Mamma fuckar upp

Bok av Elisabet Omsén
Petter och Sahar hälsar på mamma Maja som avtjänar ett långt fängelsestraff för narkotikabrott. Båda längtar efter att hon ska komma hem igen. Men hur blir vardagen när mamma äntligen muckar? Mamma fuckar upp bygger på verkliga händelser och ungdomars egna berättelser och erfarenheter. Omkring 30 000 barn och unga i Sverige lever dagligen med en frihetsberövad förälder eller anhörig. Elisabet Omsén, född 1965, är uppvuxen i Värmland och utomlands men är numera bosatt i Stockholm. Hon började som fotograf men sadlade sedan om till skribent med inriktning på människor som lever i ett socialt utanförskap. Elisabet har en kandidatexamen i kriminologi vid Stockholms universitet. Tidigare utgivna böcker på temat barn och unga med föräldrar i fängelse: Pappa bor på fängelset (2008), Utestängd - om att lämnas kvar utanför fängelsemuren (2014) och Du Jag Vi - om att ha en förälder i fängelse (2017). Charlie Rosales, född 1993, har bott i Norrköping större delen av sitt liv. Han fann ett intresse för bild och form redan som liten och har sedan dess alltid sökt nya utmaningar i sitt skapande. Charlie har bland annat gjort illustrationerna till barnboksserien M-Deckarna som är skrivna av författaren Gabriella Nilsson Ringqvist.
"Mamma fuckar upp" av Elisabet Omsén och Charlie Rosales är en seriebok som handlar om barnen Petter och Sahar, vars mamma sitter i fängelse. Det är ett ämne som berör många barn i Sverige och därför är boken väldigt viktig som belyser detta.

Det är just barnens perspektiv som visas i "Mamma fuckar upp" vilket kan göra det enklare för barn att identifiera sig med karaktärerna och få veta att de inte är ensamma med att ha en förälder eller anhörig som är frihetsberövad. Ytterligare visar boken att allt inte alltid är frid och fröjd – men att det brukar lösa sig ändå.

Det lättlästa formatet och de snygga illustrationerna gör att boken kan nå ut till många fler barn och kanske även till dem som egentligen inte är särskilt intresserade av att läsa.

Sammantaget är "Mamma fuckar upp" en viktig och gripande bok som verkligen förtjänar att läsas – särskilt med eller av barn som är i en liknande situation.
Jag älskar verkligen att det kommer mer berättelser från verkligheten där man går ifrån kärnfamiljen och rosenskimrande barndomar. Majoriteten av barn växer inte upp i hem med felfria föräldrar och även om inte alla mammor säljer droger så kan det vara bra att lära sig att inte alla klarar av att vara de föräldrar som varje unge förtjänar. Livets lotteri är orättvist och den här serieboken är både ledsam och fin då den ändå ger ett hopp om en bra uppväxt trots att man har en kriminell förälder. Jag hoppas att fler barn lär sig av sina föräldrars misstag och inte går i deras fotspår! Lite ojämn men viktig bok som borde finnas i varje skola!
En viktig bok som lyfter något svårt; att som barn ha den ena föräldern i fängelse. Men även det när en förälder inte klarar av att ta hand om varken sig själv eller sina barn. En bok som berör!

Det här var en bok som fångade mig direkt. Den är illustrerad i serieform och det gör det hela ännu mer tilltalande; både för ögat samtidigt som den ger berättelsen en större bredd. Personligen är jag svag för Charlie Rosales Sandqvist illustrationer sedan tidigare och denna boken är Riktigt bra och tilltalande!

Boken handlar om Petter och Sahar Karlsson; samt deras mamma Maja Karlsson som sitter i fängelse för narkotikabrott. Är det en självklarhet att man måste älska sina föräldrar? Oavsett vad de gjort? Det är inte enkla frågor; men det fick mig som läsare att börja fundera hur jag skulle känna om jag var i deras situation. Hur berättar man ens att ens förälder sitter i fängelse? Beror det på vad föräldern har gjort eller är det alltid lika jobbigt; eller inte jobbigt alls?

Att det är jobbigt när föräldern sitter i fängelset är väl förståeligt men hur det efteråt? Kommer föräldern klara att återgå till ett "normalt" liv med sina barn eller inte. Den här boken fick mig att verkligen tänka till och försöka sätta mig in i situationen. Men det är svårt! Därför är detta en oerhört viktig bok som kan ge stöd för barn/unga/vuxna som befinner sig i liknande situationer.