Berättelsen om Kevinfallet

Fallet Kevin - Familjen berättar med egna ord (prel titel)
Bok av Andreas Slätt
Sommaren 1998 hittas fyraåriga Kevin död. Trots att inga konkreta bevis finns pekas bröderna Christian och Robin ut som de skyldiga, bara fem och sju år gamla. Tjugo år senare granskas fallet ordentligt och bröderna oskyldigförklaras. Nu berättar de och familjen sin historia, om skam, tystnad och övergrepp från myndigheter.
Berättelsen om Kevinfallet, en så berörande och gripande berättelse.
💙
I augusti 1998 hittas fyraåriga Kevin död snabbt dras misstankarna till bröderna Robin och Christian som vid den tiden endast är 5 och sju år gamla. Från början ser poliserna de två bröderna som vittnen men snabbt övergår det till att de två pojkarna blir huvudmisstänkta för mordet på Kevin.
💙
Jag har följt medias rapportering om det här fallet en hel del. Sedan 2017 då dokumentärserien ”fallet Kevin” publiceras på SVT. Dokumentären blev även en bidragande orsak till att fallet ”kom upp till ytan” igen och började granskas mer noga. 2018 så blev de både Robin och Christian avskrivna från mordet. Det är så fruktansvärt att läsa hur de två bröderna blivit behandlade av rättsväsendet under en så långtid.
💙
Jag läser även en kurs i psykologi och just nu håller vi på med området rättspsykologi så denna bok ”passade” verkligen bra att läsa i samband med det. Jag blir verkligen tagen över föräldrarna och brödernas berättelse.
💙
Som jag tidigare skrev har jag följt fallet om Kevin i några år på sociala medier och nyheter. Men jag måste säga att denna bok verkligen gick mer på djupet än vad tidningar och sociala medier har skrivit om. En historia berättad ur brödernas perspektiv men även föräldrarna till bröderna och föräldrarna till Kevin. Hur åren har sett ut, hur de blivit behandlade och vad de har för framtidsförhoppningar.
💙
En otroligt bra och gripande biografi som jag verkligen kan rekommendera alla att läsa!
En sensommarkväll år 1998 hittas fyreårige Kevin död i Arvika. En intensiv jakt på att finna den skyldige till dödsfallet påbörjas och polisen har stor press på sig att klara upp fallet. Efter en tid riktar polisen in sig på de två bröderna, Christian och Robin, 7 och 5 år gamla och utan att ha några konkreta bevis förklaras bröderna skyldiga efter att ha utsatts för ett stort antal påfrestande förhör. Detta trots barnen hade alibi den aktuella kvällen.

I denna bok berättar pojkarna, deras familj samt Kevins familj om sensommardagen och tiden där efter som för alltid kommit att förändra deras liv.

Jag har tidigare sett dokumentären av Dan Josefsson på SVT som berörde mig mycket och denna bok berättar om utredningen och livet under och efter denna samt om att överleva efter att ha utsatts för denna fruktansvärda rättskandal. Man bli illa till mods då man läser hur de 20 senaste åren varit för de utpekade pojkarna och deras familj och jag kan inte låta bli att undra hur en fjäder i hatten för undersökningsledaren kunde vara viktigare än att ta reda på den verkliga sanningen? Denna familj har gång på gång blivit sviken av rättssamhället. Denna bok är deras upprättelse.
Det här är en vidrig bok att läsa. Det vi sett i media om hur familjerna behandlades av polis och myndigheter och vad de gått igenom är inte i nättheten av verkligheten. Det är bara en bråkdel. En bok som måste läsas hur än hemsk låsningen är. Jag vill rikta ett tack till familjerna som orkade gå igenom allt en gång till för att dela med sig av deras hemska historia. Det borde inte ha fått hända dem. Det gör så ont i mig att läsa vad det tvingats gå igenom av myndigheter och samtidigt blir jag så arg å deras vägnar.
Väldigt bra bok. Så hemskt att en liten pojke ska behöva bli mördad. Men lika hemskt att två oskyldiga pojkar ska behöva bli behandlade som skyldiga när det inte var dom som mördade Kevin.
Det här är en bok som aldrig borde ha behövts skrivas.

Det som alla inblandade i den här rättsskandalen har utsatts för är så fruktansvärt och så svårt att förstå. Dels är det svårt att förstå att det har kunnat hända, men ännu mindre att det har hänt här i Sverige.

Jag såg dokumentären för nåt år sedan och den var så jobbig att titta på och under den sista delen av boken då mycket av det återberättas så sitter jag med en klump i halsen och gråten är nära.

En viktig bok som jag tycker alla ska läsa.
En bok man läser för den hissnande berättelsen och inget annat. Författaren lyckas ge en intim och personlig bild av både Kevin och Christians familjer. Det är ärligt, rakt, personligt och oeehört sorgligt.

Fyraårige Kevin hittas en dag död och snart därefter blir hans kompisae Christian och Robin huvudmisstänkta. Fallet blir enormt uppmärksammat eftersom det är små barn som ska ha dödat ett annat barn. Det visar sig med tiden vara både falskt och dessutom ett fall som misskötts på alla punkter . Oändliga förhör med ledande frågor har ställts till två små barn utan närvarande föräldrar. Trots albi fortsätter rättsväsende, socialtjänst och barnpsykolog att läsa in vad de vill i förhören och gång på gång krossa en familj.

Nu när bröderna är frikända berättas deras och deras föräldrars historia. Dessutom får vi följa Kevins föräldrar och deras tankar kring det som hände.

Språket i boken är väl inte lysnade och skulle kunna arbetas igenom. Dock tar historien och de inblandades

Hela historien är verkligen ett enormt svek från samhället.
Om ni som jag sett SVTs dokumentär ”fallet Kevin” och vill veta mer så är denna den perfekta fortsättningen. Här får vi en mycket mer detaljerad beskrivning av hur hela processen gått till och just HUR stor denna rättsskandal egentligen är. Det jag uppskattade mest med boken var att man får veta så mycket om vad som hände efter pojkarna funnits skyldiga, vad familjen var tvungna att gå igenom sen. Jag måste erkänna att det kom en och annan tår under tiden, hjärnan kan knappt förstå hur detta kan ha fått hända. Verkligen ett måste att läsa!