Översten

Bok av Ola Larsmo
Boken handlar om Knut Oscar Broady, en av de första svenskar som utvandrade till Amerika. Han föddes i en fattig familj i Uppsala, begav sig till det stora landet i väst för att söka lyckan men förlorade istället allt. När han var längst ner på botten fann han sitt sanna kall, nämligen att bekämpa slaveriet. Detta kall tar honom till Gettysburg och andra historiskt viktiga platser under det amerikanska inbördeskriget.
Den här boken tyckte jag om, MEN; den hade nog mått bra av att kala av en hel del sidor. Det blev till slut lite långtråkigt att läsa denna egentligen spännande bok.
En bok om både svensk och amerikansk historia. Intressant bok som jag verkligen rekommenderas att läsa.
Det här är berättelsen om Knut Oscar Brundin som föddes i Uppsala på 1830-talet. Man får följa hans livsöde från den tuffa barndomen, som börjar i Uppsala fram tills de flyttar till Stockholm. Man följer honom som ung, när han får möjlighet att studera och man får vara med när familjemedlemmarna försvinner en efter en. Man är med när han tar värvning och när han sedan blir förflyttad till Göteborg. Där träffar han Lotten som blir hans första fru och som övertygar honom om att de ska emigrera till Amerika. Resan blir tuff och hans fru klarar sig inte. Knut Oscar kommer ensam med en liten dotter till New York där han återser sin mor som rest över tidigare. Även dottern blir sjuk och dör. Så småningom får Knut Oscar, som nu tagit det nya efternamnet Broady chans att fortsätta studera. Målet är att bli pastor. Amerikanska inbördeskriget kommer emellan och Knut Oscar tar värvning. Han lämnar sin nya fru Emily och deltar under flera år i kriget. Den här boken är riktigt intressant. Man får läsa mycket om Sverige på 1809-talet. Om hur det kunde vara att emigrera och om de olika kristna rörelser som tog fart och blev stora i Amerika och Sverige. Bokens första del flyter på och sidorna matas fort framåt, men den långa del av boken som skildrar kriget känns seg och man kommer ingen vart. Boken skulle mått bra av att komprimeras så att ca 100 sidor drogs ner på krigsskildringarna. Därav det lite låga betyget på en i övrigt mycket bra bok.
En av de bästa böckerna jag läst på länge. Vilket historiarbete och så spännande att få följa med på Knut Oscars resa.