Kimya

Bok av Eva Holmquist
I Fyrstaden straffas magi med döden. Unga Gina lever redan farligt. Hon har alltid tvingats dölja sin medfödda magi. När en ny kraft som hon inte kan kontrollera hotar att avslöja henne måste Gina göra det omöjliga: Förstå sina krafter och utforska det förbjudna. Kimya är första delen i en ny urban fantasy-serie som utspelar sig i ett dystopiskt samhälle med magi, illegal handel med magiska föremål och en hemlig motståndsrörelse. "Ett spännande äventyr i en mörk och dystopisk värld." - Anna Jakobsson Lund, författare till serien om intergalaktiska akademin Eva Holmquist är en vetgirig bokmal som skriver fantasy, science fiction och skräck. Hon är uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg, men bor numera i Jönköping. Dagarna används åt att kvalitetssäkra IT-system medan kvällar och helger ägnas åt böcker och familjen. "Eva Holmquist är något av en veteran inom svensk fantastik" skrev Btj när Blodskifte, som är en urban fantasy som utspelar sig i Jönköping, kom ut 2017. Hennes berättelser brukar beskrivas som fantasifulla, tänkvärda berättelser med berättarglädje. Hon skriver både noveller och längre berättelser. Dessutom skriver hon facklitteratur som exempelvis boken "Praktisk mjukvarutestning".
Jag vill först och främst starta recensionen med att ge författaren en stor eloge. Detta är en otrolig bra start för den nya serien, Kimya. Jag imponeras starkt hur Holmquist har kombinerat men även hittat den perfekta balansen mellan tre genrer; fantasy, sci-fi och dystopi. Inte alls lätt att göra speciellt om man har tre huvudkaraktären som boken har. Författaren använder ett språk som beskriver karaktärerna väldigt väl. Miljöbeskrivningen i boken är utestående. Minst lilla vrå av ett hus är beskrivet bra vilket som läsare är alltid uppskattad. Kapitlen är uppdelad i ett smart sätt där varje karaktärs handling finns med i ett kapitel. På så sätt blir det även lättare, som läsare, att hänga med vad som händer och hur karaktärerna och deras berättelse hänger ihop. Enda nackdelen i boken är att jag hade velat ha ännu mer förhistoria kring de olika karaktärerna. Lite vad hände innan allt det. Men vem vet, det kanske kommer i andra delen? Hur som haver längtar jag tills att få läsa andra delen av serien men även läsa fler noveller/serier från denna utomordentliga författaren, Eva Homquist.
3,5/5

Kimya av Eva Holmquist är en verkligt lovande start på en serie. Boken blir mer och mer spännande genom läsningen och på slutet är det svårt att lägga ifrån sig. Jag vill bara veta vad som kommer hända!

Genom hela boken följer vi tre personer, som alla kapitel delas mellan. David, som inte förstår sin styrka och vad som är så speciellt med honom, Gina, som letar efter sitt förflutna, och Falk som är högt uppsatt och hela tiden strävar efter att få mer och mer makt. Han vet vad som kan hjälpa honom att få det, och ingen ska få stå i vägen.

Att dela upp kapitlen mellan dessa tre är ett smart drag. Det gör att det finns väldigt få transportsträckor, som annars kan vara så vanligt i första delen av en serie. Här får vi mängder med action samtidigt som vi lär känna karaktärerna. Jag gillar att det är magikerna anses olagliga och att de flesta döljer sina krafter. Det reella hotet att skickas till Omprom för minsta lilla lagöverträdelse är riktigt obehagligt.

Persongalleriet är ganska stort, men tack och lov ingår Gina och David i samma krets, vilket gör att det inte blir alldeles för många att hålla koll på. Det är också många som knyts samman med alla tre perspektiven, vilket gör att det blir ett snyggt sammanhållet manus som fungerar väl. Jag tycker om Stefan väldigt bra, men alla andra karaktärer både gillar och ogillar jag, vilket också är trevligt. Jag gillar att det inte är svart eller vitt, utan mycket gråskala i karaktärerna. Det är tydligt att både David och Gina är tonåringar på humör och impulskontroll och Falk är kall och uträknande på ett riktigt obehagligt sätt.

Under läsningen blir jag överraskad vissa gånger och andra saker lyckas jag räkna ut i förtid.

Språket är bra och passar både genre och målgrupp. Det finns inte heller lösa trådar som jag väntar svar på, utan boken känns avslutad men samtidigt öppen för fortsättning, och det gillar jag. Enda nackdelen är egentligen att jag inte fastnar förrän det börjar hända riktigt många saker på samma gång och drivet kommer igång på riktigt. Men, när det drar igång kan jag inte lägga ifrån mig boken utan slukar resten med hull och hår. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer härnäst.
Rekommenderas för den som gillar fantasy
En otroligt spännande bok med massa magiska äventyr och viktiga relationer. Mystik, magi och hemligheter smyger sig på i varje kapitel och man vill bara ha mer. Det är en bok som är enkel att gilla och svår att motstå!

De tre perspektiven och dess karaktärer är otroligt intressanta att följa, författaren har verkligen fått till den rätta känslan. Avslöjanden och hemligheter innebär att bladen vänds snabbt!

Jag kan rekommendera den här boken till alla som gillar böcker med magi, dystopi och mystik!