Kirurgens dotter

Bok av Cannie Möller
Hur kan den skickliga kirurgen Leyla Saleh låta sig uppslukas av en förälskelse som kan hota hela hennes tillvaro? Hon sätter sin yrkesetik på spel och brottsmisstankar kommer att riktas mot henne. Borde inte den svåra frigörelsen från en dominant pappa ha gjort henne ointaglig för en man som Marvin Kaminski? Men hennes längtan är större än alla invändningar. Förhållandet med Marvin kastar ut henne och dottern Jonna i en smärtsam maktkamp där ingen kan segra. Och efter lögnerna - hur ska de leva vidare? Kirurgens dotter är en roman om längtan och frigörelse, om kärlek och etiska dilemman. Cannie Möllersväg till litteraturen gick genom teatern - först som skådespelare och sedan som pjäsförfattare. Hon gjorde sin romandebut 1983 med den prisbelönade ungdomsbokenKriget om källan. Sedan dess har det blivit ett tjugotal romaner, bland annat AugustnomineradeBalladen om Sandra EssochMed himlen som tak,för vilken Cannie belönades med Nils Holgersson-plaketten.Kirurgens dotterär första boken hon skriver ihop med Henry Meyer. Henry Meyerär utbildad vid Dramatiska Institutet som filmregissör och manusförfattare. Han är upphovsman till flera internationellt prisbelönade barn- och ungdomsfilmer, vars återkommande teman är de vuxnas svek och barnens överlevnadsförmåga. Han gör sin skönlitterära debut medKirurgens dottersom han har skrivit ihop med sin livspartner Cannie Möller.
Den här boken var en väldigt bra bok. En bok om familjerelationer, sorg, kärlek och rasism. Jag tyckte boken höll ett bra tempo och det bästa med den är att man inte vet vad som kommer hända härnäst. Sådant gillar jag i böcker. Den är även välskriven och drama/hemligheter är något som är ganska rofyllt att läsa.
Det här är en berättelse med högt tempo och det är svårt att förutse vad som ska hända härnäst. ”Kirurgen” är en spännande berättelse om familjerelationer, men den handlar även om kärlek, sorg, rasism, mycket hemligheter och det finns drama. Författarna lyckas väva in etiska dilemman i sin historia vilket ger boken ett bra djup. Men jag tycker samtidigt att boken blir lite för lång och För mig blir vissa partier lite långsamma.

Trots allt är det en välskriven berättelse om en familj som får det tufft när det blir en maktkamp mellan mamma och dotter.
Boken utgår från Layla Saleh's vardag. En vardag som kunnig läkare inom onkologi och kirurgi. Hon har nyligen separerat från sin make, på hans begäran. De har en tonårsdotter som lever för musiken och strax skall fylla 15år.

Vi hänger med i sjukhusets arbetsuppgifter, vardagen med dottern och när hon minns sin uppväxt med sin pappa.

Hon har ett speciellt komplicerat fall, en ung kvinna med cancer som spridits sig i buken Denna kvinna Ella, väver fantastiska väggbonader. Ä rätt bitter på livet, då hon dels saknar det barn hon aldrig fick dels bitter över mannen hon älskade men ändå förbjudit att besöka henne vid sjukhuset.

En ny man kommer in i Laylas liv och saker blir mycket komplicerat. Boken accelererar verkligen mot slutet. Händelserna avlöser varandra snabbt, och handlingen håller hela vägen till slutet.
Som barn flydde Leyla från sitt hemland med sin pappa, och hamnade i Sverige.
Det har gått bra för henne, även om hon inte har kontakt med sin pappa. Hon bor med sin 15-åriga dotter Jonna, och jobbar som kirurg, en väldigt skicklig och omtyckt kirurg.

Jonna fyller snart år, och det hon önskar sig mest är en gitarr, så när Leyla träffar musikern Marvin, som berättar att han har en till salu, bestämmer hon sig för att slå till. Speciellt som han lovat hjälpa Jonna.

Känslor går inte alltid att styra, och Marvin och Leyla börjar umgås lite mer.
När det visar sig att patienten hon ska operera är Marvins exfru, försöker hon få någon annan att ta över, men patienten är bestämd, hon vill inte ha någon annan.

En tuff maktkamp med dottern, och brottsmisstankar mot Leyla förändrar livet för dem för alltid.

Familjerelationer med hemligheter, drama och problem.
Men vi får även kärlek, frigörelse, svek, rasism, sorg och längtan.
Det är högt tempo samtidigt som det händer en hel del oförutsägbara händelser, vilket gör den mer spännande.
Författarna tar upp viktiga frågor såsom relationer, familjeliv, etik, moral och hur vissa vägval kan få förödande konsekvenser. I övrigt är det en välskriven bok och med en handling som ständigt går framåt. Dock är dialogerna och personerna lite för dramatiska för mig. Jag får nämligen lite svårt att relatera till dom. Men det är högst personligt!
Leyla är läkare och boken handlar om hennes arbete men ffa hennes relationer till familjen och patienter. En patient kommer henne nära och denna patientens exman får stor betydelse. Sedan blir hon misstänkt för ett brott och allt ställs på ända!

Lyssnade på denna bok och är kluven till den. Den gav mig ofta en klump i magen och det händer mycket men samtidigt känns det som en lång transportsträcka till "händelsen". Det är vackert och fint och många viktiga ämnen tas upp. Tycker dock att det är mycket som inte följs upp och sammantaget allt blir det medelbetyg från mig.
Historien har ett högt tempo och det händer nya saker hela tiden. Jag hade svårt att förutse vad som skulle komma härnäst och följde handlingen med spänning. Författarna har skrivit en bra historia där familjerelationerna får störst utrymme. Men de skriver också om religion och tro, rasism och etiska dilemman. Och om hur en liten sak som en arg tonåring gör för att hämnas på sin mamma blir en stor sak som håller på att knäcka hela familjen.