Uppfödd på nätet

Bok av Johannes Gustavsson
Det här är storyn om den sociala generationen. De är våra barn, elever, kunder och anställda, och de är den första generationen som är uppfödd på nätet. Hur lever de sina liv, vad värderar och ogillar de, och hur och varför skiljer de sig från tidigare generationer? Johannes Gustavsson, en av personerna bakom sociala medie-tidningen Oh My Vlog, entreprenörs-podcasten Drömpodden och influencer-eventet Tubecon Sverige, avkodar i den här boken de digitala infödingarna. Skildringen av den sociala generationen fördjupas genom intervjuer med forskare och influencers. Med bättre kunskap kanske vi inser att allting inte var bättre förr. Och får nya perspektiv i våra roller som förälder, lärare, chef och kommunikatör. Johannes Gustavsson (född 1997) är rådgivare och föreläsare inom digital kommunikation. Han är en av Sveriges få verkliga experter på den sociala generationen. Bland kunderna finns allt från ledningsgrupper till skolpersonal som vill veta mer om vad dagens unga gör på nätet. Johannes undervisar även på Sälj & Marknadshögskolan i Göteborg. Detta är hans första bok.
Uppfödd på nätet är en bok för vuxna, lärare, föräldrar, ja alla som behöver förstå och lära sig mer om sociala medier och hur de ungas uppkopplade liv ser ut. Hur det är att vara en som alltid haft det så. Hur påverkar det dem jämfört med oss som inte gjort det? Hur blir våra olika synsätt?

Jag är själv uppväxt utan sociala medier och introducerades in i det som vuxen istället och det kan jag känna att jag glad för. Skönt att inte ha behövt den extra pressen under uppväxten. Stressen av den ständiga medvetenheten.

Uppfödd på nätet är en bok många borde läsa för att få insikt och ta del av den värld som barn och ungdomar befinner sig i.

Jag tycker boken är pedagogiskt uppbyggd, den är grafiskt snygg och har ett upplägg som gör att boken är lätt att ta till sig.
Det är intervjuer med forskare och influencers varvat med ren fakta.
Uppfödd på nätet. Lär känna den sociala generationen av Johannes Gustavsson.

Uppfödd på nätet handlar om den sociala generationen. De är våra barn, elever, kunder och anställda, och de är den första generationen som är uppfödd på nätet. Hur lever de sina liv, vad värderar och ogillar de, och hur och varför skiljer de sig från tidigare generationer? Likt författaren är även jag född på andra sidan millennieskiftet - 1991. Och har haft den stora förmånen att dels ha en lillebror som är född - 01 och in i den sociala generationen. Men även mitt egna genuina intresse och nyfikenhet för sociala medier och digitaliseringens framfart.

Jag började med Lunarstorm - 03/04 därefter bilddagboken och sedan dess har mitt sociala användande bara ökat. Allt eftersom. Skulle nog säga att jag sedan 2005, har jag varit en aktiv användare av sociala medier, främst när jag fick upp ögonen för Isabella Löwengrip som då gick under alias Blondinbella.se. Delar av bokens innehåll kan även jag relatera till, utifrån mitt unga ja. Samtidigt som det är så mycket som förändrats, i och med digitaliseringens framväxt och från att min egna sociala resa tog sin början.

Uppfödd på nätet är en bok alla måste läsa, särskilt alla de människor som menar på att influenser inte är ett yrke, eller förstå vilka uppoffringar som personen bakom sitt influerande gör. Men även för att få insikt och del av den värd som barn och ungdomar befinner sig i. Att vara nyfikna på. För det är precis som influensern Therese Lindgren beskriver «den som inte vågar lyssna på den yngre generationen går miste om mycket.«

Bokens helhetsbetyg är 5 av 5. Det en fantastisk, lättläst, pedagogisk och innehållsrik bok. Jag är övertygad om att digitaliseringen bara har börjat och att vi inom en snar framtid kommer att få uppleva en helt ny era 🙏🏻
Johannes Gustavsson är expert inom digital kommunikation och delar med sig av sina stora kunskaper via föreläsningar, rådgivning, undervisning och som här i bokform. Uppfödd på nätet är hans första bok, men jag hoppas inte att det är den sista. Jag tillhör skaran som växte upp utan sociala medier och har fått upptäcka det som vuxen istället och de är ganska skönt att ha missat pressen med sociala medier under uppväxten. För sonen är det istället vardag och något som snackas mycket om i skolan, bland vänner och överallt.
Uppfödd på nätet är en underhållande och väldigt informativ bok. Jag tycker att jag har en hyfsad koll men ändå är det massor med nytt som jag fått lära mig i boken. Boken har ett trevligt upplägg som gör den lättläst och samtidigt är den inspirerande och lockar till att läsa vidare. Boken är bra för oss som inte tillhör den sociala generationen så vi kan läsa på och ha kunskap för att kunna finnas där för barnen som växer upp mitt i det nu. Det är en bok som alla föräldrar till elever i grundskolan borde läsa, den digitala generationen är här för att stanna och vi behöver lära oss hur vi kan göra det bästa av det hela. Rekommenderas varmt!
Uppfödd på nätet har ett pedagogiskt och grafiskt snyggt upplägg vilket gör boken lättillgänglig och spännande. Intervjuer med forskare och influencers varvat med fakta och många fina tips på vidareläsning på hemsidan. En annan bra sak är att det finns en ordlista längst bak, fantastisk! Förkortningar, slangord och akronymer som kan göra vem som helst förvirrad förklaras där.

Är positivt överraskad av hur mycket jag lärt mig av Uppfödd på nätet, både termer och begrepp som jag inte haft koll på, men framför allt att jag fått några fördomar krossade. Det gillar jag! Kan varmt rekommendera boken till andra föräldrar, lärare eller allmänt intresserade som vill lära sig mer 😊👍