Flykten till Amerika

Bok av Camilla Lagerqvist
Det är 1916 och det har gått flera månader sedan Ingrid fick ett brev från sin storasyster Hedvig. För snart ett år sedan packade Hedvig sina väskor och reste till New York och nu är hon som uppslukad av jorden. Ingrid arbetar som piga på gården hos sin morbror, och mostern behandlar henne som en slav. En dag får Ingrid nog. Hon flyr till Göteborg, där den stora Amerikabåten väntar i hamnen. Hon vet vad hon måste göra, hon måste hitta sin syster! Men biljetten till Amerika är dyr. Lyckligtvis har Ingrid med sig en brosch som hon har ärvt och längs vägen kommer hon att möta hjälpsamma människor som vill henne väl. Men också tjuvaktiga och ondskefulla personer som inte är att lita på ...
Camilla Lagerqvist lyckas alltid fånga mig som läsare oavsett vilken tid vi befinner oss i. Här får vi följa med den hårt utsatta Ingrid i jakten efter sin försvunna syster borta i Amerika. Spännande, obehaglig och med ett slut som gör att man direkt vill läsa del två!

Jag har läst många böcker av Camilla Lagerqvist; alla spännande och svåra att lägga ifrån sig. Boken om Ingrid och hennes syster Hedvig är inget undantag!

Hedvig är redan i Amerika när hennes lillasyster Ingrid lämnar sitt gamla hemland för att med Amerikabåtarna resa till New York. Men resan är långtifrån riskfri då det pågår ett världskrig. Det behövs också en dyr biljett och på grund av det som förelåg resan så är Ingrid även i stort behov av kläder och tillhörigheter.

Men med många om och men så kommer hon ombord på S/S Borås för att avsegla till New York och frågan är om hon kommer hitta sin syster som hon inte hört av på åtta månader...

En spännande reseskildring i en svunnen tid. Ska bli spännande att läsa bok nummer två "Barnhemmet i Brooklyn" och bok nummer tre "Gömd på Manhattan".
En väldigt bra barn-och ungdomsbok som ger läsaren en god inblick i hur det kan ha varit för människor som emigrerade till Amerika mellan åren ca 1880-1920. Storyn är medryckande och spännande. Man vill bara läsa mer!

Det handlar om Ingrid som är föräldralös med en äldre syster som har rest iväg till Amerika. När Ingrid rymmer från sina elaka släktingar, beslutar hon sig för att ta sig till Amerika och hitta sin syster. Och det stora äventyret tar sin början.

/Helena
Rekommenderas för den som är intresserad av historia