Sonja och Maggan firar jul

Bok av Åsa Hellberg
Kortromanen "Sonja och Maggan firar jul" utspelar sig sex år innan livet vändes upp och ner för Sonjas tre väninnor - Rebecka, Maggan och Susanne - i och med Sonjas död. I denna fartfyllda feelgoodberättelse är Maggan är deppig och ligger på sjukhus med brutna ben efter en bilolycka. Sonja - som har bestämt sig för att göra något åt sitt testamente - har fullt upp med både julpyssel i Maggans hem i Farsta och förberedelser för sin sista vilja. Maggan kommer aldrig mer att kunna jobba som förskollärare och när Sonja är i ett julglittrigt Paris förstår hon vad Maggan ska få ärva. I den här förhistorien till succéromanerna om Sonja får vi äntligen veta hur det gick till. Åsa Hellberg skriver som alltid med en stor portion humor och värme med en seriös underton.
Tre kortare noveller där Sonja kommer i fokus. Vi får lite pusselbitar till övriga böckers handling i Sonja-trilogin och får möjlighet att lära känna kompis-kvartetten ytterligare. Lättläst och lagom roande för stunden.
Kul att få veta vem Sonja var och hur hon tänkte. Det är Sonja vi möter i boken och Maggan som precis skadat sig i en olycka. Maggan är ledsen och oroar sig massor framförallt om julen.
Sonja gör sitt bästa för att göra julen bra för Maggan.
Det är roligt att återse de tre väninnorna och framförallt Sonja, som redan dött i de första böckerna. Denna kortroman utspelar sig alltså sex år före ursprungsböckerna och här får vi lära känna Sonja mer och veta mer om kvinnornas bakgrund.
Det är trivsamt och mysigt med medelålders feeelgood. De fyra vännerna står varandra mycket nära och de ställer alltid upp för varandra på ett handfast sätt, som man kan bli avundsjuk på. Det är sympatiskt, roligt och mycket igenkänning och roligt med härligt julstämning.