Har jag en dålig dag kanske någon dör

Bok av Christian Unge
Sylvestre var bara nitton år gammal när han dog i min famn och mitt misstag orsakade hans död. I sin bok berättar Christian Unge om misstag han har gjort med patienter under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården. Christian Unge pekar även på systemfel, som vårdplatsbrist och superspecialiseringen i storstadsregionerna. Han djupdyker dessutom i världens slumområden och traumatologins våldsamheter. Men framför allt vänder han blicken mot sig själv och granskar sina misstag på ett utlämnande och okonstlat sätt. Som läsare får vi vara i hans sjukhuskläder. En känsla som kan vara både skrämmande som igenkännande: Det skulle faktiskt kunnat vara jag som gjorde det där misstaget.
Christian Unge kan skriva bra spänningsromaner. Men denna bok, som handlar om något helt annat tycker jag inte att du ska missa!

I ”Har jag en dålig dag kanske någon dör” så får vi följa med Christian i hans arbete som läkare. Han berättar öppet och ärligt om de misstag han har gjort under sin läkarkarriär. Christian pekar på stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som några skäl till varför det kan bli fel inom vården. Men vi får som läsare även följa med i hans arbete vid Läkare utan gränser i bland annat Burundi.

En intressant och tankeväckande bok. Väl värd att läsa liksom hans spänningsromaner!