Fingal Olsson och hans sällsamma katt

Bok av Cathy Catarina Söderqvist
Fingal Olsson är sjuttiofem år, men känner sig som nittiofem. Han lever stillsamt tillsammans med sin katt Harald och citerar ofta Tage Danielsson för att trösta sig själv. En dag avlider hans granne och nära vän. Efter det blir ingenting sig likt. Den första skälvande förändringsdagen infinner sig när Bella Bellanoy ska flytta in och ta över grannens lägenhet. Fingal undrar vad han ska kunna ha för utbyte av en sådan ung granne. Han försöker skrämma iväg henne genom att berätta en hiskelig historia, men det går inte som han tänkt. När han får syn på Bella är det som om hans hjärta stannar och tiden vrids tillbaka till en händelse i hans liv som han förträngt. Trots åldersskillnaden mellan Fingal och Bella, uppstår en varm vänskap som de båda lever upp av. Undantryckta slumrande minnen vaknar till liv hos Fingal och deras vänskap vävs samman till band som ingen av dem kunnat förutse.
Fingal Olsson är inte död, men det finns dagar när han känner att det kanske är nära. Trots sina inrutade dagar av frukost, toalettbesök, pusslande och besök till hustruns grav så känns allt tämligen grått. Harald, Fingals lata och minst sagt egensinniga katt är väl egentligen den ende som skapar lite spänning och viss förvirring i Fingals liv. Ända tills det flyttar in en ny granne i huset. Efter det är ingenting sig likt varken i Fingal eller Haralds liv.

Detta är en lättsam och mysig feelgood, nummer ett i en serie av tre böcker, där författarinnan med humor och varmt hjärta beskriver en gammal mans tvivel och längtan. Den gör att man tycker att det minst sannolika med Haralds nycker faktiskt blir ganska sannolika trots allt.
Det här är mysläsning helt i min smak!
Jag besparas veligt kärleksdravel och får istället en gubbe som reflekterar över döden, en lesbisk granne och en fet katt med taskig attityd 😘👌

Det är en otroligt charmig berättelse fylld av humor, vemod och fina vänskapsband. Den visar också att även goda människor kan göra fel val i livet, men att det inte behöver vara för sent att rätta till sina misstag.

Jag fnissar högt för mig själv flera gånger och jag förälskar mig i radarparet gubbstrutten Fingal och katteländet Harald.
Fingal Olsson och hans sällsamma katt är den första av tre böcker om Fingal och hans mycket speciella katt Harald.

Jag tyckte mycket om den här boken, liksom de två andra. Boken är lättsam, humoristisk och bara så där skönt vardaglig. Det är en varm och kärleksfull historia om livsöden, oväntad vänskap, en egensinnig katt och kärlek.
Jag gillar hur författaren använder både humor och allvar när hon berättar, det blir en bra blandning och lätt att läsa!

Missa inte dessa tre mysiga och härliga böcker!
Fingal Olsson är 75 men känner sig som 95. Bor tillsammans med sin katt Harald. En dag avlider hans granne och bära vän.Efter det blir det inget sig likt
Ny granne flyttar in , heter Bella och 25 år. Blir en varm vänskap mellan dom