Craftsman Trilogy, #2

Giftmördaren

The Poisoner
Bok av S.J. Bolton
Andra boken om kommissarie Florence Lovelady av Storbritanniens deckardrottning   »Sharon Bolton är mästare i att bygga upp skräckstämningar.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter »Sharon Bolton när hon är som bäst. Suveränt välskriven, blodisande underhållning.« | The Guardian Poliskommissarie Florence Lovelady återvänder till småstaden Sabden för att uppfylla ett löfte hon avgett till den döende Larry Glassbrook, en seriemördare hon överlistat och satt i fängelse. Fyra barnskelett har upptäckts nära ett barnhem. Larry har försäkrat Florence om att det inte handlar om några arkeologiska kvarlevor. Samtidigt är Larrys dotter Cassie Glassbrook - efter beske det om sin pappas död - nu fri att besöka sin hemstad för att försöka vinna tillbaka sin ungdomskärlek. Cassie är beredd att göra vad som helst för att vinna sin forna pojkvän tillbaka. När de två kvinnorna återvänder till den stad som nästan tagit deras liv trettio år tidigare, kommer sedan länge begravda hemligheter i dagen. Hemligheter som kan komma att förgöra dem båda. SHARON BOLTON, född i Lancashire i England, hör till Storbritanniens mest hyllade deckarförfattare och är översatt till ett tiotal språk. 2014 mottog hon The Dagger in the Library från Crime Writers Association för sitt samlade författarskap. 2010 erhöll hon The Mary Higgins Clark Award för sin andra roman Awakening. Hon har även nominerats till The CWA Gold Dagger, The Theakston s Old Peculier Prize och The International Thriller Writers Best First Novel Award. Sharon Bolton är i dag bosatt i byn Chiltern Hills utanför Oxford.
Sharon Bolton återvänder till den lilla staden Sabden i Lancashire i denna uppföljare till boken Hantverkaren. Vi får också återse poliskommissarie Florence Lovelady.

Författaren är skicklig på att bygga upp en stämning, som mer är skräck än spänning. Hon väver med lätt hand ihop denna bok och boken Hantverkaren.

Sharon Bolton är en av mina favoritförfattare. Jag gillar nog hennes serie om Lacey Flint lite mer än denna serie, men det är en fråga om ”good” och ”great”. Detta är en författare som verkligen kan skriva!
Florence Lovelady är en av Storbritanniens mest framstående kvinnliga poliser, men när hon återvänder till hemorten Sabden kastas hon tillbaka in i en roll hon en gång hade och blir samma gamla Flossie som förr. Sabden och Pendle Hill är ett centrum för mörka och svårhanterliga krafter, men det är inte bara den månghundraåriga traditionen av häxkonster som sätter sin prägel på tillvaron. När den dömde mördaren Larry Glassbrook avslöjar att det finns skelettdelar begravda intill ett av traktens barnhem står det klart att det är mänsklig ondska som är det reella hotet som Florence måste sätta stopp för. Samtidigt har Larrys dotter Cassie Glassbrook återvänt hem för att kräva det som rätteligen tillhör henne, och hon skyr inga medel för att få det hon vill ha.

Sharon Boltons nya bok tar oss med till Lancashire och klassisk, brittisk häxmark, för det var vid Pendle Hill några av landets mest omfattande häxbränningar ägde rum under 1600-talet. Sedan dess har det varit tradition att verka i det fördolda, men traktens kvinnor har fortfarande kvar kunskaperna – inte minst när det den ädla konsten att utvinna läkemedel och gift från vad naturen har att erbjuda. Handlingen har en tydlig koppling till och överlappar delvis den förra boken i serien, Hantverkaren, och det är inte utan att jag hade önskat att de var en aning mer fristående. Det finns också vissa andra inslag som gör att den här boken tenderar att kännas stöpt i samma form som föregångaren. Men Sharon Bolton visar samtidigt att hon är en deckardrottning i ordets rätta bemärkelse, för hennes lägsta nivå är förunderligt hög. Med en finess av samma giftiga rang som titeln antyder väver Bolton samman Sabdens traditioner med ett ondskefullt kriminaldrama och åstadkommer en magisk symbios av berättarglädje och spänning som hade gjort Pendlehäxorna mäkta stolta.