Tio underbara, härliga, hemska dejter

10 Blind Dates
Bok av Ashley Elston
I denna romantiska roman som utspelar sig under en jul i Louisiana får vi följa Sophie vars stora önskan är att komma ifrån de överbeskyddande föräldrarna för att smyghångla med pojkvännen. Men han gör slut och Sophies släkt ordnar så hon får gå på 10 olika blind dates. Precis när hon börjat få känslor för någon annan så dyker pojkvännen upp och vill ha henne tillbaka.
Tio underbara, härliga, hemska dejter är en bok som ger en precis vad man väntar sig när man läser titeln. En simpel feelgood. Lite yngre målgrupp än jag väntade mig förvisso. Den "quirky" släkten skänker associationer till diverse amerikanska serier - till exempel Gilmore girls som är en personlig storfavorit. Det är lätt att tänka sig de charmiga byborna i Stars Hollow starta upp det här projektet och skicka ut Rory på blind dates. Men i bokens fall är det Sophie som skickas ut på blind dates av sina släktingar, en släkting per dag fram till nyår. I typisk romcom-manér finns det dock en gammal vän som blir mer och mer intressant i hennes ögon trots att hon träffar flera trevliga pojkar på sitt äventyr. Kommer han hamna på släktens whiteboardlista över hemliga dejter eller kommer hon få ta reda på hans känslor på egen hand? Är de ömsesidiga?
Äntligen en ungdomsbok med jultema!
🎄
17-åriga Sophie och hennes kille gör slut dagarna före jul. För att muntra upp henne bestämmer sig hennes släkt för att hon behöver något annat att tänka på och gör vad de kan för att hon ska glömma sitt as till pojkvän innan jullovet är slut. Tillsammans ordnar de därför 10 olika blinddates under 10 dagar som hon ska gå på.
🎄
Överlag är det här en mysig bok även om den stundtals blir lite väl amerikansk för min smak. Det är väldigt mycket kvinnorna som står i köket och tar hand om barnen och männen som drar ut och fiskar eller kollar på sport på tvn.
Och grundidén med att det är släkten som bestämmer vem Sophie ska gå på dejt med är ju egentligen väldigt märklig. Vem skulle ens gå med på det? Om det hade varit något som ett gäng jämngamla kompisar kommit på hade jag nog tyckt att det var mer logiskt.
🎄
Men om man bortser från det så är det en gullig och rolig historia som bidrar med lite välbehövd julstämning.
En mycket söt, amerikansk feelgood för ungdomar. Lättsam, smårolig läsning om en underbar storfamilj med italiensk bakgrund som hjälper huvudpersonen Sophie 17 år att bli glad igen efter att hennes pojkvän dumpat henne på ett klumpigt sätt.
Olika familjemedlemmar (kusiner, mostrar, mormor och morfar) bokar in blinddejter och vad de ska göra under tio dagar. Vissa dejter blir roliga och bra, andra mindre katastrofer. Det är charmigt och ganska sockersött men underhållande och bra avkoppling.
Allt utspelar sig också passande nog på jullovet. En lite allvarligare bihistoria handlar om Sophies storasyster som samtidigt föder sitt barn för tidigt ovh bebisen hamnar på neonatalavdelningen.
Allt slutar lyckligt förstås. Från 13 år.