Stormfågel

Bok av Lena Ebervall och Per E Samuelson
Under ett brinnande världskrig rör sig en ung kvinna vid namn Jane Horney mellan Berlin, Köpenhamn och Stockholm. Kärleken driver henne och hon förstår inte hur farlig det faktiskt är för henne att beblanda sig med nazister, agenter och spioner. Detta är den sanna berättelsen om en missförstådd och svartmålad kvinna och hennes tragiska öde under kriget.
Intressant bok om Jane Horney och hennes liv under andra världskriget. Händelserna är spännande att läsa om, men sättet som boken är skriven på gör att boken känns lite ”platt”. Den känns stolpig och kantig på något sätt. Boken är ändå läsvärd tycker jag.
27 åriga Jane Horney försvann en kall Januarinatt 1945 . Hon avrättades av den danska motståndsrörelsen som trodde på att hon var tysk spion men inget bevisar det . Hon var ung, orädd o naiv. Hon gifte sig med Aftonbladets korrespondent Herje Granberg som bodde i Berlin Hon rörde sig mellan Stockholm, Köpenhamn o Berlin. Och träffade både SS officerare , Gestapo, dubbelspioner o agenter . Hon träffade Himmler för att kunna befria judar ur koncentrationslägret Theresienstadt men det misslyckades . Hon mötte sin stora kärlek Jörgen Winkler , men han blev anhållen o hölls i tyskt fängelse. Jane gjorde allt för o få honom fri vilket nog blev hennes öde . Boken är välskriven o detaljerad så man förflyttas lätt till alla platser o rycks med i handlingen. Detta är ett gammalt och omtalat rättsfall . Betyget blir en 4+/5.