Mysteriet på Asthall

Mysteriet på Asthall är skriven av Jessica Fellowes - brorsdotter till skaparen av Downton Abbey, Julian Fellowes - och detta märks på romanens handling. Den utspelar sig i början av 20-talet och innehåller flera tidstypiska teman från den tidsepoken; till exempel kvinnans frigörelse, den nya jazzmusiken, nattliv, droger och så vidare.
Boken handlar om den fattiga Louisa, som tack vare en gammal barndomsvän får arbete som barnflicka hos den förmögna familjen Mitford. De sex systrarna och deras föräldrar bor på ett gods ute på landsbygden, och dit kommer Louisa som är helt ovan vid det liv som levs där.
Historien utgår från ett mord på en gammal dam i en tågkupé, och Louisa och den äldsta dottern Nancy blir inblandade eftersom damen är en bekant till en annan betjänt på godset. Nancy är mycket intresserad av utredningen och övertalar Louisa att de själva ska försöka spåra upp mördaren.
Denna utredning sträcker sig genom hela romanen, blandat med spirande kärleksaffärer och Louisas flykt från sina gamla demoner i London.
Det jag tyckte om med romanen var framför allt de historia skildringarna, som verkligen ger en god inblick i hur livet såg ut, både för fattiga och rika, i 20-talets England. Jag tycker också att karaktärerna var fint porträtterade och kändes trovärdiga, med såväl goda som mindre goda egenskaper.
Själva mordgåtan däremot kändes inte lika genomtänkt, och inte så spännande, men det är ändå den som boken är uppbyggd kring och därför behövs den.
Jag rekommenderar boken till dem som tycker om Downton Abbey och böcker och serier som utspelar sig under samma tidsperiod.
Jämför priser från 47 kr
Recenserad av
Emelie Hallenberg
20 september 2019
Fler recensioner från Emelie Hallenberg
Läs alla rekommendationer från Emelie Hallenberg
Mrs Osmond av John Banville
Mrs. Osmond, skriven av den prisbelönta författaren John Banville, kom på svenska 2018 och är en Vi ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 1 oktober 2019
Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Bränn alla mina brev är Alex Schulmans senaste roman och kan beskrivas som en fiktiv biografi, det ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 9 september 2019
Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón
Andarnas labyrint är den senaste romanen av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafon och kretsar, ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 29 augusti 2019
Den mörka ängeln av Elly Griffiths
Den mörka ängeln är den senaste delen i Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway. Boken med ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 26 augusti 2019