen i Jana ,den som tränad barnsoldat och motpolen som åklagare.
Den här boken har kopplingar till ett gammalt fall där den dömda sitter inspärrad på rättspsyk i Vadstena.En berättelse om utanförskap,transsexualitet och fördomar.
Broder Jakob är en deckare som ingår i serien om åklagare Jana Berzelius. Det är den femte boken i serien. Du behöver inte ha läst de tidigare böckerna i serien men det ger en bättre läsupplevelse om du har gjort det eftersom du då känner till karaktärernas historia. Böckerna i serien är välskrivna och spännande. Den här serien skiljer sig lite från andra deckare eftersom en av huvudpersonerna är en åklagare med ett minst sagt annorlunda förflutet. Jana Berzelius är en originell och komplex karaktär. Boken är klart läsvärd eftersom du inte vet vad som kommer att hända och för att karaktärerna är väl sammansatta.