Har jag en dålig dag kanske någon dör

Bok av Christian Unge
Sylvestre var bara nitton år gammal när han dog i min famn och mitt misstag orsakade hans död. I sin bok berättar Christian Unge om misstag han har gjort med patienter under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården. Christian Unge pekar även på systemfel, som vårdplatsbrist och superspecialiseringen i storstadsregionerna. Han djupdyker dessutom i världens slumområden och traumatologins våldsamheter. Men framför allt vänder han blicken mot sig själv och granskar sina misstag på ett utlämnande och okonstlat sätt. Som läsare får vi vara i hans sjukhuskläder. En känsla som kan vara både skrämmande som igenkännande: Det skulle faktiskt kunnat vara jag som gjorde det där misstaget.
Intressant bok! Jag gillade kapitlen om författarens erfarenheter i Afrika med Läkare utan gränser. Fascinerande och förkrossande att läsa om hur vården där skiljer sig från vården i Sverige. Också väldigt intressant att läsa om Christians egna upplevelser, tankar och känslor om tiden där och tiden efter och innan.

Delvis tror jag tyvärr jag var lite fel målgrupp för boken. Jag som snart färdig läkare har egentligen hört kanske 75% av innehållet tidigare. Om jag inte varit läkarstudent tror jag att jag hade tyckt det varit hur spännande som helst att läsa denna. Om hur vården fungerar i Sverige och vilka situationer man hamnar i samt vilka beslut man fattar som läkare. Så rekommenderar den ändå varmt. Och som blivande läkare tar jag med mig många bra lärdomar från boken, så delvis var jag väl den perfekta målgruppen också.

Om ni gillade denna vill jag också tipsa om Hans Roslings "Hur jag lärde mig förstå världen", den är superbra!
Det här gillar jag. Vi får följa med författaren i hans yrkesliv som läkare. Han beskriver ärligt och öppet olika scenarier han varit med om och även misstag han och andra har gjort
Christian Unge kan skriva bra spänningsromaner. Men denna bok, som handlar om något helt annat tycker jag inte att du ska missa!

I ”Har jag en dålig dag kanske någon dör” så får vi följa med Christian i hans arbete som läkare. Han berättar öppet och ärligt om de misstag han har gjort under sin läkarkarriär. Christian pekar på stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som några skäl till varför det kan bli fel inom vården. Men vi får som läsare även följa med i hans arbete vid Läkare utan gränser i bland annat Burundi.

En intressant och tankeväckande bok. Väl värd att läsa liksom hans spänningsromaner!
Den här boken är en rak och ärlig bok där man får kika in bakom kulisserna i vården.
En av de bästa böcker jag läst.