Relationsbibeln

Bok av Klara Doktorow
Boken är en handbok för par som vill hålla ihop länge. Författarna ger konkreta råd och övningar på hur man skapar ett välmående och långvarigt förhållande. Tipsen handlar bland annat om hur par kan kommunicera på ett konstruktivt sätt. Här finns även tips på hur sexlivet kan förbättras och hur man kan uppmärksamma sin partner på bästa sätt.
Det här är en handbok som är fullmatad med fakta, tips och övningar för alla som vill skapa och bevara ett välmående förhållande. Boken är grundad av vetenskapliga studier, av egna erfarenheter och är skriven av Klara Doktorer som är programledare, poddare och krönikör med fokus på kärlek och relationer och av Veronika Palm som är psykolog.

Boken är lättläst och lättöverskådlig. Den är uppdelad i tre kapitel och där respektive kapitel har fokus på Dig, Din partner och det sista Ni tillsammans. Jag gillar att boken ger olika tips och tar upp realistiska händelser från verkliga livet som man kan känna igen sig i. Exempel på saker som tas upp är; så lär ni er kompromissa, ekonomi, sex, kartlägga olikheter, svartsjuka, vårda sina egna intressen och relationer med vänner, välj kärleksfulla handlingar, ta hand om din partner etc. Att ha en fungerande relation handlar inte bara om "Vi" utan boken förmedlar hur viktigt det är att ta hand om sig själv också, vi är alla olika och har olika behov och det gäller att hitta någon som passar ihop med just mig.

Det är lätt att tänka när man i början är nykär att vi kommer klara allt - men den här boken tycker jag är toppen och ska inte bara tas fram när det börjar krisa, utan den öppnar upp för diskussioner och inspiration och är ett perfekt "verktyg" för att också lära känna varandra i början av sin relation. Det här är verkligen en bok som man kan återkomma till och plocka fram mellan varven för att återkoppla, reflektera och diskutera kring. "Vill ni hålla ihop och är beredda att jobba för det kommer det att gå" citat från boken.