Nalas värld

Nala's World
Bok av Dean Nicholson
När 30-årige Dean Nicholson gav sig iväg för att cykla världen runt var hans mål att lära sig så mycket om jorden som möjligt. Han hade aldrig trott att han också skulle få lära sig en hel del av sin oväntade och osannolika reskamrat. Tre månader efter det att Dean lämnat Skottland cyklade han längs en enslig väg på gränsen mellan Bosnien och Montenegro när han upptäckte en övergiven liten kattunge. Något med de genomborrande ögonen och det sorgliga jamandet fick honom att plocka upp henne och sätta henne på cykeln. Med hjälp av lokala veterinärer blev Nala snart stark och frisk. Dean döpte kattungen till Nala och ett starkt band knöts snabbt dem emellan. Videon som visar deras första möte har visats 20 miljoner gånger.
För ett och halvt år sen fick jag tips av en kompis om Dean som cyklade runt i världen med en katt till sällskap. Givetvis var jag tvungen att leta reda på deras Instagramkonto och sen dess har jag följt deras upptåg i världen. När det sen också släpptes en bok där deras historia berättas, var jag ju bara tvungen att läsa den. I boken får vi följa med när Dean lämnar Skottland för att cykla jorden runt. I början har han sällskap av en kompis men snart skiljs deras vägar åt och Dean trampar vidare själv. När Dean cyklar i bergen i Bosnien möter han för första gången Nala. Nala är en raggig och mager liten kattunge som jamar efter Dean och försöker följa efter honom. Det slutar med att Dean tar med sig kattungen och det blir starten på deras rörande resa tillsammans.
Det är omöjligt att inte bli berörd av deras fantastiska historia! Jag är svag för historier där djur är inblandade så jag är inte förvånad över att jag skulle bli så berörd, men här tror jag inte ens att den mest hårdhudade kan värja sig. Deras resa är så fin och allt gott det medför efter vägen visar att djur har stor påverkan på människors liv. Alla de möten Dean får uppleva med människor från olika länder och kulturer skulle inte alls blivit detsamma utan Nala som verkar locka fram det bästa ur alla människor de möter. Som en bonus blir det en spinoff-effekt då Dean kan hjälpa till att rädda fler djur och stötta flera olika välgörenhetsorganisationer. Nalas värld är en riktig bladvändare till bok, den är lättläst och samtidigt väldigt fängslande. Boken har också många fina bilder som gör att man kan se flera av de olika ställena som nämns. Nalas värld rekommenderas varmt till alla som gillar hjärtevärmande historier!
Härligt lättsam feelgood om en man med sin katt på äventyr.

Dean Nicholson, och hans vän Ricky är sugen på äventyr och packar sina cyklar för en resa runt om i världen.
Efter ett tag delar de på sig och Dean fortsätter ensam. 

För att hålla kontakt med sin familj och sina vänner lägger han ut bilder via Instagram @1bike1world
Till en början har han ingen aning om hur många som kommer att följa hans väg...

När Dean ensam cyklar genom Bosnien förändras allt, det är då han väljs av Nala, att få äran att bli hennes följeslagare😻

Mötet med Nala förändrar Deans resa en liten aning. De får en relation som växer för varje dag. 
De möter massor med vänliga människor, de sover på udda ställe och gör välgärningar längs vägen.

Boken rekommenderas varmt till alla äventyrare, djurvänner samt alla andra