Broder Jakob

Bok av Emelie Schepp

Broder Jakob är den femte boken i serien om åklagare Jana Berzelius. Den här gången står teamet inför en tuff uppgift när de ska lösa ett antal brutala kvinnomord där kropparna hittas i Strömmen med benen hopsydda så att de liknar sjöjungfrur. Förundersökningen leder snart till ett gammalt fall där en ung man har mördat sin familj.

9 utgåvor
Välj utgåva
Broder JakobSvenska - Inbunden
ISBN: 9789150941814
SIGNERAD-Broder JakobSvenska - Okänt
ISBN: 9780777772898
Broder JakobSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176335208
Broder JakobSvenska - E-bok
ISBN: 9789150725872
Broder JakobSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176337448
Broder JakobSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176337370
Broder JakobSvenska - Pocket
ISBN: 9789150947250
Mester JakobDanska - Okänt
ISBN: 9788740038453
Broder JakobNorska (Bokmål) - Pocket
ISBN: 9788205535435
Broder Jakob är femte boken i den spännande serien om åklagare Jana Berzelius. Trots att varje bok handlar om ett separat fall så rekommenderar jag att läsa böckerna i ordning eftersom man får veta viktiga saker om Janas bakgrund i den första boken. I de efterföljande böckerna får man följa Jana som åklagare men även vad som pågår i hennes privatliv och vissa händelser glider ihop med fallen hon arbetar med.
I Broder Jakob hittas mer än en kvinna flytande död i strömmen i Norrköping och av okänd anledning har kvinnornas ben sprättats upp och sedan sytts ihop så att de ska likna en sjöjungfru. Vad vill mördaren säga med detta? Och vem utför detta groteska brott? Med jämna intervall verkar en kvinna försvinna och som sedan hittas död i strömmen ett par dagar senare och poliserna tillsammans med Jana måste på snabbaste sätt försöka bringa klarhet i vem som utför dåden och hur kvinnorna faktiskt hamnar i vattnet. Även i den här boken återkommer Danila Peña, en man som spelat en stor roll i Janas förflutna, eftersom poliserna måste ta hjälp av honom för att försöka lösa fallet i tid innan ännu fler kvinnor får sätta livet till.
Det var slumpen som gjorde att jag hittade Emelie Schepps böcker. Sen har jag varit fast. Jag har läst alla hennes böcker i serien om åklagaren Jana Berzelius, från den allra första boken som författaren gav ut själv, till de senare, som numera ges ut i ett trettiotal länder, via förlag. Vilken resa den här Motalatjejen har gjort!

Broder Jakob börjar i Norrköping en vårdag där en kvinna hittas mördad. Benen är ihopsydda och kroppen hittas i Motala ström. Det är inte det första offret, dessvärre. En tredje kvinna försvinner också. Ska hon hittas levande? Jana Berzelius leder förundersökningen och poliserna Henrik och Mia jobbar med fallet. Mia är fortfarande avogt inställd till Jana. Och Jana själv är… minst sagt knepig. Danilo Peña, som var en del av Janas liv som barn, sitter numera på rättspsyk i Vadstena. Janas pappa har lovat se till att Danilo aldrig kommer därifrån. Polisen behöver emellertid hans hjälp. Jana ser en möjlighet att få Danilo fri så att hon kan… bli kvitt honom för alltid.

Den här berättelsen går lite som Motala ström – i virrvarr. Nästan alla verkar ha privata problem av olika storlek. Insprängt i boken finns dessutom inte bara ett HBTQ-tema utan två, det vill säga H och T. Teman som spelar en viss roll för handlingen. Men slutet… Slutet är briljant – som alltid!

Karaktärerna är som vanligt mycket realistiskt skildrade. Polisen Mia, som lever singelliv, är en person som jag inte skulle vilja ha i min bekantskapskrets, medan Henrik verkar sympatisk och kärleksfull. Har han månntro lånat drag av sin namne i verkliga livet, författarens make? Han är så otroligt varmt skildrad! Jana är en komplex personlighet, givetvis på grund av det förflutna. Ett förflutet som hon inte kommer ifrån.

En gång bad jag författaren att ta livet av nån i Motala. Nu när jag inser att hon faktiskt bor där igen, förstår jag varför hon inte gör det. Miljöskildringarna är för övrigt inte författarens styrka. Såväl Norrköping som Vadstena nämns ungefär bara vid namn. Det tycker jag är lite synd. Samtidigt är det inte miljöerna som är viktigast i de här böckerna utan den brokiga samlingen karaktärer.

Mitt omdöme blir det enda det kan bli: det högsta.
Spännande och bra som utspelar sig i Östergötland och främst i Norrköping.
Lika bra som hennes tidigare böcker.
Mycket spännande och välskriven deckare som man inte kan släppa ifrån sig innan man får veta hur det går!
En riktigt spännande bok. Hela boken är som ett pussel som man som läsare försöker lägga under tiden som man läser. En bra bok för de som gillar deckare. För att följa med ordentligt behöver man ha läst de tidigare böckerna i serien. Författarens sätt skriva och beskriva karaktärerna gör att man lätt fastnar för bokserien. Jag tycker om att man får läsa från de olika karaktärernas perspektiv för jag tycker det ger boken en bättre helhet. Boken är en riktig sträckläsare.
Det här är den mörkaste delen,som alltid är det spännande att följa dragkampen i Jana ,den som tränad barnsoldat och motpolen som åklagare.
Den här boken har kopplingar till ett gammalt fall där den dömda sitter inspärrad på rättspsyk i Vadstena.En berättelse om utanförskap,transsexualitet och fördomar.
Betyg 4
Broder Jakob är en deckare som ingår i serien om åklagare Jana Berzelius. Det är den femte boken i serien. Du behöver inte ha läst de tidigare böckerna i serien men det ger en bättre läsupplevelse om du har gjort det eftersom du då känner till karaktärernas historia. Böckerna i serien är välskrivna och spännande. Den här serien skiljer sig lite från andra deckare eftersom en av huvudpersonerna är en åklagare med ett minst sagt annorlunda förflutet. Jana Berzelius är en originell och komplex karaktär. Boken är klart läsvärd eftersom du inte vet vad som kommer att hända och för att karaktärerna är väl sammansatta.