Berättelsen om Inigo Jones, #1

Blodsten

Bok av Li Ekman
Något växer inuti Inigo Jones bröstkorg, något som legat latent och bara väntat på att få bryta ut. Hon vill inte vara annorlunda. Bara passa in och vara som alla andra. Nu går det inte längre att slå ifrån sig de märkliga saker som sker omkring henne. Inigo drivs till att fatta ett beslut som leder henne till Högklint och en grotta som varit dold för omvärlden. Grottan bär på en hemlighet, en värld som är sammanflätad med hennes eget förflutna och som nu står på gränsen till inbördeskrig. Inigo ansluter sig till rebellerna och måste snabbt anpassa sig till sitt öde. Om hon inte lär sig att kontrollera krafterna hon bär på kommer det att få förödande konsekvenser. En berättelse om övertygelser, svek och kärlek i en annan tid.
Detta är en förbryllande bra berättelse. För att vara debutant skriver Ekman på ett sätt som får det att verka som proffesionellt. Från början till slut innehåller boken spänning, mängder av plot twists, komplicerad kärlek och vänskap och det bjuds på mängder av olika känslor. Blodsten är en gömd guldbit som förtjänar mer uppmärksamhet.
I samband med att nästa del snart skulle släppas "Rådare", så fick jag förfrågan från förlaget om jag kanske var intresserad att läsa denna fantasy debutbok som utspelade sig med inspiration från Gotland.

Boken börjar med Inigo Jones, som har en missbildad hand, den är inte vacker och en stor anledning till varför Inigo tekniskt sätt är mobbad och utfryst. Hon blir kallad missfoster mm. men nu spelar det ingen roll, hon ska bli 18, snart slutar hon gymnasiet, och är därav snart fri från skit skolan och folket som ser ner på henne. Hon har ändå sin härliga träslöjdspappa och sin katt Pysen, så livet är okej. Ja tills hon börjar drömma om att hon kan flyga, svävar ovanför sängen och blir förföljd av en kråka.

En dag får det vara nog. Pysen är vid Högklint och kråkan säger i hennes huvud att hon måste dit. Föga anar hon, när hon vaknar upp, att hon lämnat Gotland bakom sig och är nu i en fruktansvärd plats, Gothain, som är brutal, våldsam och lite av en blandning mellan Games of Thrones, eller J.R.R Tolkiens fantasy värld och en liten smak av Guld Kompassen, då många folk i denna värld, har en rådare, ett animalisk rådgivare som de har ett speciellt band med.

Inigo får också veta av att hon är en häxa, som då har en blodsten, en sten i sitt blod, specifikt i sin missbildad hand och att det är anledningen till varför hon nu är i Gothain, för att Mordia, den elaka häxan, vill ha hennes starka blodsten. Lite förvirrande, då som läsare och Inigo bara blir slängd in i denna fantasy värld. Men wow vad spännande det ändå var. Det var intressant att se hur brutal och mörk denna värld var och vilka hemligheter som förstör Inigos tillvaro, har dock lite sympati för henne, för den verkliga brottslingen är någon som varken jag som läsare hade kunnat beräkna ut. Men nu ska denna brottsling ta sig i kragen, försöka fixa skiten som hen ställt till och lägger alla dessa konsekvenser på Inigo, poor girl.
Jag blev erbjuden att läsa denna bok för att recensera från förlaget men då jag redan har vunnit denna från boktanten på Instagram tackade jag nej, men lovade att recensera den ändå. Plockade faktiskt upp den dagen efter jag mejlat med förlaget då jag kände att jag ändå alltid velat läsa den och den här gjorde så jag fick den knuff jag behövde och inte blev jag besviken.

För wow vilken bok! Blev så förvånad över hur fast jag blev i boken på direkten och hur spännande handlingen verkligen var. Jag hade faktiskt inte trott att jag skulle gilla den så mycket som jag faktiskt gjorde. Så glad över att det kommer mer böcker då jag bara vill ha mer mer mer. Kapitlerna var korta och spännande och även fast det var sent kunde jag inte sluta läsa. Jag tänkte hela tiden "bara ett kapitel till" och vips har jag tydligen läst 15 kapitel och det är mitt på natten.

Jag blev förvånad vad boken faktiskt handlade om, läste man på baksidan trodde jag lite att det var som The Unbecoming of Mara Dyer men så fel jag hade. Under de första kapitlen trodde jag att det skulle vara en superhjälte historia men även det hade jag fel om. Det är snarare en riktigt bra fantasy med en svunnen värld fylld av magi och krig.

Karaktärerna är lätta att tycka om, Inigo som huvudkaraktär är bland de bättre jag läst om. Hon må ha humörsvängningar ibland men vem tusan har inte det? Jag skulle också blir arg i en del situationer hon befinner sig i men samtidigt kan hon vara sjukt snabbt att döma och tro att andra tycker si och så utan att fråga hur det verkligen är. Samtidigt passar det till karaktärsutvecklingen, hon är ändå bara 18 år gammal som befinner sig i en värld med krafter hon inte kan förstå.

Det är typ ett triangeldrama i boken, med att jag betonar verkligen på typ. Inigo vet vem hon vill ha och säger det till den tredje killen men han vill inte ge sig. Samtidigt som jag tycker om han så mycket mer än det riktiga kärleksintresset, inte för han är dålig, far from it, men jag är bara en sucker för en charmör som ger en gulliga smeknamn. Men som sagt oroa er inte er som inte tycker om triangeldrama, det är inte farligt alls, nästan obetydligt faktiskt.

Letar du efter en fantasy fylld med magi och känslor behöver du inte leta längre. Inigo och hennes gäng är här för att ta dig på ett äventyr du sent kommer att glömma.