Marta sover

Marta schläft
Bok av Romy Hausmann
3 utgåvor
Välj utgåva
Marta soverSvenska - Okänt
ISBN: 9789189177062
Marta soverSvenska - Okänt
ISBN: 9789189177178
Marta soverSvenska - Okänt
ISBN: 9789189177185
Nadja hade en tuff barndom, och ett mörkt förflutet. Som 15-åring dömdes hon för ett fruktansvärt brott. Många år senare, när hon är fri, vill hon inget annat än att leva ett vanligt Svenssonliv.

Hon jobbar nu på en fin advokatbyrå, och lever ett tillbakadraget liv, i enskildhet.

Så dyker det upp ett lik, och någon som känner till Nadjas förflutna vill att hon ska få skulden.

Jag hade höga förväntningar på denna, då hennes förra, Älskade barn, var väldigt bra. Denna lever inte riktigt upp i samma nivå.

Efter en lite trög början, kommer man snart in i boken. Den blir bättre efterhand.
Det är en mörk historia om skuld och hämnd, lite obehaglig med mycket spänning.
Boken varvas mellan dåtid och nutid.

En riktig psykologisk thriller som jag ändå tycker är läsvärd.
En bok som med sitt annorlunda upplägg fångar läsaren. Det är olika berättelsetrådar, nutid och dåtid, om olika karaktärer, olika oväntade vändningar som hela tiden håller läsaren skärpt på handlingen.

Nadja har en tuff uppväxt som vi läsare sakta får ta del utav. Vid 15 års ålder fanns Nadja skyldig till mord och fängslades i flera år. Efter straffet har hon kämpat sig tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Hon går hos en terapeut, har fått jobb som sekreterare hos en advokat.

När chefens fru Laura, en dag dyker upp och ber om hjälp får Nadja mer problem än hon kunnat drömma om.

Författarens skrivsätt är verkligen annorlunda. Det tog ett tag innan jag kom in i denna bok, de olika berättelserna går ihop mot slutet, i de flesta fall. Tipset till andra läsare blir alltså. Ge inte upp. Den blir så spännande en bit in👍
Tack Bokförlaget Nona för recex!

Marta sover handlar om Najda som tidigare blivit dömd för ett fruktansvärt brott. Men när ett mord sker i hennes närhet blir friden hon önskar helt annat. Hon blir den perfekta mördaren att sätta på det mordet, även om hon kanske inte har begått det. Kommer man någonsin ifrån att vara dömd om man blivit dömd?

Jag hade nog alldeles för höga förväntningar på den här boken. Jag sträckläste Hausmanns första bok, Älskade barn, och tyckte den var perfekt. Men något med den här var svårt. Jag hade svårt att ta mig till den, även om den hade intressanta element som den kommenterade på. Just detta med att en som blivit dömd till brott och är ute igen i samhället, ändå speglas som en brottsling och har svårt att få en ny chans.

Jag tror det berodde på att det var många handlingar, mycket fram och tillbaka i tiden och karaktärer som man inte riktigt förstod vad de gjorde där. Speciellt grenen med Paul, vad förde han med berättelsen egentligen? Att det är lättare för advokater att dra det lättaste händelsen och fälla oskyldiga istället för att arbeta mer och faktiskt lösa brottet? Jag hade svårt att känna mig delaktig i boken för allting blev som bara så absurt och skrattretande komiskt, även fast det skulle vara spännande och svårt att lägga ifrån sig.

Däremot gillade jag extremt mycket Nadja som huvudkaraktär. Hon var svår att lita på, man visste inte vart man hade henne och det var lätt att börja tro något helt annat än vad som var sanningen. Jag ser däremot väldigt fram emot att läsa Hausmanns nästa bok, för jag tror verkligen hon kan skriva något som faller mig i smaken igen.

Rekommenderar till dig som gillar: fartfyllda thrillers, karaktärer som inte går att lita på och bisarra spel.