Spegelmannen

Bok av Lars Kepler
Jonna Linna står återigen inför ett nytt fall där en ung kvinna hittas mördad på en lekplats i centrala Stockholm. Den unga kvinnan försvann för fem år sedan när hon var på väg hem från skolan. Det finns ett ögonvittne till händelsen men som visar sig vara psykiskt sjuk och som inte har några minnen kvar. Jonna Linna tar då hjälp av hypnotisören Erik Maria Bark.
Joona Linna är tillbaka, nu för att lösa mordet på en ung kvinna som försvann spårlöst för fem år sedan.

Det är en bladvändare i högt tempo, de nya karaktärerna passar bra in i serien. Jag gillade speciellt Pamela.

Men kanske blir våldet för grovt. Jag föredrar mina deckare med lite mer polisarbete. Här vänder sig magen på grund av grymheterna men spänningen uteblev.

TW: mycket grova skildringar av våld. Dålig representation av psykisk ohälsa.
Det här är 8:e boken om kriminalkommissarie Joona Linna.
Och den här boken är lika rå och brutal som de tidigare, ja är ju lite Keplers signum.
Här börjar det med att en flicka försvinner, kidnappas och hittas sen mördad i en lekpark efter 5 år! Det visar sig sen att flera flickor försvunnit på liknande vis, kan detta ha något samband?
Jag blev inte besviken efter att läst boken och det trodde jag väl inte heller då jag läst de tidigare 7 och älskar dom! Men som sagt de är brutala och den här inget undantag det är grovt våld, våldtäkt, tortyr, stympning så inget för den lite nervöse 😉
Har lite svårt sätta boken i en genre är det deckare, thriller eller rent av skräck? Kanske en blandning av alltihop!
Jag gillar i alla fall detta, väldigt mycket!
Denna bok är det full fart i från första sidan. Det händer nåt hela tiden. Det är många tvära vändningar innan man kommer till det galet spännande slutet. Jag har alltid gillat Joona Linna. Han är både hård och sympatisk.Jag tycker att det känns som man träffar en gammal vän igen. Det känns som jag kommit hem. Jag visste att boken skulle vara bra. Men inte så bra som den är. Jag tycker att det är den mest spännande boken om Jonna Linna. Boken är allt. Den är mycket otäck. Lite rå och brutal. Jag älskar det. Jag tycker mycket om Keplers sätt att skriva. Man lever sig in i boken. Det är äkta skrivet. Boken är verkligen pulshöjande och nervkittlande. Den tog andan ur mig. Jag satt på helspänn hela tiden. Lagom långa kapitel. Jag ville inte att boken skulle ta slut. Sträckläste den. Detta kan vara den mest spännande thriller jag har läst. Lovorden haglar från mig. Jag ger Kepler stående ovationer för Spegelmannen.. jag rekommenderar varmt boken. Detta är en bok som alla thriller älskare bör läsa. Nu väntar jag på en fortsättning. Med det slutet så vill jag ha en fortsättning nu!
Jenny Lind, 16 år är på väg hem från skolan när hon dras in i en långtradare och försvinner spårlöst. Fem år senare är en kvinna på väg hemåt gående bakom Handelshögskolan i Stockholm på morgonnatten då hon upptäcker en flicka hängande med en stålvajer om halsen i en klätterställning. Räddningsförsöken är dömda att misslyckas.

Kommissarie Joona Linna vid polisens nationella operativa avdelning (NOA) tar sig snabbt till mordplatsen och känner igen den hängda flickan efter alla sökningar som gjorts under åren, det är Jenny. Övervakningskameror avslöjar inte vem som utfört mordet, men det finns uppenbarligen en vittne, en svårt psykiskt sjuk man med tydliga minnesluckor. Utredningen framskrider snabbt, även om frågetecknen är många.

Samtidigt får vi följa med livet för ett antal bortrövade unga flickor som hålls inlåsta under fruktansvärda förhållanden. Misshandel, tortyr och övergrepp är vardag för flickorna som kämpar för att överleva, att fly är mer eller mindre omöjligt.

Vi tas med på en intensiv jakt efter förövare, tempot är dynamiskt och medryckande. Personerna beskrivs på ett sätt som gör att man känner dem, och känner med dem. Och Joona Linna, ja såklart hamnar han i upprepade situationer där skadorna är oundvikliga.

Ogillar man att läsa extremt våldsamma berättelser ska man förmodligen undvika den här boken. För mig som är en Kepler-idol fanns det inget val, det här är intensivt, motbjudande och skrämmande på det signifikanta sätt som kännetecknar deras böcker om Joona Linna. Kan man annat än gilla den mannen? Förmodligen hade boken kunnat skrivas med lite mindre råhet, men sammantaget är det här en riktigt spännande deckare som rekommenderas starkt till orädda läsare! Och ja, längtar redan efter nionde boken om Joona!
Rekommenderas för den som gillar deckare
En ung kvinna som varit försvunnen länge återfinns mördad på en lekplats och den enda personen som bevittnat det hela är psykiskt instabil. Joona Linna försöker reda i en mängd oväntade trådar. Och en förtvivlad mamma som mist sitt barn försöker stå upp för en annan vilsen flicka. Någon annanstans händer fruktansvärda saker på en gård.
Kepler skriver engagerande och spännande in i människans psyke. Men för mig så blir de våldsamma partierna för utdragna och frossande i grafiska detaljer där jag inte kan hitta någon anledning ens i en riktigt sjuk hjärna. Vilket förstör en del av upplevelsen för mig.
Kepler har lyckats igen. Som vanligt är Spegelmannen en bladvändare av rang och det går verkligen inte att sluta när man börjat läsa. Sidorna flyger fram och spänningen håller nerverna på helspänn.
Åttonde delen i serien om Joona Linna. Kan säga att jag släppte allt jag läste för stunden när jag såg att en ny bok kommit ut. Jag fullkomligt ÄLSKAR böckerna i denna serien och just denna är inget undantag. Visst har vissa av böckerna i serien inte varit lika bra, alla har inte hållit samma höga standard, men de har aldrig gjort mig besviken. Denna boken skulle jag nog vilja påstå är en av de bättre. Älskar deras sätt att skriva, spänningen i boken, när nackhåren ställer sig upp i vissa stycken och twisten! SÅ BRA! En riktig bladvändare och en riktigt femma! LÄS LÄS LÄS!
Den åttonde kriminalromanen om Joona Linna. Här återkommer hypnotisören från den första boken. Spännande och otäck historia om unga flickor som försvinner och hålls inlåsta under flera år. Spännande från början till slut och en oväntad upplösning. Svår att lägga ifrån sig.
Som alltid oerhört spännande när Kepler är igång. Ibland är det nästan jobbigt spännande och den är svår att lägga ifrån sig när man väl börjat. Mycket våld och hemska scener så ogillar man det bör man välja en annan bok.
Enormt, enormt spännande. Det var nästan jobbigt att läsa ibland, så spännande var det! Det är explicit mycket våld och hemskheter så den som inte gillar det bör läsa något annat. Det känns som att Kepler balanserar på gränsen mellan skräck och deckare. Men om man som jag tycker att det kan vara fascinerande måste man läsa Spegelmannen!

Det enda negativa jag har att säga är att utredningsmetoderna känns nästan så otroliga att det ligger lite sci-fi över. Jag menar, det här med bortträngda minnen känns lite väl Margit Norell och Thomas Quick. Inte för att jag är någon expert och kan något om psykoanalys men bortträngda minnen är oerhört omdebatterat.
Lika spännande som Lars Keplers tidigare böcker.

Boken var svårt att lägga ifrån sig då den var spänande från första till sista sidan.
SPEGELMANNEN

En ung kvinna försvinner på väg hem från skolan. Hon hittas mördad i centrala Stockholm först fem år senare, och det enda vittnet är en psykiskt sjuk man som inte minns vad han såg. I den åttonde boken kastas Joona Linna rakt in i jakten på en fruktansvärd och brutal mördare.

Jag är egentligen inget fan av deckargenren, men gör alltid ett undantag för Keplers Joona! Jag gillar verkligen deras sätt att skriva, det är alltid ett bra flyt och trovärdiga karaktärer vars öden vävs samman på ett naturligt sätt. Visst springer Joona runt som en supermänniska och Saga är alltid otroligt vacker men det gör inget för Keplers plot twists och gåtfulla fall håller mig fängslad av spänning genom hela boken!

Längtar redan till nästa bok när vi får se om ”Arthur K Jewel” verkligen är tillbaka
Sitter här och sörjer att den är slut nu! Denna boken var nog den bästa i serien om Joona Linna. Herregud jag var ju bara tvungen att läsa lite till ...spännande och vansinnigt ruskig! Vad ska jag göra nu när den är slut??
Joona Linna är tillbaka och kan inte låta bli att engagera sig i fallet där unga flickor försvinner. Han hittar samband med äldre fall. Olidligt spännande som alltid när Kepler skriver och jag kan inte lägga ifrån mig boken.
Väldigt rå precis som vanligt av Kepler.
Jag brukar tycka de är jättebra men den här har svårt att fånga mig.
Jag har nog helt enkelt fått nog av Joona och hans sätt.
Nja. Spegelmannen infriade nog inte mina (i och för sig höga) förväntningar. Men Kepler är alltid bra och även en halvdan historia är bättre än mycket annat.. Det är ofta ett oerhört driv i berättelsen och snyggt gestaltat. Intressanta karaktärer och det är väl just det jag saknar mest i denna åttonde del om Joona Linna; fokus på honom och hans kollegor som vi som läsare ju lärt känna hyfsat väl vid det här laget och vill ha mer av! Trots lite gnäll från min sida kommer jag givetvis att kasta mig över nionde delen när den kommer ut i bokhandeln.. och jag längtar redan!
Jag var så otroligt taggad på Spegelmannen men jag blev så besviken. Storyn i det stora hela känns aktuell och boken hade kunnat vara bra på grund av det. Om det inte vore för alla stunder i boken som inte för handlingen framåt. För allt övervåld. För att det känns bara rått.

Det är inte spännande längre utan bara äckligt. Kepler har varit min favoritförfattare sen Hypnotisören men efter Spegelmannen känner jag mig rätt klar med Joona Linna.
Av alla kepler böcker som givits ut är denna nog min favorit hittills. Gåshuden finns få armarna men det går inte att sluta läsa. Spänningen och lite övernaturligt känsla gör att denna boken är mer än väl värd att läsa!
Som vanligt håller Kepler sina läsare i spänning från början till det oväntade slutet. En riktigt bladvändare av hög klass
Från första till sista sidan är det här spänning på hög nivå. Mycket välskrivet och inte förrän i slutet faller bitarna på plats, trots att man haft många tänkbara gärningsmän.
Läste imorse ut ”Spegelmannen ” del nummer åtta om polisen Joona Linna. Jag har läst alla i serien och varje gång jag läser är jag så rädd att jag ångrar att jag började läsa så även denna gång.
Boken inleds med att En ung kvinna känner att hon är förföljd , fem år senare hittads hon död mitt i centrala Stockholm. Enda vittnet är en svårt psykisk sjuk man som har lyckats förtränga alla minnen från den natten. Kepler lyckas ju även denna gång med en bok som är svår att lägga ifrån sig.
En bok om unga kvinnor som hålls fånga , om Joona som gör allt för att lösa fallet denna gång utan kollegan Saga.
Ibland upplever jag att man beskriver våldet för ingående , och den är lite för läskig för mig egentligen.
Men jag vet att jag kommer kasta mig på deras nästa boken när den än kommer.
En 3 av 5 i betyg 📚📚📚
Om man är ett stort fan av Lars Keplers böcker om kriminalkommisarie Joona Linna har man inte missat att den 8:e boken kom ut i oktober och självklart fick det bli sträckläsning in bit in på natten när slutet av boken närmade sig.
I Spegelmannen blir en ung kvinna bortförd på väg hem från skolan och fem år senare hittas hon hängd på en lekplats i centrala Stockholm. På övervakningsfilmer kan man se att några personer har befunnit sig vid platsen mitt i natten då tjejen dog. En av dem visar sig vara en psykiskt sjuk man som var ute och gick med sin hund men vid utfrågning påstår han att han inte minns något från den aktuella natten.
Fler unga kvinnor blir kidnappade på liknande sätt och Joona Linna ger sig in i jakten på att hitta både den skyldige samt platsen dit kvinnorna verkar föras efter kidnappningarna.
Precis som övriga böcker är Spegelmannen väldigt spännande och man försöker såklart själv lista ut hur allt hänger ihop. Efteråt är den stora frågan; hur länge måste jag vänta innan nästa bok om Joona Linna utkommer?
Nej gott folk, Kepler skriver INTE kriminalromaner... Det här är förstklassig skräck i sin renaste form!
Jag slutar aldrig att förvånas kring vad jag utsätter mig för och rent ut sagt längtar efter att få bli skrämd av att läsa när det kommer till dessa två fantastiskt författare och deras fenomenala böcker! Jag har varit ett stort fan sedan hypnotisören, har snabbt läst alla böcker när de släppts och har aldrig blivit besviken.

Den här gången fick boken mig på riktigt att få ont i magen och må fysiskt illa. Beskrivningarna är så brutala och detaljerade att de inte går att skaka av sig och jag har flera gånger fått pausa boken för att andas. Jag bockar, bugar och gör stående ovationer åt författarna bakom detta fantastiska mästerverk! 👏

Tack för de kommande mardrömmarna och psykoterapin som kommer behövas för att våga vistas ute i mörkret igen. Längtar redan efter fortsättningen 🖤
8e boken om Jonna Linna o här får vi träffa Erik Maria Björk från första boken Jonna behöver hans hjälp när en 16 årig flicka försvinner o hittas mördad 5 år senare . Jonna har en ny chef , Margot o hon tycker att han ska hållas kort . Även om det är väldigt obehagliga starka scener så finns spänningen där under hela läsningen med ett driv framåt så man kan inte sluta läsa
Ännu en fantastiskt berättad story av Kepler! Intressanta karaktärer, obehagliga personligheter, och bra miljöbeskrivningar. Det var väldigt svårt att lägga ifrån sig denna, även när det var mörkt och kusligt ute. Hu!
Det är 523 sidor ren spänning, skräck och underbar läsning. Böckerna i serien är fenomenala för de läsare som gillar att vara nära nervsammanbrott under läsningen.
Jag älskar böckerna om Jonna Linna.
Lika spännande om deras övriga böcker. En sådan spänning, bladvändare och cliffhanger att man blir nervös!!!
Äntligen är åttonde boken om Joona Linna här! Förväntningarna har varit skyhöga och inte heller denna gången blev jag besviken.

En ung kvinna försvinner på väg hem från skolan och hittas fem år senare hängd på en lekplats. Enda vittnet till mordet är en svårt psykiskt sjuk man och Joona kallar inte Erik Maria Bark för att hypnotisöra mannen.

Det är fullt ös från första till sista sidan. Kepler skriver på ett sätt som gör att man fastnar direkt och beskriver platser och personer så bra att det känns som man verkligen är där.

Jag får inte nog av Kepler! Hoppas de skriver på bok nio NU! 😊
Detta är den åttonde boken som pseudonymparet Lars Kepler skrivet om polisen Joona Linna. Den handlar om fall med flera försvunna tonårsflickor, en del av dem hittas mördade , ibland efter flera år. Joona Linna blir som besatt av att hitta flickorna och att få tag på de som utsatt dem för detta. Vi får även följa vad som händer med de försvunna flickorna. Boken är ofta mycket rå och blodig Ibland nästan som en skräckroman. Vi får insyn i flera psykiatriska diagnoser. Detta är en bok som man sträckläser, mycket spännande, bra med korta kapitel .Rekommenderas!
Joona Linna gör en efterlängtad comeback 🖤

Spegelmannen är välskriven (hmm, som att man ens trodde något annat?!) otroligt spännande, håller ett högt tempo, har välskildrade karaktärer och ett extra fett plus för att rätt mycket av boken utspelar sig här - i mitt Gävle!
Precis som vanligt får Kepler mig att bli rädd, känna obehag och bli stressad. Jag låg i badet och läste vissa delar men var tvungen att stiga upp - ni vet känslan av att någon befinner sig inne hos en? Mm, exakt den känslan har jag haft under stora delar av läsningen. Kusligt!

Tjockakatten & jag har njutit. På riktigt njutit. Och vi längtar redan till nästa gång vi får hänga med Joona igen.
Fenomenal som alla böcker av Kepler. Omöjlig att lägga ifrån sig. Spänning, korta med kompakta kapitel, fantastiska karaktärer! Me gusta