Rött Universum

Bok av Frida Windelhed
Ännu en tryckande het, klibbig sommar i Stockholm. Svetten som rinner på huden känns som krypande insekter. Skogarna brinner, blodet kokar och en våldsam klimax verkar närma sig. Här förändras Siris liv när hon möter mystiska Iris och den karismatiska skräckförfattaren Bönsyrsan. De introducerar henne för en grupp främlingar, alla med någonting fasansfullt gemensamt, de har alla blivit utsatta för fruktansvärda brott, och de har besökts av samma mäktiga gudom: Hämnden själv. Medan värmen stiger och galenskapen växer börjar gruppen dyrka Hämnden, och tillsammans är de beredda att offra allt de har kvar för att uppfylla sina mörkaste begär. Ingen åtgärd är för extrem, ingen för våldsam. Rött universum är en mörk skräckerotisk roman om hämndens innersta väsen och den värld den härskar över. En febrig hallucination långt bortom drogernas värld, rakt in i mörkrets dovt pulserande hjärta.
Skräck är en av mina absoluta favorit-genres att läsa, och denna gjorde mig verkligen inte besviken. I början fick jag känslan av att de övernaturliga inslagen var mest symbolik och att det skulle bli flummigt, men jag blev snabbt motbevisad. Det är en riktig bladvändare som fick mig att längta efter att se vad som skulle hända med de olika karaktärerna. Slutet är sådär härligt oväntat, men lyckas ändå vara helt rätt! I efterhand insåg jag att det såklart var just såhär det var tvunget att bli. En riktigt bra bok med fantastiskt vackert språk!
Siri har en jobbig upplevelse i bagaget. När hon träffar Iris och Bönsyrsan, känner hon att hon är inte ensam, de har också haft det tufft.

De är ett gäng som träffas, där alla av olika anledningar är trasiga, men som har gemensamt att de vill hämnas för de hemska brott de utsatts för.

Alla dyrkar de Hämnden, och är beredda att offra allt de har till Hämnden i en mörk pakt.

Hur långt kommer de gå?

Detta är en skräckroman där man ryser av obehag. Man känner att något är fel, men man förstår inte vad det är, så man vill bara läsa vidare för att få ett svar.

Vissa stunder mår jag nästan illa av det jag läser. Det är mörkt, rått och spännande.

Språket är bra och boken är lättläst.
”Rött universum” av Frida Windelhed är en mörk historia. Mörk och rå - men ändå vacker på sitt eget unika sätt. Det vackra ligger i ett rikt och bitvis poetiskt språk som står i skarp kontrast till den brutala och ångestfyllda värld som vi tränger allt djupare in i för varje kapitel.

Allt börjar under den fruktansvärda natt då Siri ser sin älskade Solana mördas mitt på dansgolvet. Efter drygt fyra år av stilla och meningslös tomhet får hon ny kraft när hon dras in i den lilla och hängivna kretsen kring Bönsyrsan, en karismatisk och dominant skräckförfattare som erbjuder henne en väg till ett nytt liv - ett liv i dyrkan av den ständigt blodtörstiga Hämnden, en uråldrig gudinna som väntar i skuggorna men som visar sig för sina utvalda i chockartade visioner. Dyrkan av Hämnden har ett högt pris och några tvingas till det yttersta offret. I bakgrunden vilar ständigt de oundvikliga frågorna: Vad är hämnden egentligen värd? Vad kan någon få ut av ett liv i hat?

När jag läser den här boken får jag en känsla av att den är en första del i något betydligt större än vad de 167 intensiva sidorna avslöjar. Varje epok har sina mörka myter. Dracula, Frankenstein, Cthulhu, Lestat och många andra har alla fångat sin samtid för att sedan växa till att bli odödliga klassiker och en del av det allmänna medvetandet. Jag vet inte mer än någon annan vilken nästa stora skräcksaga blir, men det är tydligt att Frida Windelhed är en stark kandidat till att kunna leverera den. Om Hämnden inte skulle kunna fylla den rollen ensam så finns det många andra varelser som lurar bakom henne i samma sluggor. Tillsammans kan de lägga grunden till en rik litterär värld av smärta, mörker och stora livsfrågor för samtiden.