Små glädjeämnen

Small Pleasures
Bok av Clare Chambers
Spännande och varm berättelse om livets små mirakel Året är 1957. Jean jobbar som journalist på en lokal tidning strax utanför London och får i uppdrag att intervjua Gretchen som påstår sig ha varit med om en jungfrufödsel. Hon svär att hon aldrig ens kysst en man innan hon födde sin dotter. Jean tar sig nyfiket an den märkliga historien, eftersom hon vanligtvis får nöja sig med att skriva om hushållstips, katter i träd och veckans bröllop. Medan Jean nystar i vad som egentligen hänt blir hon allt mer charmad av hela Gretchens familj. Det blir en omväl vande tid och för första gången på länge börjar Jean tro att det äntligen är hennes tur att få lite kärlek och lycka i livet. Små glädjeämnen är en innerlig och fängslande roman om att se det vackra i det lilla. Ett spännande mysterium varvas med oväntad kärlek, lågmäld humor och underbara brittiska 50- talsmiljöer. "Egensinnig och finstämd berättelse som tar avstamp i en påstådd jungfrufödsel. Härliga 50-talsskildringar och personporträtt som gör avtryck." - Göteborgs-Posten, Maria Näslund "Små glädjeämnen är en välskriven roman om ett för femtiotalet kontroversiellt ämne, som även innehåller mycket vardagsrealism från samma tidsperiod ... en mycket bra och framför allt mycket brittisk roman, med ett intressant och öppet slut." - BTJ-häftet nr 24/ 2020, Elisabeth Brännström Clare Chambers är född 1966 och bor i brittiska Kent tillsammans med sin familj. Hon har skrivit en rad uppskattade och prisade romaner tidigare men Små glädjeämnen är hennes första roman på tio år.    
Detta var en väldigt mysig bok att läsa och som fick mig att bli väldigt sugen på att skriva brev... Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av boken men den innehöll lite av varje, dels en spännande historia kring jungfrufödseln (eller var det inte en junfrufödsel?), en kärlekshistoria och känslan av att få se ljuset i tunneln när man känner att allt är hopplöst. Rekommenderar dig verkligen att läsa den.
Det är 1957 och Jean jobbar på en lokaltidning utanför London och när det kommer ett brev från en kvinna, Gretchen, som påstår sig ha blivit gravid utan att ens kysst en man blir det Jean som får i uppgift att skriva reportaget. Jean som vanligtvis mest får skriva om hushållstips och veckans bröllop blir fascinerad av den märkliga historien och det dröjer inte länge innan Jean charmas av hela Gretchens familj.

Små glädjeämnen är den brittiska författaren Clare Chambers första roman på tio år och det är en bra och charmig berättelse med en lågmäld humor. Att boken utspelar sig i England på 1950-talet ger en extra mysfaktor till berättelsen, som även innehåller en del mörker. Det här är en riktig pärla som jag verkligen rekommenderar.