Utan samvete

Bok av Per Hallén
Kortrecension "Tack Per, för en bra och spännande politisk deckare om ett parti snarlikt Sverigedemokraterna som heter Svenska Nydemokraterna. Partiet har kopplingar till grov och tung brottslighet bl.a. genom en MC-klubb som hjälper dem. Närvarande är alla kopplingar till det högerextrema. Hatet och hungern efter att sko sig ekonomiskt på alla sätt, utan att ha något samvete. Precis som SD håller på. De har satt på sig kostym men det bruna är kvar. Det är tydliga och otäcka kopplingar till samtiden. Rekommenderar alla att läsa den." Simon Andersson/Sölvesborgs SD-styre under luppen Baksidestext: blir utsatt för sexuella övergrepp i tonåren och har nu i vuxen ålder bestämt sig för att söka rätt på gärningsmannen och hämnas. Kort därpå omkommer hon i vad som ser ut som en olycka. Hennes vänner anar att allt inte står rätt till och börjar snoka. De två kvinnorna, journalisten Astrid och IT-experten Karin, som bor tillsammans, följer spåret parallellt med poliserna Berger och Svenstorp. Lasse, en ung kille med rötter i ett mc-gäng, har hoppat av från den kriminella världen och deltar i jakten. Han har erfarenhet av grov brottslighet och vågar agera på ett sätt de andra inte ens kan drömma om. Spåret leder dem snabbt till det nationalistiska partiet Svenska Nydemokraterna och en härva av grov brottslighet och svarta pengar. Vem styr och ställer, vem har makten i bakgrunden? Känner partiledaren Jimmy Carlsson till vad som pågår? En aktuell och spännande thriller som utspelar sig i Sverige i nutid. Boken finns även som ljudbok där böcker säljs på nätet.
Nu har jag läst ut den här boken och den var som andra thriller spännande. Det var svårt att lägga undan boken då jag var nyfiken på vad som skulle hända därnäst. Ett  plus är att boken inte alls är lång vilket jag gillar. Den här politiska deckare beskriver ett parti och dess mörka kopplingar till kriminaliteten.
Det är lätt att se vad tanken är med den här boken och det verkade mycket lovande. Men jag upplever tyvärr att utförandet faller platt.
Där jag hellre sett subtila pikar mot Sverigedemokraterna bjuds vi på nästan komisk övertydlighet. Dialogerna känns allt annat än naturliga, då syftet med dem ofta verkar vara att berätta något för läsaren.
Förutom några chockerande brott av sexuellt slag fann jag heller inga överraskningar i berättelsen, vilket gjorde att jag hade svårt för att finna det spännande.